Oikeiden työkalujen valinta on ongelma, johon aloitteleva koodari voi törmätä jo ennen kuin on kirjoittanut riviäkään koodia. Välineet koodin kirjoittamiseen vaihtelevat pelkistetyistä tekstieditoreista monimutkaisiin integroituihin kehitysympäristöihin.

Vertasimme kolmea kehitysympäristöä (integrated development environment, ide) aloittelevan kehittäjän näkökulmasta. Valitsimme testiin Microsoftin Visual Studion, JetBrainsin Intellij IDEA:n sekä avoimeen lähdekoodiin perustuvan Eclipsen.

Testiin otettiin Visual Studion ja Intellij IDEAn osalta ilmaiset Community-versiot. Eclipsen ollessa avoimen lähdekoodin projekti saa sen täysversion ilmaiseksi.

Lue myös:

Perustemput ovat samat

Tärkeänä kriteerinä vertailussa käytettiin tuotteiden helppokäyttöisyyttä ja soveltuvuutta aloittelevalle ohjelmoijalle. Käytön helppoutta tutkittiin sekä uuden projektin aloituksen että jokapäiväisen kehitystyön osalta. Suurempi painoarvo annettiin päivittäiselle kehitystyölle.

Kaikki vertailun kehitysympäristöt osaavat samat perustemput: koodin väritys, virheilmoitukset ja versionhallinta löytyvät vakioina, mutta myös eroja löytyy. Merkittävimmät erot liittyvät tuettuihin kieliin ja alustoihin. Visual Studio toimii ainoastaan Windows-käyttöjärjestelmillä ja on parhaimmillaan juuri Microsoftin alustoilla ja teknologioilla kehitettäessä. Eclipse ja IDEA ovat taas suunniteltu javan ja muiden jvm-kielten kehittämiseen, mutta tukevat myös muita kieliä.

Myös kehitysympäristöjen erilaiset lisenssit luovat eroa vertailtavien tuotteiden välille. Vapaa Eclipse tarjoaa koko paketin ilmaiseksi, kun taas IntelliJ IDEA rajaa esimerkiksi tiettyjen ohjelmointikielten tuen kokonaan ilmaiskäyttäjän ulottumattomiin. Visual Studio tarjoaa myös maksullisia versioita, mutta ilmaisversio tarjoaa saman kielituen kuin maksullisetkin versiot eikä muutenkaan eroa kovin merkittäviltä osin.

Käyttöliittymät

Pikselirohmu. Kehitysympäristöt eivät asetu nätisti kovin pienille näytöille. Esimerkiksi tämä Eclipsen kontekstivalikko kuvassa ei mahdu kokonaan näytölle, jonka resoluutio on 1366 × 768 pikseliä

Käyttöliittymän perusilmeeltään kaikki ovat kuin samasta puusta veistettyjä: käyttäjän useimmin käyttämä ruutu on täytetty koodieditorilla ja jommallakummalla puolella olevalla tiedostoselaimella.

Suurimman poikkeuksen tekee Eclipse, joka tukee erilaisia koko ruudun työtiloja (perspective) kuten debugging tai git, jotka tarjoavat erilaista tietoa ja työkaluja käyttäjälle.

Käyttöliittymän tiheys voi aloittelijalle aiheuttaa epäselvyyttä siitä, mitkä ruudulla näkyvistä asioista ovat olennaisia. Etenkin Visual Studiossa on ongelmana erilaisten työkalujen sijoittelu monen eri valikon alle. IDEA:n tapa tehdä työkaluista välilehtiä näytön alareunaan helpottaa käyttöliittymän ja siten eri työkalujen jäsentämistä.

Lataa lisää tarvittaessa

Kehitysympäristöihin saa lisää ominaisuuksia lisäosien avulla. Niitä pystyy lataamaan suhteellisen helposti kehitysympäristöjen käyttöliittymien kautta.

IDEA ja Visual Studio tarjoavat kätevän selaustyökalun oikean lisäosan löytämiseksi, kun taas Eclipse luottaa hieman vanhahtavampaan tyyliin, jossa ensin määritellään lisäosaa tarjoavan palvelimen osoite ja tämän jälkeen valitaan haluttu lisäosa.

Myös Eclipsellä on oma ”kauppansa”, mutta sen toimintaperiaate on hieman erilainen kuin kilpailijoilla.

Jotkut kehittäjät käyttävät mieluummin alkuperäisiä komentorivityökaluja lisäosien asentamisen sijaan, varsinkin mikäli lisäosan avulla ei ole mahdollista tehdä kaikkea tarvittavaa. IDEA tarjoaa vakiona mahdollisuuden käyttää komentoriviä käyttöliittymän kautta. Eclipse ja Visual Studio osaavat saman vain lisäosien avulla. Visual Studio avaa tällöinkin komentorivi-ikkunat ohjelman ulkopuolelle.

Käyttötarkoitus ratkaisee

Kaikki vertailun kehitysympäristöt ovat hyviä työkaluja, joiden avulla kehittäjä pystyy tekemään projektinsa. Työkalun valinta riippuu pitkälti projektin asettamista reunaehdoista: mille alustalle kehitetään, millä kielellä kehitetään ja millä käyttöjärjestelmällä kehitetään. Kaikilla on omat vahvuutensa: Visual Studio helpottaa Windows-kehittäjän elämää, IntelliJ IDEA on kielituessaan rajoittunut, mutta ammattimainen, ja Eclipse oikeilla lisäosilla osaa hoitaa miltei projektin kuin projektin, vaikkei ole niin hiottu kuin muut vertailun tuotteet.

Yhtä kehitysympäristöä, joka tekisi kaiken paremmin kuin muut, ei ole. Tehtävä työ ratkaisee, mikä työkalu on oikea.

Lue seuraavaksi: