Mikrobitti testasi pienet pc-kotelot. Lue testin pääjuttu tästä. Mutta mitä kotelon sisään?

Mini-itx-koteloon käyvät periaatteessa kaikki samat komponentit kuin muihinkin pöytäkoneisiin, lukuun ottamatta emolevyä, jonka pitää olla juuri tämän kokoluokan koppaan suunniteltu. Osalle komponenteista kotelon mitat aiheuttavat kuitenkin kokorajoituksia.

Mini-itx-emolevyissä on luonnollisesti rajoituksia verrattuna kookkaampiin atx- ja microatx-malleihin. Muistipaikkoja on tyypillisesti kaksi suurempien emojen neljän sijasta, ja pci-e-korttipaikoissa on tyydyttävä yhteen. Myös sata-liitäntöjä on yleensä vähemmän.

Ulkoisten liitäntöjen suhteen pikkuemot eivät kuitenkaan aina poikkea isommistaan mitenkään. Pienten koneiden olohuoneisiin painottuvan käytön takia wlan-verkkoyhteys on mini-itx-emoissa yleinen varuste.

Mini-itx-emoihin sopivat samat suorittimet ja muistit kuin isompiinkin koneisiin. Kaksi muistipaikkaa ei nykypäivänä ole ongelma, koska saatavilla on esimerkiksi kahdeksan ja kuudentoista gigatavun muistikampoja. Kahdella muistikammalla keskusmuistia saa käyttöönsä siis vaikkapa 16 tai 32 gigatavua muistia, joka on etenkin mini-pc:lle takuuvarmasti tarpeeksi.

Suoritinjäähdytykselle mini-itx-koteloissa ei yleensä ole paljon tilaa, joten ylikellottelu kannattaa unohtaa. Pikkukoteloissa voi yleensä käyttää vain Intelin vakiojäähdyttimiä tai niiden kanssa samankorkuisia, matalaprofiilisia malleja. Uusimpien sukupolvien ruudikkaimmatkin neliydinsuorittimet tuottavat sen verran kohtuullisesti lämpöä, ettei niiden jäähdytys tuota ongelmia pienessä kotelossa.

Emo pystyssä. Useimmissa mini-itx-koteloissa emolevy on pohjalla, mutta Cooltekissa se on pystyasennossa perinteisten tornikoteloiden tapaan.

Näytönohjaimen valinnassa kannattaa olla tarkkana, sillä kotelon tilavuus erityisesti syvyyssuunnassa vaikuttaa suuresti siihen, millainen kortti koneeseen mahtuu. Pelikoneisiin suunniteltuihin mini-itx-koteloihin mahtuvat jopa 30-senttiset, ”normaalimittaiset” teho-ohjaimet. Saatavilla on myös lyhyiksi suunniteltuja kortteja, jotka mahtuvat ongelmitta rajalliseenkin tilaan.

Uusissa emolevyissä on usein paikka korttimalliselle m.2-massamuistille, joten perinteisiä 2,5 tai 3,5 tuuman asemia ei välttämättä tarvita lainkaan.

Käytännössä kaikki mini-itx-kotelot tukevat vähintään yhden 2,5 ja yhden 3,5 tuuman aseman asennusta, ja useimpiin koppiin mahtuu enemmänkin levyjä. 5,25 tuuman massamuistipaikka optisille asemille alkaa kuitenkin jo olla katoavaa kansanperinnettä. Olohuonekoneissa dvd- tai blu-ray-asemalle voi olla vielä tarvetta, mutta asemapaikka vie väkisin melko paljon arvokasta tilaa kotelon sisältä.

Useimmat uudet mini-itx-kotelot käyttävät vakiomuotoisia atx-virtalähteitä. Pikkukoneeseen kannattaa ehdottomasti valita modulaarinen malli, jossa kaapelit ovat irrotettavia. Näin tarpeettomat kaapelikimput eivät vie tilaa eivätkä häiritse ilmankiertoa kotelon sisällä.

Lue seuraavaksi: