Virtuaalikoneella voi luoda yhdelle tietokoneelle monta käyttöympäristöä, joissa on kaikissa eri ohjelmat tai vaikka kokonainen käyttöjärjestelmä. Testasimme, mikä virtualisointituote hoitaa hommat vaivattomimmin.

Virtuaalikoneella on lukuisia hyödyllisiä käyttötarkoituksia: sen avulla on helppo testata sovelluksia sotkematta käyttöjärjestelmää tai hyödyntää useita käyttöjärjestelmiä samassa koneessa. Etenkin Mac- ja Linux-käyttäjille mahdollisuus pitää virtuaalista Windows-konetta reservissä on arvokas.

Jos vastaan tulee tarpeellinen sovellus, joka toimii vain Microsoft-maailmassa, uinuva Windows-kone on helppo herättää tarpeen mukaan toimintaan ja tallentaa sitten sen tila kiintolevylle seuraavaa kertaa odottamaan.

Ohjelmien testaamista helpottaa suuresti myös virtualisointialustojen snapshot-toiminto, jolla virtuaalikoneesta voidaan tallentaa haluttu hetki ja palauttaa kone myöhemmin tuon saman hetken tilaan, jolloin myöhemmin tehdyt muutokset nollautuvat. Näin on helppo varmistaa, että peruskokoonpano pysyy koko ajan toimivana ja samanlaisena.

Virtualisoinnissa kutsutaan isännäksi (host) varsinaista fyysistä tietokonetta, jolle virtualisointialusta asennetaan. Sen alaisuudessa ajettava virtuaalinen tietokone on puolestaan vieras (guest).

Tehokkaassa tietokoneessa vieraskäyttöjärjestelmät pyörivät parhaimmillaan niin hyvin, että niitä koko ruudun tilassa käyttäessään voi unohtaa kokonaan käyttävänsä virtuaalista tietokonetta. Pelaamiseen tai muuhun graafisesti raskaaseen käyttöön virtualisointi ei tosin edelleenkään sovellu.

Virtualisoinnin pääasialliset markkinat ovat palvelimissa, joissa yhdellä fyysisellä palvelimella pyörivät lukuisat virtuaalikoneet ovat arkipäivää. Työpöytäkäyttöön tarkoitetut tuotteet ovat niiden rinnalla pikkuruisia.

Palvelinvirtualisoinnin markkinajohtaja VMWaren työpöytätuote on nimeltään Workstation Pro, ja sen lisenssi maksaa liki 300 euroa käyttäjää kohden. Workstationista on onneksi tarjolla myös ilmainen versio nimeltä Workstation Player, joka tarjoaa useimmille harrastajakäyttäjille riittävät ominaisuudet.

Oraclen Virtualbox on sama tuote riippumatta siitä, onko käyttäjä yksityishenkilö vai yritys. Ei-kaupallisessa käytössä se on täysin ilmainen. Mikäli ohjelmaa hyödynnetään kaupallisesti, siitä pitää maksaa 43 euron lisenssimaksu käyttäjää kohden. Hinnoittelu on siis melko lailla maltillisempaa kuin VMWarella.

Vertailun kolmas osallistuja Parallels on monessa mielessä eri maata kuin kaksi muuta. Siinä missä Workstation Player ja VirtualBox toimivat useilla alustoilla, Parallels on suunnattu yksinomaan macOS:ssa käytettäväksi. Vieraskäyttöjärjestelmiksi voi Windowsin ohella asentaa muiden muassa Linuxin ja BSD:n, mutta painopiste on vahvasti virtualisoidun Windowsin tuomisessa mahdollisimman saumattomasti osaksi macOS:n käyttöliittymää.

Sulassa sovussa. Parallels, kuten muutkin vertailun tuotteet, tukee käyttötilaa, jossa vieraskäyttöjärjestelmän ikkunat ilmaantuvat isäntäkäyttöjärjestelmän työpöydälle. Coherence modeksi kutsuttu tila menee kuitenkin Parallelsissa vielä pidemmälle: jopa Windowsin ilmoitusalueen kuvakkeet ilmaantuvat Macin valikkopalkkiin.

Parallels on käyttöliittymältään silotellumpi ja muutenkin enemmän kuluttajanäkökulmasta suunniteltu tuote. Ilmaisversiota ei ole saatavilla, vaan lyhyen kokeilujakson jälkeen ohjelmasta on aina pulitettava rahaa.

Mikäli tietokoneessa on Win­dows 10:n ammattilisenssi eli Pro- tai Enterprise-versio, ei välttämättä ole tarpeen mennä merta edemmäs kalaan. Näihin Windowseihin saa nimittäin asennettua Microsoftin Hyper-V-nimisen virtualisointialustan aivan omasta takaa. Etsi haulla sovellus nimeltä ”Ota Windowsin ominaisuuksia käyttöön tai poista niitä käytöstä”. Vieritä lista kohtaan Hyper-V, ruksaa kaikki vaihtoehdot ja paina OK, jolloin Windows asentaa tarvittavat komponentit. Tämän jälkeen tietokoneen sovelluksiin ilmaantuu Hyper-V-hallinta, jonka kautta uusia virtuaalikoneita voi lisätä.

Se on Ubuntu. VMWare tunnistaa asennusmedian perusteella, mikä käyttö­järjestelmä on kyseessä, ja valitsee sille toimivat oletus­asetukset automaattisesti.

Kaikki osallistujat tarjoavat käyttöä helpottavat niin sanotut vieraslisäykset vähintään Windows- ja Linux-koneille. Lisäykset sisältävät virtuaaliset laite­ajurit, joiden avulla esimerkiksi näytön tarkkuuden muuttaminen virtuaalikoneen ikkunan kokoa säätämällä onnistuu.

Samalla ajurit mahdollistavat myös koko näytön käyttötilan sekä saumattoman tilan, jossa sekä isäntä- että vieraskoneen ikkunat näkyvät samalla työpöydällä. Myös yhteisen leikepöydän käyttö ja tiedostojen raahaaminen koneesta toiseen ovat kaikissa testin tuotteissa mahdollisia, kunhan vieras­lisäykset on asennettu.

Monipuolisessa käytössä VirtualBox oli selvästi joukon paras. Se toimii kaikilla merkittävillä alustoilla, myös hyvin vanhoilla ja eksoottisilla vieraskäyttöjärjestelmillä ja on lisäksi toimintavarma. VMWaren ja Parallelsin käyttöliitymät ovat parempia, mutta VirtualBoxinkin kanssa tulee helposti toimeen pienen opettelun jälkeen.

Oracle VM VirtualBox 5.1.30 – toimivuutta ja ominaisuuksia

Hinta: ilmainen

VirtualBox yltää testivoittoon yhdistämällä erittäin kattavat ominaisuudet ongelmattomaan toimivuuteen ja laajaan alustatukeen. Käyttöliittymältään Oraclen tuote ei ole aivan yhtä siloteltu kuin VMWare tai varsinkaan Parallels, mutta salatiedettä VirtualBoxin käyttö ei missään tapauksessa ole. Itse VirtualBoxin asennus ja päivitykset ovat kaksivaiheisia: ensin asennetaan itse sovellus, joka on avointa lähdekoodia, ja sitten suljetut lisäosat, joihin kuuluvat esimerkiksi etätyöpöytä- ja usb 3 -tuki.

VirtualBoxin voi asentaa sekä Windowsiin, Maciin että Linuxiin, ja ohjelma toimii kaikilla alustoilla miltei samalla tavalla. Vieraskoneiden asetukset käydään aina kohta kohdalta läpi ennen asennusta, mikä kuluttaa hieman ylimääräistä aikaa, mutta tuottaa varmemmin toivottuja tuloksia.

Vieras­koneelle tarjolla olevia virtuaalisia laitteita on hyvä valikoima, ja niitä mukautetaan automaattisesti valitun vieraskäyttöjärjestelmän tyypin mukaan.

VirtualBox sopii käytännössä aivan minkä tahansa vierasjärjestelmän ajamiseen millä tahansa merkittävällä isäntäalustalla. Se on toimintavarma työkalu, joka hienoisesta vanhahtavuudestaan huolimatta toimii hyvin myös eksoottisempien käyttöjärjestelmien kanssa.

Arvosana 4,5/5

Hyvää Käyttö- järjestemätuki, yleinen toimivuus

Huonoa Monipolvinen asennus ja päivitys

Pointti Parhaan saa ilmaiseksi

VMWare Workstation 14 Player – melkein kaikki kunnossa

Hinta: ilmainen

VMWaren ilmainen virtualisointituote on nimeltään Workstation Player. Maksullisessa Workstation Prossa on enemmän ammattilaisten kaipaamia ominaisuuksia, mutta hintaa sillä on liki 300 euroa. Workstation toimii Windowsilla ja Linuxilla, ja Macille on oma vastaava tuotteensa, VMWare Fusion.

Sovelluksen käyttöliittymä on ilahduttavan selkeä ja keskittyy olennaiseen. Vieraskoneen pystyttäminen käy kätevästi ja nopeasti, kuten myös sen käyttäminen niin ikkunassa, koko näytöllä kuin saumattomassa tilassa isäntäkoneen kanssa.

Itse virtuaalikoneen käyttäminen on VMWaressa vielä rahtusen mukavampaa kuin VirtualBoxissa, sillä esimerkiksi vieraslisäysten asennus tapahtuu automaattisemmin.

Testeissä kahdella erillisellä Win­dows-koneella esiintyi VMWaren kanssa huomattava määrä sekalaisia virheilmoituksia ja muita ongelmia, joista osa ratkesi itsestään, osaan taas täytyi etsiä ratkaisua asetustiedostojen rukkaamisesta. Muut osallistujat ovat tässä suhteessa selvästi toimintavarmempia. Kun kasan päälle lisätään vielä se, että ilmaisella Player-versiolla voi ajaa vain yhtä virtuaalikonetta kerrallaan ja kaupallinen versio on kallis, VirtualBox tuntuu huomattavasti houkuttelevammalta valinnalta.

Arvosana 3,5/5

Hyvää Käyttöliittymä

Huonoa Vain yksi kone kerrallaan, toimivuus- ongelmat

Pointti Rajoitettua virtualisointia

Parallels Desktop 13 – Mac ja Windows pussauskoppiin

Hinta: alk. 80 €

Vain Macilla toimiva Parallels on selvästi eri maata kuin muut vertailutuotteet. Se ei keskity mahdollisimman laajaan toimivuuteen eri käyttöjärjestelmien kanssa vaan etupäässä tekemään virtuaalisen Windowsin käytöstä Macilla mahdollisimman helppoa. Tässä onkin lähes kaikin tavoin onnistuttu niin hienosti, että sovellus ansaitsee kunniamaininnan.

Yksi parhaista ominaisuuksista on, että Parallels löytää automaattisesti Boot Camp -osiolle asennetun Win­dowsin ja sallii sen käytön virtualisoituna. Näin samaa Windows-asennusta voi käyttää joko suoraan raudalla tai virtuaalialustalla tarpeiden mukaan. Windowsin voi myös siirtää usb-aseman avulla miltä tahansa pc:ltä Parallelsin alaisuuteen. Mac ja Windows näkevät toistensa tiedostot ja Windows jäädytetään oletusarvoisesti aina taustalla ollessaan akun säästämiseksi. Parallelsiin voi asentaa muitakin käyttöjärjestelmiä kuin Windowsin, mutta niiden hyödyntäminen ei ole läheskään yhtä kätevää ja saumatonta.

Parallelsia voi kokeilla ilmaiseksi kaksi viikkoa, mutta sitten on pulitettava 80 euroa rahaa. Tämä summa kattaa vasta kotikäytön, ja yritysten on pulitettava sata euroa käyttäjää kohti vuodessa. Kotikäyttäjälisenssissä versiopäivityksistä on myös maksettava erikseen.

Arvosana 3,5/5

Hyvää Windows-integraatio, käytön helppous

Huonoa Toimii vain Mac- isännällä

Pointti Mainio sovellus, jos raha ei ole este

Microsoft Hyper-V – omasta takaa ammattilaisille

Hinta: ilmainen Pro- ja Enterprise-versioissa

Microsoftin oma virtualisointialusta sisältyy Windowsin palvelin- ja ammattiversioihin eli Pro- ja Enterprise-lisensseihin. Käyttöönotto sujuu niissä parilla klikkauksella.

Kilpailijoihin verrattuna Hyper-V on melko karu ratkaisu sekä käyttöliittymän että ominaisuuksien puolesta. Hyper-V sopiikin ehdottomasti parhaiten Windows-koneiden virtualisointiin esimerkiksi ohjelmien kehitystyötä ja testausta varten.

Toiminta Windows-koneiden välillä on ongelmatonta ja nopeaa. Hyper-V-hallintasovellus tarjoaa mahdollisuuden pystyttää Windows-pohjainen kehitysympäristö täysin automaattisesti – kaikki tarvittavat asennustiedostot latautuvat yhdellä klikkauksella.

Linux-vieraskoneitakin voi Hyper-V:ssä käyttää, mutta niiden saaminen sulavaan toimintaan on työläämpää kuin muissa vertailun ohjelmistoissa.

Ammatti-Windowsin omistaja voi helposti kokeilla virtualisointia Hyper-V:ssä ja siirtyä tarvittaessa monipuolisempaan alustaan. Kotikäyttäjien ei tarvitse asiaa miettiä, koska Windowsin kotiversioissa tuotetta ei voi hyödyntää millään ilveellä. Ammatti-Windowsin korkean hinnan pulittamisesta vain Hyper-V:n takia ei ole mitään järkeä, koska miltei kaikin tavoin paremman VirtualBoxin saa ilmaiseksi.

Arvosana 3/5

Hyvää Toiminta Windows- vieraiden kanssa

Huonoa Toiminta Linux-vieras- koneiden kanssa

Pointti Ammatti- version omistajille