Mediatoistimen avulla nettivideot ja vaikkapa omalle verkkolevylle tallennetun elokuvakokoelman saa näkyviin parhaimmillaan 4k-tarkkuudella ja hdr-laajasävykuvana. Jos olohuoneen iso ruutu ei ole äly-tv, pikkupurnukan avulla tyhmä-tv:stäkin tulee älykkö.

Yksinkertaisimmillaan mediatoistin on Google Chromecastin kaltainen asenna ja unohda, se vain toimii -laite. Toisessa ääripäässä on tee-se-itse- harrastelijan ratkaisu mediatoistimeksi, vain muutaman kympin hintainen korttitietokone. Sohvaperunoillekin löytyy joukosta digi-tv:tä ymmärtäviä mediatoistimia. Jokaiselle on omat käyttökohteensa, ja monella myös omat kompastuskivensä.

Google Chromecast Ultra

Testi kokonaisuudessaan Mikrobitin numerossa 7/2017

Ominaisuudet Chromecast-tekniikalla toimiva suoratoistin. Hdmi 2.0 4k- ja hdr-tuella, ei usb-liitäntää ulkoisille levyille, 2,4 ja 5 GHz 802.11ac wlan, 100 Mbit/s ethernet.

Hinta 80 €

Arvio Television hdmi-liitäntään tökättävä pikkupurkki, joka toistaa myös 4k- ja hdr-videot. Chromecast Ultraa ohjataan tietokoneelta tai mobiili­laitteelta. Useimmat nettivideo­sovellukset toimivat Chromecastin kanssa. Tieto­koneelta voi suoratoistaa Chrome­castiin myös Chrome-selaimesta.

Pisteet ***½

Canal Digital OnePlace

Näppituntuma kokonaisuudessaan Mikrobitin numerossa 5/2018

Ominaisuudet Android TV -mediatoistin, jossa satelliittitelevisioviritin. Hdmi 4k- ja hdr-tuella, usb-liitäntä ulkoisille levyille (exfat- ja ntfs-levyt eivät toimi), wlan, ethernet, dvb-s.

Hinta 130 €

Arvio Ennemmin satelliittidigiboksi kuin mediatoistin. 4k nykii jopa lankaverkon yli toistettuna, YouTubessa ei toimi 4k eikä hdr. Erikseen hankittavan kiintolevyn avulla voi tallentaa kolmea ohjelmaa ja katsella neljättä, ajastukset tehdään digiboksimaisesti ohjelmaoppaasta. Uuden kanavapaketin tilaaja saa laitteen viidelläkympillä.

Pisteet Ei testattu täysin vertailukelpoisesti

Rock64

Testi kokonaisuudessaan Mikrobitin numerossa 3/2018

Ominaisuudet Korttitietokone, jota voi käyttää Androidilla tai Android TV:llä. Hdmi 2.0a 4k- ja hdr-tuella, 1 × usb 3.0 ja 2 × usb 2.0, ei wlan- yhteyksiä, 1 Gbit/s ethernet.

Hinta Noin 40 €

Arvio Suorituskykyinen kortti­tietokone. 4k ja hdr toimivat vain Androidissa, eivät Android TV:ssä. YouTuben 4k- tai hdr-sisällöt eivät toistu. Raskaimmatkin mkv-käärityt 4k hdr -videot pyörivät sulavasti rautakiihdytettyinä. Hintaansa nähden mainio mediatoistin, mutta iot-kotikoodarin värkkäilyalustaksi heikompi.

Pisteet ***½

DNA TV-hubi

Testi kokonaisuudessaan Mikrobitin numerossa 9/2017

Ominaisuudet Android TV -mediatoistin ja -digiboksi. Hdmi 2.0 4k-tuella, usb 3.0 ja usb 2.0 ulkoisille levyille, 2,4 ja 5 GHz 802.11ac wlan, 1 Gbit/s ethernet, 2 × dvb-c/dvd-t2.

Hinta 360 €

Arvio Mediatoistimen ja digiboksin yhdistelmä antenni- ja kaapeliverkkoihin paketoi samoihin kuoriin netti-tv-palvelut ja maksukanavat. Sopii paremmin digiboksiksi kuin mediatoistimeksi. Nimellishinta on korkeahko, mutta laitteen ja netti-tv- palvelun yhdistelmän saa halvimmillaan 20 euron kuukausimaksulla.

Pisteet ***½

Xiaomi Mi Box

Testi kokonaisuudessaan Mikrobitin numerossa 7/2017

Ominaisuudet Android TV -mediatoistin, Chromecast-tuki. Hdmi 2.0a 4k- ja hdr-tuella, usb 2.0 -liitäntä ulkoisille levyille, 2,4 ja 5 GHz 802.11ac wlan, ei ethernet-verkkoliitintä.

Hinta 120 €

Arvio Näppärä ja monipuolinen pikkupurkki (vain) langattomilla yhteyksillä. Toistaa 4k- ja hdr-videot. Videoita voi suoratoistaa myös mobii­lilaitteelta Chromecast-tekniikalla. Erinomainen käytettävyys ja moni­puolisuuteensa nähden edullinen hinta toivat Xiaomi Mi Boxille kunniamaininnan testissämme.

Pisteet ****½

Lue myös: Miten saisi Netflixin tai Yle Areenan näkymään TV:ssä? Mikrobitti testasi 12 erilaista mediatoistinta, koko testi nyt netissä