IBM:n ja Microsoftin 1990-luvun alussa yhteistuumin kehittämä OS/2 ei täyttänyt odotuksia.

Microsoft päätti jättää kumppaninsa oman onnensa nojaan ja kehitti oman 32-bittisen käyttöjärjestelmänsä, Windows NT:n. OS/2:kin julkaistiin aikanaan ja se sai pienen, mutta fanaattisen uskollisen käyttäjäkunnan. Kyseessä oli kenties merkittävin vaihtoehto Windowsille Applen kyntäessä pohjamudissa ja Linuxin vielä odottaessa läpimurtoaan.

OS/2:n viimeinen versio 4.52 julkaistiin vuonna 2001, ja tukiaika loppui vuonna 2006. Tästä huolimatta järjestelmää käytetään yhä muun muassa pankki- ja lipunmyyntiautomaateissa ja muissa erikoistarkoituksissa.

ArcaOS perustuu suoraan OS/2:n koodiin. Ensimmäinen versio julkaistiin viime toukokuussa. Vaikka järjestelmän juuret ovat vahvasti menneessä, on muun muassa asennusprosessi uudistettu täysin. ArcaOS tukee myös modernihkoja laitteistoja kuten tarkkoja näyttöjä, usb 2.0:aa ja jopa uefi-käynnistystä. Langattomien verkkojen tuki on alkeellinen. Tutut OS/2-grafiikat tuovat nostalgian kyyneleen 1990-luvulla ahkerasti eri järjestelmiä käyttäneen silmäkulmaan.

ArcaOS tukee OS/2-ohjelmia, DOS-sovelluksia ja 16-bittisiä Windows-sovelluksia. Lisäksi sille on käännetty Linuxista uudehkoja sovelluksia, kuten OpenOffice ja Firefox. Ainakin VirtualBoxissa ajettuna ArcaOS on yllättävän hidas, ja ohjelmien aukeamista saa odotella pitkään.

ArcaOS ei ole hyvä valinta päivittäiseen työpöytäkäyttöön. Se on hidas, kankea käyttää ja sovellusten määrä on olematon. Eksoottisissa käyttökohteissa järjestelmä elänee kuitenkin vielä pitkään, vaikka lisenssihinnatkin ovat melko reippaat.

Mikä OS/2:n suora perillinen

Hinta Yksityislisenssi 109 €, yrityslisenssi 165 €

Www arcanoae.com/arcaos