Mediatoistin tekee tyhmä-tv:stä sulavan nettivideotoistimen ja parantaa myös lähes kaikkien älytelkkarien ominaisuuksia. Parhaimmat mediatoistimet ovat selkeästi älytelevisioita edellä, mutta huonoimmat innostavat vain kiroilemaan.

Nyt koko testi luettavissa verkossa: Miten saisi Netflixin tai Yle Areenan näkymään TV:ssä? Mikrobitti testasi 12 erilaista mediatoistinta, koko testi nyt netissä

Mediatoistimien käyttötarpeet ovat mullistuneet viimeisen kymmenen vuoden aikana. Nettiyhteyksien nopeutumisen myötä videoita voidaan suoratoistaa netistä ongelmitta aina 4k-tarkkuuteen saakka.

Toistimet ovatkin kehittyneet yksinkertaisista videotoistimista monipuolisiksi yleislaitteiksi, joiden videopalvelutukea saa laajennettua sovellusten avulla.

Htpc (home theater pc) eli kotiteatteri- tai mediakeskus-pc oli pitkään ainoa vaihtoehto päästä nauttimaan paitsi nettivideoista myös omista valokuvista, musiikista ja videoista vapaasti television, näytön tai vaikkapa videotykin kanssa. Pieneen koteloon ahdetut pc-kokoonpanot vaativat kuitenkin virittelyä, langattoman ohjauksen ja oikean ohjelmiston asennusta, joten htpc:t jäivät lähinnä harrastelijoiden välineiksi.

Vuosituhannen vaihteessa htpc:t saivat rinnalleen kaukosäätimellä varustettuja mediatoistimia, joilla pystyi toistamaan sisältöä kotiverkosta. Näitä laitteita voi kutsua älytelevisioiden isovanhemmiksi. Niiden käyttö saattoi rajoittua sisäiseen kiintolevyyn tai usb-muistiin. Parhailla pystyi toistamaan sisällöt suoraan tietokoneen levyltä tai verkkolevyltä.

Mobiili- ja äly-tv-vallankumouksen jälkeen mediatoistimet ovat jälleen saaneet jalansijan kaupan hyllyiltä. Jopa siinä määrin, ettei aiemmin tällaisesta valinnanvarasta voinut edes haaveilla.

Mikrobitti testasi heinäkuun numerossa 12 modernia mediatoistinta. Testissä olivat Nvidia Shield TV, Apple TV, Xiaomi Mi Box, Samsung UBD-M9500, OTT R-TV Box, Asus VivoStick PC, Google Chromecast Ultra, Odroid C2 + LibreElec, Raspberry Pi 3 + Osmc, IntBox Q8 OTT Tv Box, Qnap TS-251A-2G sekä MiraScreen.

Mikä mediatoistin on paras?

Ostajan on ymmärrettävä, mitä mediatoistimeltaan haluaa. Myynnissä on halpaa ja kallista, hyvää ja huonoa, eivätkä hinta ja laatu aina kulje käsi kädessä. Testin tavoitteena oli tutustua mahdollisimman erilaisiin mediatoistimiin. Testijoukko on ominaisuudet, hinnat ja käyttömahdollisuudet huomioiden poikkeuksellisen laaja.

Nettipalvelujen katselussa erilliset mediatoistimet tuntuvat olevan yhä älytelevisioita jäljessä. Palvelut toimivat luotettavammin (uusien) televisioiden sisäisillä sovelluksilla kuin ulkoisilla purnukoilla. Ulkoinen mediatoistin voi tosin lisätä katseltavien palvelujen määrää ja tarjota paremman ja nopeamman käyttöliittymän tuttujen nettipalvelujen käyttöön, erityisesti vanhempiin älytelkkareihin verrattuna.

Ulkoisella mediatoistimella ongelmia aiheuttavat monessa tapauksessa nettipalvelujen 4k-videot. Niiden katselu vaatii toistavalta laitteelta ja televisiolta tuen hdcp 2.2 -kopiosuojaukselle.

Kotimedioiden katselu onnistuu kaikilla testilaitteilla, mutta käyttömukavuudessa on selkeitä eroja. Teräväpiirtotuki full hd -tarkkuuteen asti, laaja tiedostotuki ja tekstitykset ovat nykyään itsestäänselvyyksiä mediatoistimissa ja -ohjelmistoissa. Uudemmat laitteet tukevat nyt 4k-tarkkuutta ja jopa hdr-laajasävyvärejä jopa omista kansioista katsellessa.

Apple TV sopii nimestään huolimatta myös talouksiin, joista ei löydy Applen muita laitteita. Ainoa konkreettinen menetys on tällöin peilausmahdollisuus Maceilta ja iOS-laitteilta, mutta kotimediat ja laitteen omat sovellukset riittävät todella pitkälle.

Älytelevisio voi riittää

Sopivan mediatoistimen valinta riippuu loppujen lopuksi omista käyttötarpeista.

Uudehkon älytelevision ostajat pärjäävät useimmiten television omilla sovelluksilla nettipalveluissa, mutta oman mediakirjaston täysipainoiseen hyödyntämiseen televisioiden kyvyt eivät riitä. Tällöin television rinnalle voi hankkia esimerkiksi edullisen Android-toistimen tai korttitietokoneen, joilla verkkolevyjen sisältö saadaan hyötykäyttöön.

Testin kärkeen kiilaavat Android TV:llä varustetut Nvidia Shield TV, Xiaomi Mi Box sekä Applen omaa TvOS:ää käyttävä Apple TV.

Ne ovat kaikki ajanmukaisia mediatoistimia, joilla kaikki luonnistuu kattavasti. Käyttö on ilahduttavan helppoa eikä säätämiseen kulu aikaa juuri lainkaan vanhojen mediatoistinten tai htpc-kokoonpanojen tapaan. Tästä huolimatta käyttö on miellyttävän huoliteltua ja toimivaa.

Koko testi luettavissa Mikrobitin uusimmasta numerosta, joka on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.