Aliexpress-verkkokaupassa myydään lukuisia noin 300 taalan läppäreitä, joiden rauta vaihtelee hurjasti. Ostajan kannattaa olla tarkkana, sillä samalla hinnalla saa täysin moporautaa tai ripauksen parempaakin. Pyrimme löytämään spekseiltään parhaan läppärin, mitä tällä hinnalla saa: neliydin-Celeron, kahdeksan gigatavua keskusmuistia, 60-gigainen ssd, 750-gigainen kiintolevy ja täysteräväpiirtonäyttö.

Suuressa osassa saman hintaluokan läppäreitä yksi tai useampi näistä ominaisuuksista puuttui, näytöt olivat tyypillisesti 1366 × 768 kuvapisteen alemman hd-tarkkuuden paneeleita, käyttöjärjestelmälevynä oli kiintolevy ssd:n sijaan tai muistia oli vain neljä gigatavua. Osassa laitteista suorittimena oli Celeroniakin laiskempi Atom.

DeeQ YCA3Ultrathin on paksuimmillaan yli kaksi senttiä ja painoa sillä on noin puolitoista kiloa. Koneen kuoret ovat natisevan muoviset ja taipuisat. Ethernet-verkkopistokkeen muoviluukkua ei uskalla avata kokonaan, sillä se tuntuu turhankin helposti irti räpsähtävältä. Näppäimistö ei ole muovisuudestaan huolimatta täysin surkea; vain yhtä kosketusta tukeva ja jähmeästi reagoiva tasohiiri on.

Valmistaja lupaa laitteelle kehnolta kuulostavan kahden tunnin akkukeston. Tämäkin lupaus täyttyy juuri ja juuri, ruudun täydellä kirkkaudella DeeQ jaksoi toistaa teräväpiirtovideota 111 minuuttia ennen akun loppumista. Kun näyttökirkkautta laskettiin, akkukesto venyi hieman yli kahteen tuntiin.

Kirkkaudeltaan DeeQ:n näyttö on kehno, kuva näkyy lähinnä sisätiloissa. Kirkkaammassa valaistuksessa lcd-paneelin taustavalon kirkkaus yksinkertaisesti loppuu kesken. Myös paneelin kontrasti ja värintoisto jäävät merkittävästi jälkeen isojen valmistajien ohutläppäreistä, kuva on silminnähden haalea. Sen sijaan saman hintaluokan Chromebookeihin ja muihin halpalaitteisiin verrattuna näyttö on perustasoa.

Neliytiminen Celeron J1900 -suoritin riittää vain kevyimpiin tehtäviin. Kalliimmissa läppäreissä käytetyt kaksiytimiset Core i5 -suorittimet ovat kaksi kertaa niin nopeita kuin DeeQ:n Celeron. Jopa erittäin vähävirtaiset, aiemmin Core m -nimellä tunnetut ja nykyiset Y-sarjan Core-kaksiydinsuorittimet ovat nopeampia kuin DeeQ:n neliydin-Celeron. Kaikkein halvimmat Atom-suorittimet ovat DeeQ:n Celeroniakin hitaampia.

Celeronin yhdysrakenteinen näytönohjain on kertaluokkaa hitaampi kuin Core-suorittimien, joten vähänkään modernimpien tai näyttävämpien pelien pelaamisen voi unohtaa suosiolla. 3DMark Cloud Gate -testissä keskisarjan Core i5 -suorittimet yhdysrakenteisine grafiikkapiireineen ovat monta kertaa nopeampia kuin DeeQ:n Celeron, vaikka niilläkin voi nykyisten graafisesti näyttävien räiskintäpelien pelaamisen unohtaa tyystin.

Sama mopoilu pätee myös massamuistiin: vaikka DeeQ:ssa on ssd-levy, sekin on luokkansa hitaimmasta päästä. Tavallinen serial ata -ssd on nopeudeltaan noin tuplat DeeQ:n levyyn verrattuna. Samoin langaton verkkopiiri tukee vain vanhoja 2,4 gigahertsin 802.11n-verkkoja, nopeammat viiden gigahertsin yhteydet jäävät vain haaveeksi.

Halvasta hinnastaan huolimatta DeeQ:n käyttöjärjestelmänä on Windows 7 Ultimate. Käyttöjärjestelmää ei myydä enää, mutta myyntiin tullessaan kalleimman Ultimate-lisenssin hinta oli 320 taalaa eli suurin piirtein saman verran kuin koko läppärin hinta. Tämä saikin epäilemään laitteen Windows-lisenssin aitoutta, mutta ainakin käyttöjärjestelmäpäivitykset onnistuivat nätisti Windows Updaten kautta ilman että Windows olisi tunnistunut piraattiversioksi.

Kokonaisuutena DeeQ YCA3 Ultrathin on pitkälti sitä, mitä hintalapusta voi olettaa. Läppäri ei ole teknisesti mitenkään hyvä, mutta laite on kuitenkin käyttökelpoinen esimerkiksi nettisurffailussa tai kevyessä työpöytäkäytössä. Matkakoneeksi siitä ei juuri ole, sillä kahden tunnin akkukesto on luokattoman huono saavutus. Hinta-laatusuhteeltaan kone on kuitenkin asiallinen: samaan hintaan ei juuri parempaakaan kaupasta saa.

DeeQ YCA3 Ultrathin

Ominaisuudet 2,00–2,42 GHz Intel Celeron J1900 -neliydinsuoritin, 688–854 MHz Intel HD Graphics -näytönohjain (4 laskentayksikköä). 8 Gt keskusmuisti, 60 Gt ssd ja 750 Gt kiintolevy. 14” 1920×1080 px lcd-näyttö. 100 Mbit/s ethernet, 2,4 GHz 802.11n wlan. Liitännät: 1 × usb 3.0, 1 × usb 2.0, mini-hdmi, sd-kortinlukija. 26 Wh akku. Windows 7 Ultimate. Mittaustulokset Hyötyohjelmasuorituskyky: välttävä Pelisuorituskyky: todella huono Akkukesto: todella huono Näyttö: huono – Kirkkaus 160 cd/m² – Kontrastisuhde 160:1 – Värintoisto 59,3 % sRGB-standardista

Arvosana: *½

Hyvää Halpa hinta Huonoa Kaikki muu Pointti Jos vain hinnalla on väliä