Päivitys: Video näkyy, kun sallit selaimen ladata suojaamatonta koodia (selainkohtainen ilmoitus).

Suomalainen Solu-tietokone tuotiin julkisuuteen kovalla pöhinällä syksyllä 2015. Solun piti mullistaa kaikki uudenlaisella käyttöliittymällään ja pilvipohjaisella käyttömallillaan. Rahoitusmallikin oli uudenlainen. Solu kutsui sitä ”sovellusten Spotifyksi” eli parinkympin kuukausimaksua vastaan käyttäjä sai käyttöönsä koko sovellustarjonnan ilman mainoksia tai muita rajoitteita.

Solun piti olla täysin pilvipohjainen. Käytännössä se tarkoitti sitä, että laite tallensi kaiken tiedon laitteen muistin lisäksi pilveen. Tallessa olivat niin dokumentit kuin sovellukset asetuksineen.

Rahaa Solulle kerättiin sijoittajien lisäksi Kickstarter-kampanjalla.

Teknisesti Solu oli kohtalaisen edistyksellinen vielä vuonna 2015, mutta tietysti nykymittapuulla se on monilta osin vanhentunut. Esimerkiksi 1440 x 1440 kuvapisteen näyttö 450 kuvapisteellä tuumaa kohti on silti nykylaitteisiinkin verrattuna hyvä.

Solun käyttöjärjestelmä SoluOS oli rakennettu Androidin päälle. Käytännössä kyse oli niin sanotusta launcherista, joka lähinnä korvaa Androidin oman kotiruudun. Solussa voi siis ajaa myös perinteisiä Android-sovelluksia.

Mikrobitti pääsi tutustumaan yhteen harvoista valmistetuista Solu-tietokoneista. Alla olevalla videolla esitellään laitetta tarkemmin. Laitetta lainasi videon tekoa varten suomalainen it-talo Solita, jonka omistaman laitteen järjestysnumero on 19.

Kovasta ennakkohypestä huolimatta Solun tarina ei päättynyt hyvin, vaan yhtiö teki konkurssin syyskuun lopussa eli noin kaksi vuotta laitteen julkaisun jälkeen. Laitteita toimitettiin vain vähän. Lue juttu Solun konkurssista tästä.