Mitä enemmän uusia pelijulkistuksia seurailen, sitä varmempi olen, että isojen studioiden käsikirjoittajilta ovat ideat loppuneet tyystin. Far Cry New Dawn on jälleen kerran yksi postapokalypsi-visio, onneksi kuitenkin ilman zombi-invaasiota.

Yliluonnollisten juttujen sijaan pelin alkumetrit ovatkin järjellisempää osastoa. Maailmanlopun runnellessa planeettaa onnistui osa ihmisistä piiloutumaan maan alle, ja vuosien odottelun jälkeen he avaavat viimein oven. Silmien eteen avautuu yllättäen jotain aivan muuta kuin lohdutonta erämaata. Ehei, sen sijaan lahonneita rakennuksia ympäröivät vehreät niityt ja uudelleen maailmaa kansoittava erilainen fauna.

Hetken ajan jäljellä oleva ihmiskunta elelee rauhallisesti keskenään. Ikävä kyllä muitakin ihmisiä on herännyt maailmanlopun unilta, ja tämä porukka ei rauhasta ja rakkaudesta tiedä mitään. Niinpä myös pasifistisemman porukan on tartuttava aseisiin – tai paremminkin rakennettava ne ensin itse.

New Dawn on rakenteeltaan hyvin tuttu tapaus Far Crynsä pelanneille. Maailma on avoin seikkailtavaksi, sieltä täältä löytyy erilaisia sivutehtäviä suoritettavaksi ja periaatteessa pääjuonen voi halutessaan jättää pitkiksi ajoiksi sikseen.

Koska maailmanloppu on koittanut, suuri osa tarvittavista varusteista on rakennettava itse. Kaman craftailu on onneksi tehty varsin yksinkertaiseksi. Erilaisia osasia ei ole mitenkään älytöntä määrää ja itse asiassa rakentelu sopii kokonaisuuteen hyvin.

Tavaroiden ja aseiden lisäksi myös tukikohtia on paranneltava etenemisen myötä. Mitä enemmän tukikohtia ja kyliä onnistuu matkalla valloittamaan, sitä parempia tavaroita käteen lyödään. Näiden avulla tukikohtia voi päivittää paremmiksi, joka tarkoittaa totta kai jälleen parempaa tavaraa. Viholliset kuitenkin yrittävät aktiivisesti vallata karttaa takaisin itselleen, joten periaatteessa liiasta samoilusta rangaistaan. Itse en testisession aikana kuitenkaan joutunut puolustamaan valloituksiani kertaakaan.

Vaikka kuinka valitan ja rutisen jälleen yhdestä maailmanlopusta, Far Cry New Dawnin visio on kaunis ja yllättävän vetoava. Ruskeanharmaiden maisemien sijaan väreissä ei ole säästelty, minkä vuoksi uutta ja uljasta maailmaa katselee oikeinkin mielellään.

Harmi, että tarinasisältöön ei sitten olekaan juuri panostettu. Päätarina itse on kliseinen klimppi, jota seuraa koska on pakko. Muutamaan poikkeusta lukuun ottamatta myös sivuhahmot ovat pahvisia kulisseja, joita ei missään vaiheessa syvennetä tarpeeksi.

Koska kyseessä on spinoff varsinaisesta emosarjasta, myös huumorin puuttuminen harmittaa. New Dawnin otsa on kurtussa ja mietteet vakavia, eikä kasaritoimintaleffapastissi Far Cry 3: Blood Dragonin äkkiväärästä ja räiskyvän hauskasta kirjoituksesta ole tietoakaan.

Mitä enemmän käsikirjoituksen puutteita pystyy katsomaan sormien läpi, sen kivempaa pelin parissa varmasti on. Far Cry New Dawn on ihan mukavaa avointa seikkailua, vaikka suurin epiikka puuttuukin. Kyllä tällä pahimman Far Cry -puutoksensa saa täytettyä.

PLUSSAA:

  • Mukavan erilainen maailmanloppu
  • Tekemistä riittää

MIINUSTA:

  • Pääjuoni on taas silkkaa kuraa
  • Ottaa itsensä liian vakavasti