Forza Horizon 4 tarjoaa moottoriurheilijalle valtavan kattauksen kuolattavaa, kun sen kamera lipoo maailman himotuimpien kiitureiden pintaa, ja antaa sohvakuskin irrotella mitä moninaisimmissa kisatyypeissä niin verkossa kuin verkon ulkopuolellakin.

On huomioitava, että arviossa keskitytään lähinnä jälkimmäiseen, sillä arviota tehtäessä verkkopeli on ollut vielä lukittuna, joten peliseuran tuoma riemu on vielä toistaiseksi puuttunut.

Tekemistä on joka tapauksessa tuhottoman paljon ja runsaudenpulaa kannattaa lähteä perkaamaan keskittymällä ainakin aluksi muutamaan eri kisatyyppiin, kuten ralliin tai vaikka katukisoihin.

Ajamme rannoilla, ajamme pelloilla ja kaduilla, emmekä koskaan lopeta

Juoni on aivan yhdentekevä, ei käsitellä sitä tämän enempää. Sen tarjoilema prologi on kuitenkin toimiva setti kisoja joka valmistaa pelin kahteen uuteen ja kenties hienoimpaan osuuteen: Yhdistyneiden Kuningaskuntien topologiaan ja sen vaihtuviin vuodenaikoihin. Britteinsaaret ovat varsin aliedustettuja autoilupuolella rapakon takaisen kolonian viedessä valtaosan huomiosta ja on kivaa saada se virkistävä poikkeus näin laadukkaaseen peliin.

Aluksin aavistuksen tylsältä kuulostava, pohjoista Englantia ja Skotlantia mukaileva kartta on itse asiassa erittäin monipuolinen. Aakeilta lampaiden asuttamista nummilta posotetaan vetisten rämeiden kautta kohti pohjoisen vuorijonoja ja niiden huippujen väliin rakennettuja vuoristoteitä. Tutuksi tulevat niin epäilyttävän helposti paloiksi menevät luonnonkiviaidat kuin maaseutua halkovat pellot niitä reunustavine metsikköineen. Talot ja kaupungit on mallinnettu pieteetillä ja niillä on aitoa persoonallisuutta, jos tukka putkella posottamiseltaan niitä ehtii ihailemaan.

Forza Horizon 4 Forest Trucks

Vaikuttavat ja vakuuttavat vuodenajat

Vaihtuvat vuodenajat ovat toinen iso pelin luonnetta määrittävä ominaisuus. Prologin aikana ne viipottavat syksystä kesään melkoista vauhtia, tarjoten pienen maistiaisen siitä, miten sivuliirron hallitseminen rantatiellä on ihan eri eläin kuivalla, sateisella tai lumisella säällä.

Kehittäjästudio Turn 10 ei ole tyytynyt vain lisäämään lehtitekstuureja maahan tai värjäämään ruohikkoa valkoiseksi, vaan jokaisella vuodenajalla on omat erikoisuutensa huomioitavaksi.

Kesä on näistä neljästä se perinteisin, kuiva ja fotogeeninen itsensä. Asfaltissa on loputtomasti pitoa ja hiekkatiet pöllyävät Lancian perässä. Syksy tuo mukanaan erittäin pimeät yöt, kauttaaltaan vetisemmän maaston ja hehkuvat ruskan värit.

Talvella tyypillisesti vähäluminen Englanti on pelissä vähemmän yllättäen lunta tulvillaan, ja pohjoiseen mentäessä siinä pääsee jo kahlaamaan helmoja myöten. Tässä vaiheessa brittivihreällä koristeltu Mini Cooper S ’65 kannattaa jättää autotalliin ja ottaa nelivetoa vaikkapa Range Roverin muodossa alle.

Kevät on syksyn tavoin sateinen, mutta monet kisat käydään ropinan sijaan hieman sadekuurojen jälkeen, jolloin petollisen houkutteleva aurinko kehottaa pistämään kierroksia vesiliirron uhallakin.

Mielipiteitä saattaa jakaa tapa, jolla vuodenaikoja käsitellään pelin avoimen maailman osuudessa. Jokainen pelaaja nimittäin posottelee viisi päivää samassa kelissä, jonka jälkeen koko maailman forzailijat siirtyvät yhtä aikaa seuraavaan. Yksittäisiä kisoja voi toki ajaa missä olosuhteissa vain, mutta pelin laajaa karttaa tutkitaan yhdellä ja samalla aikataululla.

Microsoftin peli kun on, Forza Horizon 4:sta löytyy vähän vinkeämpiäkin menopelejä, kuten ilmatyynyaluksia. FH3:n tapaan seasta löytyy myös erikoiskoe hieman kokeellisemmalla ajokilla, eli Halo-maailman Warthogilla. Tällä kertaa poukkoilevaan nelivetoon on panostettu huolella, ja kokemus on melkoisen hieno.

Keräilijän ja ihailijan unelma

Horizon-pelisarjalle tuttuun tapaan autoja on tolkuton läjä ja niitä jaetaan ilmaiseksi vasemmalta ja oikealta, ehkä liiankin paljon. Harvaan kiesiin ehtii kehittämään minkäänlaista viha-rakkaussuhdetta, koska uutta tarjokasta tulee hirvittävällä tahdilla talliin.

Kuten ennenkin, autoja voi tuunata lähinnä ominaisuuksiltaan paremmiksi, ja kosmeettinen kustomointi jää selvästi esimerkiksi Need for Speed -pelejä vähäisemmäksi. Maalaus- ja vinyylipuoli on sentään entisellään – joskaan ei erityisesti parannettuna – ja maaliruiskumestari voi edelleen niittää mainetta yhteisön keskuudessa.

Uutuutena pelaajan avatar on nyt täysin vaatetettavissa, ja erilaisia kuteita ropisee saavutuksista kerättävien onnenpyörän myötä. On tosin hieman harmillista saada kumisaappaat palkinnoksi, kun vieressä ruudussa olisi ollut Ferraria tarjolla. Ajan myötä onni toki tasoittuu, ja koska onnenpyörää pääsee veivaamaan melkein mitä tahansa pelissä tekemällä, asia ei pääse pitkään risomaan.

Oman talon tai parikin voi ostaa. Ne toimivat autotalleina ja pysähdyspaikkoina yhteen paikkaan keskittyvän Horizon-festivaalialueen ohella. Kolmososassa festarimestoja oli pitkin Australiaa, mutta omat lukaalit hoitavat nyt niiden virkaa.

Kuusikymmentä kaunista ruutua sekunnissa

Konsolipeliksi Forza Horizon 4 Xbox One X:llä testattuna on törkyisen nätti. Oletusasetuksena oleva 4K-tila on toki skarppi ja mitä soveltuvin päheisiin kuvankaappauksiin, mutta peli pääsee tosissaan vauhtiin vaihtamalla 4k-tilan 60 ruudun sekuntipäivitykseen. PC-puolella näistä kahdesta ei tietenkään joudu valitsemaan suosikkiaan, kunhan konehuoneesta löytyy tarpeeksi puhtia.

Nopeamman ruudunpäivityksen sulavuus ja nykimättömyys muistuttavat tehokkaasti siitä, miksi joka ikisen autoilupelin pitäisi tähdätä samaan tai parempaan. Kokeilin useamman tunnin jälkeen vaihtaa takaisin 4k-puolelle, mutta flippasin asetuksen pikaisesti takaisin.

Pelin 30 fps:n asetus on toki sekin erittäin hyvä eikä tunnu hukkaavan ruutuja edes kovassa ähinässä, joten isompaa resoluutiota suosivat saavat hekin erinomaisen ja tasaisen pelikokemuksen. Vauhdin hurma oli vain itselleni niin mieleen, että valinta ei ollut vaikea.

Pientä noottia Forza Horizon 4 saa käyttöliittymästään, joka ajoittain suosii tyyliä ennen tarkoitusta. Lisäksi kisojen jälkeisiä pisteruutuja ei voi ohittaa, vaikka niiden merkitys pelaajalle on häviävän pieni.

Viihdearvo edellä

Jos kaipaat Xboxille tai pc:lle erinomaista, vuodenajat huomioivaa ja erittäin pitkäikäistä kokemusta tarjoavaa ajopeliä, Forza Horizon 4 on loistava valinta. Se ei pyri täydelliseen simulaatioon, vaan autourheilun mallintamiseen viihdyttävällä tavalla.

Mitä sitten teetkin, se kerryttää pistepottia, ja se puolestaan avaa uutta pelattavaa autoista uusiin kisoihin. Pelaajaa ei pusketa suorittamaan tiettyjä välivaiheita matkallaan kohti kuuluisuutta, joten ohjatumpaa kokemusta kaipaavat saattavat tykätä Forza Motorsport 7:sta enemmän.

Jos tykkäät rällätä kuplavolkkarista muokatulla off-road -autolla pitkin mutaisia niemennotkoja etsien latoon piilotettuja klassikkoita, tai haluat posottaa hyperautolla Edinburghin läpi 350 kilometriä tunnissa, Forza Horizon 4:n vapauteen on luvattoman helppo ihastua.

Jahka palvelimet täyttyvät pelaajista pelin ilmestyttyä, hommaan paukahtaa vielä toinen kerros lisää autoklubeineen ja ihmispelaajia vastaan käytävine taistoineen, rystyset valkoisina peliohjainta puristaen.

PLUSSAT:

  • Törkeän nätti
  • Pyörii sulavasti
  • Oikeasti vaikuttavat neljä vuodenaikaa
  • Britteinsaaret ympäristönä

MIINUKSET:

  • Liiankin paljon tekemistä ilman ohjausta
  • Höttö palkintotavaroissa