Gears 5 tuntuu vihdoinkin peliltä, jossa alkuperäiseltä pelinkehittäjä Epiciltä pelisarjan perinyt The Coalition -pelistudio ei enää tyydy vain kopioimaan edeltäjäänsä, vaan tekijät uudistavat pelisarjaa omilla ideoillaan.

Gears 5:n kampanjatilan tarina jatkaa siitä mihin Gears of War 4 loppui. Pelin tarinasta pääsee kyllä kärryille vaikka edellistä peliä ei olisikaan pelannut, sillä pelissä on mukana varsin toimiva tiivistelmä isoimmista tapahtumista.

Peli sijoittuu siis yli 25 vuotta alkuperäisen Gears of War -trilogian jälkeen. Päihitetyiksi luullut Locust-viholliset ovatkin olleet horroksessa koko väliajan sekä kokeneet hienoisen evoluution uuteen muotoon.

Gears 5:n tarina seuraa COG-hallinnon kaupunkien ulkopuolella kasvanutta nuorta Kait-naista, jonka äiti menehtyi edellisessä pelissä. Ennen kuolemaansa äitikulta antoi Kaitille suvun perintökorun, jonka toinen puoli sattui olemaan Locust-olentojen symboli.

Kait onkin kärsinyt oudoista päänsäryistä, joiden seurauksena hän on myös alkanut näkemään näkyjä. Uuden vihollisen käydessä yhä aggressiivisemmaksi ja Kaitin terveydentilan muuttuessa heikommaksi, Kait aikoo ottaa selville mistä näyt johtuvat ja miten hänen perheensä on kytköksissä Locust-olentoihin.

Tarina kytkeytyy mukavasti pelisarjan aiempiin tapahtumiin mutta mikään sarjan fani ei missään tapauksessa tarvitse olla sitä seuratakseen. Pelisarjaa aiemmin tunteville juonenkäänteetkään eivät ehkä tule kovin suurina yllätyksinä, mutta pääpuolisesti tarina on toimiva ja uuden naispäähenkilön henkilökohtaiset motivaatiot auttavat pitämään mielenkiintoa yllä.

Gears 5 myös aika vahvasti vihjailee, että Locustit tai näiden evoluutiomuoto Swarm eivät suinkaan ole Sera-maailman pahimmat olennot, vaan ihmiset ja varsinkin näiden valtiot ovat ne oikeat hirviöt. Pelisarjassa COG-hallinnon on jo aiemmin paljastettu tehneen ihmiskokeita ja kaikkea muuta epämoraalista, mutta hallinnon näytetään olleen ja ehkä myös edelleen olevan hyvin fasismia kosiskelevan autokraattista. Asiaa ei mitenkään alleviivata mutta se on kyllä selkeästi mukana ja tuo mielenkiintoisesti harmaan sävyjä pelimaailmaan kun ”hyviksetkään” eivät ole välttämättä mitenkään kovin kivoja.

Pakka uusiksi

Pääsääntöisesti pelimekaniikka on yhä Gears of War -sarjalle tuttua suojaräiskintää. Kuitenkin The Coalition -studio on tuonut peliin muutamia uusia ideoita, jotka auttavat vähän uudistamaan jopa tätä.

Isoin uudistus räiskinnässä on pelaajan mukana kulkevan Jack-robotin saamat päivitykset, jotka antavat käyttöön läjän uusia strategisia mahdollisuuksia. Jack saa pelin aikana useita uusia ominaisuuksia, joista osa on hyökkäämiseen keskittyviä ja osa taas muuten pelaajaa auttavia.

Jackin kyvyt vaihtelevat yksinkertaisesta viholliset paljastavasta tutkapulssista aina pelaajan muuttamiseen näkymättömäksi hetken ajaksi. Hyökkäysapuja Jackilta voi pyytää vaikkapa viholliset sokaisevan ja suojista paljastavan välähdyksen tai maahan laitettavan sähköansan muodossa.

Kokonaisuutena pelisarjan tavaramerkkinä toimiva suojaräiskintä on yhtä toimivaa kuin mitä se on aiemminkin ollut ja pienet lisäuudistukset tekevät siitä vähän tuoreemman tuntuista myös Gears-veteraaneillekin.

Kuitenkin kaikista isoin ja pelisarjalle merkittävin muutos kampanjassa ovat uudet avoimet kartat, joissa pelaajan on mahdollista itse tutkia avointa ympäristöä ja tehdä valinnaisia sivutehtäviä, sekä myös hieman valita missä järjestyksessä tarina etenee.

Kyseessä ei aivan ole GTA-tyyppinen täysin avoin hiekkalaatikko, mutta tuulen avulla liikkuvalla jollalla kiitäminen toisen luvun talvisissa maisemissa sekä kolmannen luvun punahiekkaisessa autiomaassa tuntuu Gears-sarjalle raikkaalta uudistukselta.

Liikkuminen on paitsi nopeaa ja hauskaa, niin alueiden tutkiminen vapaammin on mielenkiintoista ja antaa pelaajalle aivan uudella tavalla pelisarjalla aiemmin epätyypillistä vapauden tuntua. Koskaan ei voi olla aivan varma mitä tulee löytämään ja luvun tehtävien suorittaminen edes vähän epälineaarisessa järjestyksessä antaa myös lisää mukavaa vapauden illuusiota.

Gears of War -sarja ansaitsee yhä kiitosta siitä, että kampanja on alusta asti suunniteltu pelattavaksi myös yhdessä toisen pelaajan kanssa, ja että tämä onnistuu myös samalta sohvalta split-screen tilassa. Pelin tarinan vuoksi yhdessä toisen pelaajan kanssa pelaaminen on jopa erityisen mielenkiintoista, sillä vain Kait-hahmolla pelaava pelaaja näkee kesken kentän tapahtuvat näyt. Tämä pieni yksityiskohta kertoo hyvin kehittäjien näkemästä vaivasta ja lisää pelin immersiota.

Periaatteessa Gears 5:n kampanja tukee jopa kolmea samanaikaista pelaajaa verkon yli mutta tällöin yksi pelaajista päätyy ohjaamaan Jack-robottia. Myös kahden pelaajan yhteistyökampanjassa toinen pelaajista voi valita Jackin ihmishahmon sijasta.

Moninpeli rokkaa täysillä

Gears-peleillä on ollut ehkä vähän ansaitustikin maine hieman ruskeanharmaina peleinä, mutta Gears 5 kyllä tekee parhaansa erottuakseen pelisarjan muista osista. Peli alkaa heti vihertävästä viidakosta, josta seuraavaksi siirrytään hyytävän kylmiin ja hyvin valkoisin maisemiin, josta matka taas jatkuu vielä eteenpäin punahehkuiselle aavikolle. Selkeästi uusi visuaalinen ilme ja vaihtelevat ympäristöt onnistuvat jälleen tekemään pelistä tuoreen tuntuisen.

Ellei äänisuunnittelu ole erittäin huonoa tai äärimmäisen hyvää, sille tulee harvoin annettua kovin paljon huomiota. Gears 5 kuitenkin ansaitsee kunniamaininnan, jälleen pienistä yksityiskohdista. Itselläni teki hieman pahaa esimerkiksi jäällä juokseminen, kun jää jalkojen alla natisi uskottavasti ja uhkaavasti.

Pelin vähiten uudistunein osa tuntuisi olevan sen versus-moninpeli. Itse en ole koskaan erityisen paljon välittänyt aikaisempienkaan Gearsin moninpelistä joissa pelaajat asetetaan vastakkain, sillä niiden tasapainotus ei ole ollut aivan kohdillaan. Ikävä kyllä tilanne on yhä täysin sama, eli haulikot ovat aivan ylivoimaisia muihin aseisiin verrattuna. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki ottelut koostuvat lähinnä haulikkohipasta, jossa vastustajat yrittävät päästä tarpeeksi lähelle saadakseen vihollisensa yhdellä tai kahdella laukauksella tapettua. Koska tämä on ollut vallitseva pelityyli jo pitkään muissa peleissä, niin kokeneemmat pelaajat pyyhkivät aloittelijoilla lattiaa jo ennen virallista julkaisua.

Onneksi pelin yhteistyömoninpelitilat ovat yhä viihdyttäviä. Klassikoksi jo muodostunut Horde-pelitila asettaa maksimissaan 5 pelaajaa selviytymään 50 vihollisaallon ajan. Pelaajat voivat rakentaa jonkin verran puolustuksia ja muita apuvälineitä itselleen, mutta hyvä kommunikaatio sekä yhteistyö ovat oleellisia, jos haluaa kaikki 50 aaltoa selviytyä.

Horde-tilan ainoa heikkous on se, että kaikkien 50 vihollisaallon läpipelaamiseen saa varata aikaa helposti useamman tunnin. Onneksi Gears 5 esittelee uuden nopeamman yhteistyöpelitilan nimeltään Escape.

Escape-moninpelissä maksimissaan kolme pelaajaa yrittävät yhdessä paeta vihollisen tukikohdan syövereistä ennen kuin sinne asetettu myrkky saavuttaa pelaajat. Pelaajat aloittavat yleensä vain pelkällä pistoolilla ja joutuvat tekemään ratkaisuja sen suhteen pyrkivätkö käyttämään kallisarvoista aikaa varusteiden etsimiseen, mikä riskeeraa myrkyn alle jäämisen, vai koittavatko vähillä resursseilla selvitä mahdollisimman pian ulos.

Escape on parhaimmillaan intensiivistä ja jännittävää kilpajuoksua sekä aikaa että aivan liian vähäisiä ammusvarantoja vastaan. Se on erinomainen uusi lisä Gears-sarjan pelitilojen joukkoon, ja aivan kuten Horde-tila, niin se on myös lähes loputtomasti uudelleenpelattavissa.

Napakymppi

Kovinkaan paljoa pahaa sanottavaa pelistä ei ole. Pieni ärsytys on se, että jaetulla ruudulla pelattaessa tekstitykset tulevat vain ylemmälle ruudulle. Ongelma on ollut pelisarjassa alusta asti ja on vieläkin vähän käsittämätöntä, ettei tekstejä saa näkyviin molempien pelaajien näkymässä.

Pienten ärsytysten lisäksi törmäsin arvostelun yhteydessä yhteen oikeasti isoon ongelmaan. Jostain syystä peli tuntui pyörivän hyvin epävarmasti Xbox One X -konsolilla. Microsoftin tehokonsolilla pelattaessa peli saattoi kaatua jo pelkästään valikkoon päästäessä ja huolimatta pelin uudelleen asentamisesta sekä muista kikkailuista, niin rattaita ei saanut pyörimään aivan ongelmitta.

Kyseistä ongelmaa ei kuitenkaan ollut alkuperäisellä perus-Xbox Onella, joilla tuli peliä pelattua myös useita tunteja. Ongelma on voitu saada korjattua pelin julkaisupäivänä ilmestyneessä päivityksessä mutta itse en ehtinyt sitä vielä varmistamaan, joten Xbox One X:n omistajille suosittelen toistaiseksi varovaisuutta pelin hankinnan suhteen.

Teknisistä ongelmista huolimattakin Gears 5 on mainio uusi osa pelisarjaan, joka onnistuu saamaan pelisarjan taas tuntumaan tuoreemmalta kuin aiemmin. Se pitää yhteistyöpelien lipun yhä korkealla sekä todella onnistuneen kampanjan että uuden Escape-moninpelitilan avulla. Jos kaverin kanssa kaipaa jotain pelattavaa, niin Gears 5 on ehdottomasti hankkimisen arvoinen.

Plussaa:

  • Uudistaa pelisarjaa
  • Yhteistyökampanja on erinomaisesti toteutettu
  • Horde ja Escape -yhteistyömoninpelitilat ovat hauskoja

Miinusta:

  • Versus-moninpeli on yhä tylsää haulikkohippaa
  • Ongelmat Xbox One X -version kanssa