Tony Stark päättää Iron Maniksi ryhtyessään unohtaa menneisyytensä asekauppiaana. Tämä tarkoittaa myös sitä, että hologrammi-AI nimeltään Gunsmith joutuu talviteloille. Useampi vuosi vierähtää varsin mallikkaasti, kunnes Tonyn ja Pepper Pottsin lentokoneen kimppuun hyökätään. Hyökkäyksen takana on hakkeri Ghost, joka ilmeisesti haluaa Tonyn tilille menneisyytensä synneistä. Pepper joutuu sairaalaan eikä Tonylla ole muuta vaihtoehtoa kuin pyytää Gunsmithiltä apua.

Iron Man VR kertoo siis aivan originaalin tarinan, eikä ole sidoksissa Marvelin elokuvauniversumiin. Ensin tosin huomasin kaipaavani Robert Downey, Jr:n ääntä, niin sidoksissa Iron Man on mielessäni tuohon näyttelijään. Loppujen lopuksi olen kuitenkin ihan tyytyväinen, että hahmot ovat sekä ulkonäöltään että ääniltään erilaisia elokuvasarjaan verrattuna.

Juoni tuntuu ihan tarpeeksi hyvältä tekosyyltä päästä lentelemään ja ammuskelemaan drooneja ja ohjuksia tuusan nuuskaksi. Varsinaisella tarinalla ei ole niin paljon väliä, sillä vihdoinkin pelaaja pääsee itse Iron Manin haarniskan sisälle!

Vaikka grafiikka ei ole ultrarealistista, silti sitä hämmentävän nopeasti unohtaa töröttävänsä omassa olohuoneessaan vr-lasit päässä, etenkin silloin, kun pääsee lentelemään. Korkealle noustessa tuntee todella olevansa yläilmoissa ja vatsasta huikaisee, kun rakennusta lähestyy täyttä vauhtia. Töyssyinen meno vaikuttaa tasapainoaistiin, ei kuitenkaan niin paljon, että tarvitsisi pelätä täysin kaatuvansa.

Haarniskaa ohjataan Move-ohjaimien avulla. Käsien asento ja liipaisimet pitävät huolta lentämisestä, keskinappi aseiden laukaisusta ja pienemmistä napeista käännytään sekä jäädään leijumaan ilmaan. Tämä kuulostaa helpommalta kuin se oikeastaan on, sillä alussa on todella haastavaa hallita kaikkia näitä ja pysytellä vielä ilmassa.

Onneksi pelin alkupuolella on useampi harjoittelulentorata, joissa harjoitellaan haarniskan ja eri aseiden käsittelyä. Radan voi ottaa uudestaan niin monta kertaa putkeen kuin haluaa, mutta eteenpäin mennessä niihin ei ikävä kyllä enää uudestaan pääse.

Erityisesti kääntyminen kesken vauhdikkaan lennon tuntuu nappien kautta hyvin kömpelöltä. Tietysti kääntyä voi myös kääntämällä omaa vartaloaan, joka toimisi paljon paremmin, ellei vr-lasien johto olisi koko ajan tiellä. Fyysinen pelialue, jolla pitää pysyä on myös kovin pieni, joten se ei kannusta kovin suurieleiseen liikehdintään.

Ohjetekstien mukaan pelata voi myös istualtaan, mutta nopean testauksen pohjalta en suosittelisi. Kokeilin istualtaan pelaamista rauhallisemmassa kohtauksessa, en siis lennellyt tai ammuskellut. Silloinkin tuoli tuntui olevan koko ajan väärässä paikassa ja tiellä. Plussaa kuitenkin siitä, että se on edes teoriassa mahdollista.

Marvel’s Iron Man on jaettu eripituisiin jaksoihin ja niidenkin sisällä voi olla useampia kohtauksia. Latausajat näiden jaksojen ja kohtausten välillä ovat ikävän pitkiä. Muutenkin jalat väsyvät pidemmissä sessioissa, joten pitkäkestoiset toimettomat hetket turhauttavat.

Yleisesti ottaen rytmitystä on kuitenkin ajateltu: koko ajan ei olla yläilmoissa vaan välillä tutkitaan sisätiloja tai puuhaillaan Tonyn kartanossa. Sisätiloissa liikkuminen tapahtuu keskinapin painalluksella tiettyihin ennalta määrättyihin pisteisiin, vapaa tutkiminen ei ole siis mahdollista. Ero lentämiseen on ehkä vähän liiankin suuri, mutta siihen tottuu kyllä nopeasti.

Tonyn kartanossa on paljon pientä hauskaa tekemistä. Jääkaapista löytyviä ruokia ja juomia voi syödä ja juoda, pöydillä olevia lehtiä selata ja kirjahyllyjen kirjoista voi katsoa etu -ja takakannen. Kuntoillakin voi ja ainakin leuanvedon ja koripallon ennätyksen rikkomisesta saa saavutuksen. Erityisesti pallon heittely koriin aikarajan puitteissa oli todella hauskaa ja siinä tuli myös hiki!

Nyrkkeily oli tosin pettymys, sillä hanskat tippuivat tuon tuosta kädestä eivätkä iskut oikein toimineet kunnolla. Näissä kohdin myös pelin rajoitukset näkyivät selvästi: kädet menivät välillä palloista läpi ja esineet eivät käyttäytyneet niin kuin niiden pitäisi.

Arkisempien askareiden lisäksi kartanossa voi päivittää haarniskan sekä varahaarniskan ominaisuuksia. Suorittamalla toimintajaksot tarkasti ja nopeasti ansaitsee valuuttaa, jota voi käyttää päivitysten hankkimiseen. Päivitysten avulla voi vaikuttaa esimerkiksi haarniskan kestoon, sen aseisiin ja muihin ominaisuuksiin.

PSVR:n kanssa puljaaminen tuntuu joskus kovin työläältä. Pelin aloittaminenkin vaatii aina keskimääräistä enemmän säätöä, jalat väsyvät, kuulokenapit tippuvat taistelun tiimellyksessä korvilta, johto on aina tiellä. Mutta tämän pelin kohdalla jaksaminen kannattaa, sillä Iron Manina lentäminen ja asioiden räjäyttely on sen kaiken vaivan arvoista!

Muut pelin ansiot eivät yllä kovin korkealle, mutta jos kaipaat sadepäiviksi hauskaa eskapismia, kannattaa Iron manille antaa mahdollisuus.