Isorenkaisista Monster-autoista on koetettu tehdä pelejä jo vuosikymmeniä, mutta vain jo yli 20 vuotta vanhat Microsoftin Monster Truck Madnessit ovat onnistuneet siirtämään rapaurheilun viihdyttävään digitaaliseen muotoon. Mitenkä lie, onnistuuko aiemmin Rambo: The Video Game ja Terminator: Resistance -peleillään kyseenalaista mainetta saavuttanut puolalainen Teyon-pelistudio vaikealta vaikuttavassa tehtävässä?

Hieman yllättäenkin kyllä. Monster Truck Championship lähestyy aihepiiriä sopivalla sekoituksella rokkenrollia ja vakavuutta, niin vakavasti kuin monsteriautoilun haluaakaan ottaa.

Mukana on paljon oleellista lajiin liittyvää. Välillä kaahataan rataa pitkin kilpaa, toisinaan otetaan sprinttikisoja vain yhtä vastustajaa vastaan, kun taas välillä rusennetaan areenalla lojuvia autonromuja samalla temppuja tehden.

Vaikka itse toiminta on räyheää kaasuttelua isorenkaisilla ilmastontuhoajilla, peli antaa yllättävänkin paljon mahdollisuuksia säätää ja parannella autoa. Myös ajettavuus on mitäkuinkin kohdillaan. Mielenkiintoisena yksityiskohtana myös auton takarenkaat ovat erikseen käännettävissä, mikä mahdollistaa tiukemmat kurvit ja erilaiset temput auton kieppuessa radalla muissa asennoissa kuin neljä tassua tiukasti tantereessa.

Autoissa on painon tuntua ja vekottimen saa hyvinkin kippaamaan yli liian hätäisillä ajoliikkeillä. Tuntuma rataan ei ole aivan yhtä hyvällä tasolla. Soralla ajellessa homma toimii, mutta kun välillä mennään asfalttia pitkin, meno on kuin jäällä ajaisi. Ehkä oikeakin monsteriauto sitten käyttäytyy näin, mene ja tiedä, kun en ole itse kyseisiä vermeitä koskaan ajanut.

Peli myös näyttää ja kuulostaa hyvältä. Kerrankin tämän genren edustaja ei työnnä asennettaan väkisin kurkusta alas. Sen sijaan esillepano on sopivan hillittyä, mutta kuitenkin asiansa ja kohdeyleisönsä tuntevaa. Autot kuulostavat miltä pitääkin ja kai taustalla joku musiikkikin soi, eipä jäänyt mieleen.

Alkuinnostuksen jälkeen puutuminen iskee kuitenkin yllättävän nopeasti. Vaikka ratoja on runsaasti erilaisia ja niitä varioidaan jokaisessa turnauksessa, peli alkaa toistaa itseään todella nopeasti. Pelkkä ajomallinnus ei riitä innostuksen ylläpitämiseen kovin pitkäksi aikaa, kun ura muuten on käytännössä samojen asioiden tekemistä turnauksesta toiseen. Avattavat erikoispalikat sun muut innostavat jatkamaan sentään jonkin verran.

Jo pelkän alkuinnostuksen voimalla Monster Truck Championship on kuitenkin kokeilemisen arvoinen peli, jos aihepiiri yhtään kiinnostaa. Komeat kolarit ja hurjat ilmalennot on taltioitu peliin hienosti ja vaikka kovin pitkää elinikää kokonaisuudelle ei uskalla luvata, viikonlopun viihteeksi alekorista se on varsin mainio ostos. Monster Truck Madnessin tasolle ei vieläkään päästä, mutta riittävän lähelle sitä kuitenkin.