Oman planeetan hajotessa käsiin ihmiskunta suuntaa katseensa vehreälle Enoch-planeetalle, ajatuksenaan maankaltaistaa se itselleen sopivaksi. Planeetta pistää kuitenkin vastaan ja lupaavan uudisraivausvaiheen jälkeen pelaaja heitetään pelikavereidensa kanssa apokalyptisiin tunnelmiin toivottomaksi käynyttä tilannetta pelastamaan.

Juonta on mukana lähinnä viitteeksi, ja ylivoimaisesti suurin osa ajasta vietetään kentällä ilkeitä ihmisiä tai kaikenlaisia eksoottisia elikoita räiskiessä. Tarina itsessään on sitä perinteistä maailmanlopun meininkiä, jossa kenelläkään ei ole kivaa ja kaikki ajattelevat vain itseään.

Sekaan on onnistuttu tosin ujuttamaan muutamia keskivertoa paremmin kirjoitettuja ja näyteltyjä hahmoja, jotka hilluvat päähenkilön mukana. Hahmokaarti ei ole myöskään erityisen kookas, joten sen harvoihin edustajiin ehtii jopa hieman tutustumaan.

Kokematon veteraani

Pelaajan hahmolla on sekä tittelit Outrider että Altered. Ensimmäinen tarkoittaa hänen kuuluvan ensimmäisiin Enochille lähetettyihin joukkoihin, joiden tehtävänä oli valmistaa planeetta kolonisteille. Yksi syväjäädytys ja mullistus myöhemmin Outriderin tehtävä on muuttunut paljon, ja pelaaja onkin yllättäen sekä konkari että nyyppä planeettaan liittyvissä asioissa.

Tällä on lähinnä tarinallista merkitystä, toisin kuin Alteredilla, joka vihjaa hahmon saamista voimista. Voimat jakautuvat neljälle eri hahmoluokalle, joilla jokaisella on oma paikkansa taistelukentällä.

Devastator edustaa kestävämpää ja lähitaistelussa viihtyvää sorttia Tricksterin pyrkiessä iskemään vastustajia selkään teleporttailemalla sujuvasti pitkin karttaa. Pyromancer on varsin klassinen tulimaagi erilaisine vänkine komboineen Technomancerin luottaessa tykkitornien ja jään voimaan.

Peli kannustaa näennäisesti aggressiiviseen pelaamiseen, sillä hahmoluokasta riippumatta yksikään ei voi parantua taistelun aikana täyteen kuntoon muuten kuin vihollisia teilaamalla.

Käytännössä sopivan kokoisten suojien takana kykkiminen on edelleen validi strategia etenkin, jos omien panssareiden kyvyt eivät aivan riitä sen hetkisen vihulaiskaartin luotien tankkaamiseen päin naamaa. Samasta syystä jotkut hahmoista sopivat ehdottomasti paremmin ainakin yhden kaverin kanssa pelaamista varten, kun useampi pelaajan muotoinen maali kilpailee pahisten huomiosta samanaikaisesti.

Kolmin kaunihimpi

Pitkähköön kampanjaan ja sitä seuraavaan toistettavaan sisältöön jakautuvassa Outridersissa ei ole vastakkain pelaamista ollenkaan, joten mikäli kokemuspisteiden ja uusien rojujen kerääminen ei kiinnosta, pelillä ei liene erityisen paljon annettavaa.

Yhteistyössä pelaamista arvostavat löytävät sen sijaan varsin paljon tekemistä sekä toiminta- että varustelupuolelta. Eri hahmojen kyvyt pelaavat usein hyvin yhteen kaverin jäädyttäessä vihut paikoilleen samalla, kun itse viskoo kamalimmat vahinkoloitsut avuttomana odottaviin pahiksiin. Kykyjä voi olla kerrallaan käytössä kolme, ja niitä voi vaihtaa vaikka kesken taistelun, jos siltä tuntuu.

Ammuskelussa on meininkiä sekä hiirellä että peliohjaimella, vaikka jälkimmäisen toteutus ei aivan yllä Destiny 2:n ja vastaavien huippuunsa hiottuun tuntumaan. Sarjatulihaulikko syö kyllä ammuksia kuin sinivalas planktonia, mutta tuntuu äärimmäisen tehokkaalta. Eri asetyypeistä löytyy vieläpä variaatioitakin, joiden avulla rynnäkkökiväärin voi muuttaa pursketulta tai kertalaukauksia ampuvaksi.

Varusteista löytyvät modifikaatiot antavat tämän lisäksi oman mausteensa räiskeeseen muuntamalla käytettyjä kykyjä erilaisin tavoin vaikkapa kasvattamalla niiden kokoa, antamalla väliaikaista suojaa ja niin edelleen. Nämä modit tuodaan peliin miellyttävän aikaisessa vaiheessa ja oikeasti erilaisilla aseilla pääsee leikkimään jo muutaman aktiivisen pelitunnin jälkeen.

Kaatuilua rautaosastolla

Pelin selkeimmät heikkoudet pc-puolella liittyvät sen tekniseen toteutukseen. Xbox Series X pelittää tällä hetkellä paremmin, eikä kärsi tietokonesisaruksensa kaatuilusta ja huonosta suorituskyvystä.

Hieman erikoisesti Outridersin edelleen tarjolla oleva ilmainen demo tuntui pyörivän julkaisuversiota paremmin ja vanheneva GTX 1070 -pohjainen kokoonpano kykeni pyörittämään sitä sujuvammin. People Can Fly on suorituskykyongelmista ja kaatuilusta hyvin tietoinen, ja on ilmoittanut paikkaavansa pahimpia ongelmia pikaisesti. Lisäksi Xboxin ja pc:n välinen crossplay on väliaikaisesti poissa käytöstä.

arsin kattava demo kannattaa joka tapauksessa ladata pohjille, sillä sen progressio siirtyy suoraan ja automaattisesti täyden pelin puolelle. Tällainen toimintamalli olisi mukava nähdä toistekin, sillä ilmaisen osuuden pelattuaan voi varsin hyvin tehdä oikean ostopäätöksen niin teknisten kuin pelillistenkin ansioiden osalta.

Vauhtia ja viihdyttävyyttä

Outriders on kelpo esimerkki modernista roolipelielementtejä sisältävästä räiskinnästä, joka muiden pelien tavoin paranee hyvässä seurassa pelattuna. Aseissa on hyvä tuntuma ja muhevat ääniefektit, eivätkä pahikset kestä tuhottomasti osumaa elleivät varusteet ole päässeet vanhenemaan vastuksen tasoon verrattuna käsiin. Siinä skenaariossa tavalliseen riviukkeliinkin saa upottaa lippaan jos toisenkin.

Eri ”loitsuja” pääsee paiskomaan jatkuvalla tahdilla, ja hahmoluokat tuntuvat hyvin erilaisilta toisiinsa verrattuna. Ulkoasu ei kenties ole aivan näyttävimmästä päästä, mutta onnistuu ajoittain heittämään ruudulle hienojakin näkymiä pällisteltäväksi.

Jos tekninen puoli saadaan kuosiin, Outridersia voi suositella kolmen hengen reipasta räiskettä kaipaavalle alustalla kuin alustalla.

Outriders

MIKÄ Postapokalyptinen ryhmäräiskintä

HYVÄÄ Ampumistuntuma, paljon säädettävää, vaihtelevat hahmoluokat, ilmainen demo

HUONOA Pc-puolen tekniset ongelmat, ajoittain liikaa osumaa kestävät vihut

ALUSTAT PC, PS4, PS5, X1, XSX, Stadia

HINTA 60-70 euroa