Avaruuden ja villin lännen meiningin yhdistäminen on kenties kulttisarja Fireflyn myötä yllättävän usein läsnä. Rebel Galaxy Outlaw, vuonna 2015 julkaistun Rebel Galaxy -pelin esiosa, seurailee näitä rautakielisen kitaran säestämiä askelmerkkejä monellakin tapaa.

Animaatioiden ja keskusteluiden kautta etenevä kostotarina on westerneille paljon velkaa niin roolihenkilöiden kuin teemojenkin osalta. Ässäpilotti Juno tiputetaan pelin alussa pohjalle epäonnistuneen tehtävän jälkeen, ja pelaajan tehtävänä on repiä tämä kengännauhoista takaisin parempien alusten ja varusteiden pariin.

Täysin ääninäytellyt päätehtävät ovat selkeästi pelin parasta osuutta ja niitä olisi suorittanut mielellään paljon pelin tarjoamaa määrää enemmän. Tekijäjoukon koon huomioiden on toki hienoa, että tällaisia tehtäviä on ylipäänsä tarjolla. Suurin osa peliajasta vietetäänkin hieman pitkäveteisten ja itseään toistavien, satunnaisesti luotujen tavarankuljetus-, saatto- ja tuhoamistehtävien parissa.

Roskakuskista rokkitähdeksi

Pelin ensimmäiset tunnit vietetään etäisesti avaruusaluksen muotoon hakatussa roskalavassa, eikä meno ole kehuttavaa. Purtilo liikkuu hitaasti, hajoaa herkästi ja kykenee kantamaan mukanaan matkalaukullisen verran rahtia.

Kirjaimellisesti hidas alku onkin selkeästi pelin heikointa osuutta ja venyy aavistuksen liian pitkäksi etenkin, jos pelaaja ei törmää erityisen rahakkaaseen saaliiseen. Eri asemilta vastaanotetut perustehtävät tuottavat nimittäin häpeällisen vähän tuohta, joka saattaa huonolla tuurilla kulua aluksen korjaamiseen ja ohjuspankin täydentämiseen. Onneaan voi toki koittaa erilaisten baaripelien kuten nopan, kasipallon tai yksikätisen rosvon parissa.

Kun hidas hivuttautuminen seuraavan aluksen pariin on suoritettu, galaksi aukeaa mielekkäämmällä tavalla. Tuotot kasvavat ja sitä myötä uudet aseet, lisäosat ja panssaroinnit tulevat tutuiksi. Samalla aiemmin ärsyttävän vaaralliset peruspiraatit eivät enää tiputa pelaajaa parilla ohjuksella.

Sankarimme on nimittäin alkupelissä erittäin altis varsin halpamaisille kuolemille, kuten kun sitä hyppää tähtijärjestelmästä toiseen ja määränpäässä yllättäen odotteleekin viisi piraattialusta valmiin ohjuslukituksen kanssa. Ja koska joka ikisessä vihollisaluksessa on pikamatkustamisen ja sitä myötä pakenemisen estävä toiminto, pelaaja löytää itsensä nopeasti latausruudusta ennen suojakenttien ja panssaroinnin paranemista.

Peli tietysti tallentaa itsensä vain avaruus- tai tankkausasemilla käydessä, joten pikamatkustuksen lennosta keskeyttänyt merirosvojengi voi aiheuttaa melkoisen menetyksen asteroideja mainanneelle ja kiinnostavia signaaleja tutkineelle pelaajalle.

Koirataistelu tyhjiössä

Itse lentely ja räiskintä sujuu niin ilotikulla ja hiirellä kuin peliohjaimellakin, mutta Rebel Galaxy Outlaw on selkeästi suunniteltu jälkimmäiselle valikoita myöten.

Kaartotaistelu muita lennokkeja vastaan on hyvin tuttu muita kevytsimulaattoreita pelanneille. Ammukset hakeutuvat hieman itsestään ja pelissä on jopa toiminto vastustajan seuraamiseen automaattisesti. Tavallisten hitaiden laser-säteiden ja projektiilien lisäksi tyhjiöön voi toimittaa rakettia, ohjusta ja plasmapalloa viholaisia häiritsemään.

Suojauspuolelta löytyy ECM-vastatoimenpiteet, suojien säätö ja armoton kieppuminen, jotka pitävät pelaajan hengissä pidempään. Vastustajien voimaa on tosin vaikea ennakoida taistelun alkaessa. Pienet rääpäleetkin saattavat tehdä yhteisohjusiskulla suojat ja panssarit läpäisevää vahinkoa tai tyytyä lillumaan pidemmän matkan päässä käsillään istuen.

Radioaaltojen aatelia

Audiovisuaalisella osuudella ensimmäinen loistaa jälkimmäistä kirkkaampana. Rebel Galaxy Outlaw’n huolella laadittu ääniraita on samalla sekä monipuolinen musiikkigenreissään, vaihdellen rautalankarokkikanavista elektroon ja funkkiin. Niiden luoma tunnelma on hyvin erilainen, mutta aina peliin sopiva. Ääninäyttely hoidetaan hieman latteasta dialogista huolimatta kunnialla kotiin eikä ääniefekteissäkään paukkeen osalta ole valitettavaa.

Outlaws on myös mukiinmenevän näköinen, jos nyt ei leukoja loksauttava. Lukuisten eri aurinkokuntien sijaan olisi ollut mukavan nähdä vähemmän mutta omaperäisempiä tähtijärjestelmiä. Nyt monet tuntuvat vain kopioista edellisistä jo sataan kertaan nähdyistä asteroidin louhintaoperaatioineen päivineen.

Ainakin testikoneella peli pyöri tatit kaakossa ilman ensimmäistäkään kaatumista tai nikottelua. Lataustauotkin jäivät kohtalaisen lyhyiksi ja niitä voi leikata vielä lisää ottamalla avaruusasemien lähestymisanimaatiot pois käytöstä.

Käyttöliittymä peliohjaimen kanssa menettelee, mutta osa toiminnoista kuten lastin hallinnointi on oudosti eri paikassa kuin toiset aluksen toiminnot. Pieni lisäbonus pitää antaa myös Junon elämöinnille ja käsien käytölle eri tilanteissa, jossa sormet tanssivat ohjaamon napeilla käynnistyssekvenssin aikana tai suojaavat häntä etupanssarin rikkoutuessa. Tämä pienet yksityiskohdat muistuttavat hyvin itse hahmosta virtuaalisen avaruuslaivan puikoissa.

Kokonaisuutena Rebel Galaxy Outlaw on erinomainen pienen tiimin toteutukseksi, mutta jää pitkälti seuraamaan sitä ennen tulleiden kaupan- ja sodankäyntipelien askelmerkkejä. Laahaavaa alkua lukuun ottamatta laadukas toteutus siirtää sen onneksi genressään ennemmin viihdyttävän kuin vaivaannuttavan puolelle. Hieman tiiviimpi ja lyhyempi kokemus olisi saattanut nostaa sen persoonallisuutensa ansiosta kulttisuosikin asemaan.

Hyvää:

  • Musiikkiraita
  • Persoonallisuus
  • Laadukas toteutus

Huonoa:

  • Laahaava alku
  • Ensisijaisesti joystickille suunniteltu
  • Tusinatehtävät