Nintendo on ahkerasti tuonut Wii U:n parhaimpia nimikkeitä paremmin menestyneelle Nintendo Switchille ja nyt on viimein Marion vuoro. Sen lisäksi, että vanha ja erinomainen Super Mario 3D World on nyt uudelleen saatavilla, sen kylkeen on laitettu myös kokonaan uusi Mario-seikkailu. On aika tuta Bowserin raivo.

Alkuperäinen Super Mario 3D World on yksi henkilökohtaisista Mario-suosikeistani. Peli yhdistelee vinkeästi erillisiin kenttiin ja pääkarttaan jaettua rakennetta kolmiulotteiseen lähestymistapaan. 3D World ei ole toki samalla tavalla kolmiulotteinen kuin vaikkapa Super Mario Odyssey, vaan kuvakulma on enemmänkin yläviistosta kuvattu kolmiulotteisuuden illuusion luomiseksi.

Vaikka peli ei varsinaista kolmedeetä tarjoakaan, on se silti edelleen yhtä erinomainen tuttavuus kuin kahdeksan vuotta sitten. Jokainen kenttä on omanlaisensa vänkyrä ja toistoa tarjotaan vain silloin, kun se on tarpeen. Lähinnä tämä tarkoittaa pomotaisteluita, jotka ovat olleet jo pitkään Mario-pelien heikoin osa-alue. Turhan helpot taistot menevät toisaalta hujauksessa ohi ja niiden jälkeen pääsee jälleen mainion tasohyppelyn pariin.

Super Mario 3D World on periaatteessa henkistä jatkoa NES:n Super Mario Bros 2:lle. Pelkän Marion sijaan kartalla seikkailevat myös Luigi, Toad ja prinsessa Peach, joista jokainen on omanlaisensa ohjattava. Luigi loikkii korkeammalle, Toad viilettää karttaa pitkin hieman vikkelämmin ja Peach pystyy leijumaan hetken aikaa ilmassa. Koska peli tarjoaa myös moninpelin - tällä kertaa myös internetin yli - maksimissaan kolmen kaverin kanssa jokaiselle hahmojoukosta löytyy varmasti oma suosikki.

Vinkein lisä löytyy tutuista erikoispuvuista. Joukossa ovat jo aiemmissakin peleissä nähdyt tulikukat ja pesukarhupuvut, mutta 3D Worldin oma lisäys joukkoon on kissapuku, jonka avulla sankarit voivat kiivetä seiniä pitkin ja syöksyä viistosti ilmasta kohti pahaa-aavistamattomia vihollisia.

Kissapuku on edelleen pukukaartin parasta antia. Se on vikkelä ja näppärä, minkä lisäksi katti on tietenkin aivan tolkuttoman söpö. Naukuvalla Mariolla pelaaminen on aivan huikeaa hupia ja moninpelissä kissapuvuista tulee joka kerta tiukka tappelu.

Parasta 3D Worldissa on kuitenkin tunnelma. Se on kesäinen, iloinen, välillä kieli poskessa uhkaavakin ja alusta loppuun todella hyvän tuulinen. Kentät ovat suhteellisen lyhyitä kokonaisuuksia ja koska jokainen niistä on viimeisen päälle erinomaisesti suunniteltu, seuraavaa kenttää kohden lähtee aina into piukeana. Tunnit vilahtavat hujauksessa ohi.

Huomasin kuitenkin itse pohtivani pelin parissa varsin perimmäistä kysymystä: mitä Mario-tunnelma ja Nintendo-magia oikeastaan edes tarkoittavat? Vastauksen kysymykseeni antoi paketin toinen peli, Bowser’s Fury.

3D Worldista poiketen Bowserin Raivo sijoittuu kokonaan avoimeen maailmaan, joka suoritettujen tehtävien myötä aukeaa pala kerrallaan. Ympäristönä toimiva kissasaari on jokainen kattifanin unelmapaikka, sillä jopa pensailla on kissankorvat. Iloinen aurinkoisuus väistyy tasaisin väliajoin synkän myrskyn tieltä, kun raivo-Bowser pääsee valloilleen ja pimentää saariston synkkyydellään.

Bowser’s Furyn etenemistä mitataan Super Mario Sunshinesta tutuilla säihkeillä, joilla niilläkin on tällä kertaa luonnollisesti kissankorvat. Peli etenee säihke ja tehtävä kerrallaan, aina tasaisin väliajoin Bowseria väistellen.

Saaristosta löytyy myös kolme jättimäistä kultaista kelloa, jonka poimimalla Mario muuttuu varsin Dragonball-vaikutteiseksi superkissaksi. Ainoastaan ison katin avulla Mario pystyy taistelemaan Bowseria vastaan, muulloin juostaan karkuun hippulat vinkuen.

Toisin kuin 3D-Marioissa yleensä, Bowser’s Furyn maailma on aidosti avoin, eikä ole jaettu erillisiin kenttiin kuten yleensä. Lataustaukoja ei siis tunneta ja saarien väliltäkin löytyy lisätekemistä.

Mistä päästäänkin itse kysymykseen: mitä se Mario nyt sitten parhaimmillaan oikein on? Vastaus on mielenkiintoinen, mutta pätevä. Bowser’s Fury edustaa juuri sitä Mariota, jonka takia pelisarja on ollut vuosia niin suosittu. Se on kuin pienen ihmisen silmin koettu huvipuisto. Horisontissa näkyy koko ajan uusia ja hurjia vimpaimia, jotka on vain pakko päästä kokemaan itse.

Kun säihkeitä kerää tarpeeksi ja tumma sumu väistyy, eteen ilmestyy jatkuvasti vain hauskemman näköisiä härpäkkeitä. Mä haluun tonne! Eikun sittenkin ekaks tonne! Mikä parasta, tässä virtuaalimaailmassa ei ole isä sanomassa, että syö pizzasi ensin ja sitten vasta mennään, eikä äiti nykimässä hihasta, että sä oot kuule vielä liian pieni tuohon laitteeseen.

Bowser’s Fury saa todellisen lapsenomaisen ilon ja innon aikaan ja mikä parasta, jokainen vekottimista on erinomaisen hauska kokemus. Juuri tällaisen kokemuksen Mario on parhaimmillaan tarjonnut ennenkin ja juuri tämän aspektin vuoksi esimerkiksi New Super Mario -sarja ei yltänyt pelisarjan parhaimpiin kokemuksiin. Taika puuttui.

Tekisi mieleni harmitella, että hupi vain loppui tällä kertaa liian nopeasti, mutta todellisuudessa kaikkien sadan säihkeen keräämiseen suhahti yhdessä viikonlopussa noin 6-7 tuntia aikaa. Pelin läpäisyyn vaadittavien viidenkymmenen säihkeen keräämiseen ei mene yhtä kauaa, vain noin kolmisen tuntia. Jokainen tunti on kuitenkin sisällön puolesta silkkaa laatuaikaa.

Tekninen puoli vain hieman jarruttelee. Super Mario 3D World pyörii sujuvasti Switchin telakassa 60 framea sekunnissa nikottelematta, mutta Bowser’s Furyn avoin maailma vaatii enemmän tehoja, eikä Switch joka hetki meinaa pysyä menossa mukana. Erityisesti Bowserin raivokohtausten aikana ruudunpäivitys tippuu, toisinaan jopa huomattavasti, ja jos samaan aikaan on suorittamassa tehtävää, jossa ruudulla on saman aikaisesti enemmän vihollisia, meno muuttuu suorastaan nykiväksi.

Sääli, sillä kyseessä on todellakin laadukas lisä Marion saagaan ja selkeä suunnannäyttäjä putkimiehen tuleville seikkailuille. Bowser’s Fury on kaunis, hauska ja valloittava seikkailu, jota pelaisi vaikka kuinka. Vain ajoittain säihketehtävien suorittaminen ärsyttää, kun samaan aikaan jättimäinen Bowser syöksee tulta ja tulikiveä, sekä seisoo tietenkin juuri siellä missä ei pitäisi. Moite on kuitenkin lopulta varsin pieni.

Kahden pelin pakettina Super Mario 3D World & Bowser’s Fury on ohittamaton tapaus, etenkin jos ensin mainittu on edelleen pelaamatta. Kumpainenkin teos on erilainen näkemys siitä, mitä Mario parhaimmillaan tarjoaa, mutta sielultaan ne ovat veljeksiä. Vaikka vierailinkin ensimmäisessä huvipuistossa jo toistamiseen, riemu ei vähentynyt vuosien varrella lainkaan. Mä haluun tonne vielä uudestaan, mennäänkö? Jooko?

Super Mario 3D World + Bowser’s Fury

MIKÄ Mukaansa tempaisevaa ja vallan hurmaavaa tasoloikintaa

HYVÄÄ Kaksi erinomaista peliä yhdessä paketissa, Bowser’s Fury on mielenkiintoinen tutkielma Marion tulevasta suunnasta, silkkaa hupia alusta loppuun

HUONOA Bowser’s Furyn satunnaiset ruudunpäivitysongelmat

ALUSTAT Nintendo Switch

HINTA 60 euroa