Viime syksynä edellisen sukupolven konsoleille julkaistu uudelleenmasterointi Tony Hawkin rullalautaviihteestä sai monen vanhan Haukka-fanin sukat pyörimään. Erinomaisesti koostettu paketti kahdesta ensimmäisestä Tony Hawk -pelistä kuului koko viime vuoden pelikohokohtiin. Nyt haukka liitää myös nykyisen sukupolven konsoleilla.

Nostalgia on luonnollisesti suuri osa Tony Hawk -pelien nautintoa. Alkuperäiset pelit tulivatkin ulos itseni kannalta kriittisellä hetkellä, eli lukiovuosina. Niinpä Tony Hawk´s Pro Skater 1 + 2 on itselleni sellainen yhtälö, ettei paremmasta väliä, varsinkin kun peli on koostettu erinomaisen oikein. Samaisesta syystä on todettava suoraan, etten pysty olemaan mielipiteessäni täysin objektiivinen, sillä niin suuri rooli näillä peleillä oman aikuisuuteni kynnyksellä oli.

Nimi kertoo pelin sisällöstä kaiken oleellisen: mukana on kaksi ensimmäistä Tony Hawk -peliä täydellisesti uudelleen rakennettuna, mutta vanhat hyvät asiat mukana säilyttäen. Nimestä löytyvä plussa paljastaa myös sen, että molemmat pelit ovat kiinteä osa samaa pelikokemusta, eikä niitä tarvitse käynnistellä erikseen.

Nopeasti tiivistettynä Tony Hawkissa on kyse nopeatempoisesta arcade-rullalautailusta, jossa kahden minuutin sisään on suoritettava kenttään annettuja tehtäviä ehdan skeittimusiikin pauhatessa taustalla. Vauhtia ja huimia ilmalentoja piisaa, eikä realismi pääse häiritsemään pelikokemusta liiaksi.

Kombinaatio on vaarallisen koukuttava. Kahden minuutin session perään uuden aloittaminen on vain napin painalluksen päässä ja uusia vaatteita, lautoja sun muita aukeaa tasaista tahtia pitkin etenemistä. Tällä kaavalla Tony Hawk -pelit menestyksensä aikanaan kairasivat, ja pitkän tauon jälkeen kaavan toimivuus on edelleen tallella.

Temppuvalikoimaa on lisätty alkuperäisiin peleihin nähden. Mukana on esimerkiksi vasta kolmannessa pelissä mukaan tulleet revert-pyörähdykset, sekä Undergroundista tutut seinästä loikkaamiset.

Aivan kaikkia pelisarjan varrella keksittyjä ideoita ei ole mukaan tuotu, esimerkiksi tolppien päällä tehtävät natas spinit on jätetty pois. Muilta osin ohjaus on fysiikkoja myöten samaa toimivaa nautintoa kuin sarjan parhaissa osissa konsanaan. Temppuvalikoiman puutteet eivät ole merkittäviä ja tällaisena paketti pysyy erinomaisesti kasassa.

Nykymittapuulla vanhat Tony Hawkit voisivat kenties kärsiä sisällön puutteesta, mutta tämä asia on korjattu kunnolla nykypainokseen. Sen lisäksi, että kaikki kentät on mahdollista pelata läpi kaikilla pelin hahmoilla, mukaan on ujutettu myös runsas määrä sivutehtäviä. Sivutekemisen määrä on itse asiassa aivan hulvaton, sillä yli 800 tehtävän suorittamiseen ei ihan muutama tunti riitä.

Mikäli valmis sisältö loppuisikin kesken, mukana on myös kenttäeditori, jolla pystyy luomaan todella monipuolisesti erilaisia skeittiareenoita. Palikoita on mukana kiitettävän paljon, minkä lisäksi tiettyjä palikkalajeja pystyy muovailemaan itse haluamaansa muotoon. Koska peli on ehtinyt olla kaupoissa jo tovin, muiden käyttäjien luomia skeittipuistoja on tarjolla myös kiitettävä määrä.

Esillepanoa on modernisoitu jonkin verran. Skeittareista mukana ovat vanhat suosikit, kuten Tony Hawk itse, Bucky Lasek ja Steve Caballero. Vanhojen naamojen lisäksi mukana on tuoreempaakin osastoa, kuten toivottavasti jo ensi kesänä Suomea olympialaisissa edustava Lizzie Armanto. Oman skedetaiturin voi tietenkin luoda edelleen itse. Avattava vaatetus vastaa luonnollisesti nykypäivää ja kaikki tärkeimmät skeittivaatebrändit ovat mukana kenkineen, housuineen ja lautoineen.

Musiikkiin on myös kajottu, mutta onneksi todella tarkalla pieteetillä. Oi sitä onnea, kun Goldfingerin Superman, Bad Religionin You, tai Millencolinin No Cigar kajahtaa soimaan session alkaessa.

Muutama biisi on tekijänoikeussyistä jouduttu alkuperäisistä peleistä poistamaan, mutta vastineeksi mukana on myös 37 uutta biisiä, jotka pääsääntöisesti sopivat peliin niin hyvin, että niiden voisi kuvitella olleen ääniraidalla mukana aina. Etenkin Less Than Jaken Bomb Drop ja MxPx:n Let’s Ride miellyttivät omaa korvaa erinomaisesti.

Uuden sukupolven konsoleilla peli rullaa nyt 4K-resoluutiolla 60 ruutua sekunnissa ja ero edellisen sukupolven konsoleihin on huomattava. Ei Tony Hawk´s Pro Skater 1 + 2 ruudunpäivitysongelmista edelliselläkään sukupolvella kärsinyt, mutta kun silmä tottuu silkkiseen tarkkuuteen, vanhaan palaaminen on vaikeaa. Muuten peli on samaa karkkia kuin aiemminkin.

Vicarious Visionsin tekemää työtä on pakko arvostaa. Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 on aivan rutistettavan ihanan hyvä peli, jota on helppo suositella melkeinpä kenelle tahansa, jota rullalautailu ja rullalautakulttuuri kiinnostavat edes hieman. Minua kiinnostivat silloin ja kiinnostavat nykyään. Niinpä Tony Hawkin kutsua on vaikea vastustaa, vaikka pelasin pelin jo kertaalleen läpi edellisellä sukupolvella.

Tony Hawk’s Pro Skater 1+2 on yksinkertaisesti koko pelisarjansa paras peli. Vielä kun kolmonen ja nelonen saisivat tämän saman käsittelyn, niin en enää muuta koskaan kaipaisikaan.

Tony Hawk´s Pro Skater 1 + 2

MIKÄ Skeittipeli parhaasta päästä

HYVÄÄ Hurja määrä sisältöä, upeasti tehty remasterointi, ohjaus on priimaa, musiikkiraita on parasta ikinä

HUONOA Toistaa itseään väkisinkin pidemmälle pelatessa

ALUSTAT PS5, XSX. Aiemmin julkaistu myös PC, PS4, X1, NSW

HINTA 55 euroa PS5 ja XSX, 40 euroa muut