WRC 9 julkaistiin alun perin syyskuun alussa, joten se on arvioitu Peliluolassa jo tuolloin. Tämä arvio käsitteleekin lähinnä miten peli muuttuu saapuessaan Xbox Series X:lle ja PlayStation 5:lle. Alkuperäinen arvio siis kannattaa lukea ennen kuin käy tämän tekstin kimppuun, jotta ymmärtää paremmin millaisesta pelistä on kyse.

Pohjimmiltaan kyse on edelleen samasta pelistä kuin aiemminkin. WRC 9:n fysiikkamoottoriin ja ohjaukseen ei ole puututtu ja pieniä muutoksia lukuun ottamatta myös perusrakenne on ennallaan. Suurimmat muutokset on kokenut uratila, jossa kisakalenteri on päivitetty vastaamaan paremmin WRC-sarjan nykytilannetta.

Mukaan on tuotu myös kolme kokonaan uutta rallia, Kenia, Uusi-Seelanti ja Japani. Näistä erityisesti Kenian Safari-ralli on erittäin miellyttävä tuttavuus. Hurjat vauhdit ja alla suhiseva hiekka ovat huimaava kokemus.

Kun uudesta sukupolvesta on kyse, kokemusta on päivitetty myös 4K-resoluutiolla ja tasaisella 60 fps ruudunpäivityksellä. Ero aiempaan versioon on merkittävämpi kuin luulisi, sillä jo pelkkä tasaisen silkkinen ruudunpäivitys tekee pelikokemukselle ihmeitä, eikä tarkempi resoluutio sekään silmiä haittaa.

Suomi mainittu. Myös kotimaamme metsäreiteillä pääsee kaahailemaan.

Myös pelattavuus hyötyy parantuneesta ruudunpäivityksestä. Pelimoottori on toki sama edellisvuosista paranneltu versio kuin aiemminkin, mutta näppituntuma on nyt parempi ja selkeästi virtaviivaisempi. WRC 9 hyödyntää myös PS5:n DualSenseä sekä Xbox-ohjaimen liipaisintärinöitä. Jarrutukset ja soralta kaasun pohjaan laittaminen tuntuu ainakin Xbox-versiossa oikeinkin mukavalta.

Kun moitin aiemman version pädikontrolleja liian liukkaiksi, tässä versiossa ohjausta on ilmeisesti paranneltu hieman, eikä autoa saa enää heittelehtimään yhtä helposti. Jos ohjaustuntumaa pitäisi nyt verrata johonkin, niin wanhat ja mainiot Colin McRae -rallit ovat aika lähellä todellisuutta. Realismia on mukana rippunen, mutta parhaimmillaan WRC 9 on silti reippaana arcade-rallina.

Moitteita kertyy lopulta yllättävänkin vähän. Historiarallit ovat edelleen vain varjo siitä, mitä ne voisivat olla ja ohjausta voisi tästäkin viritellä edelleen paremmaksi, mutta muilta osin WRC 9 on parempi näkemys tutusta pelistä kuin arvelinkaan. Jos edellistä versiota ei ehtinyt kaupan hyllyltä itselleen nappaamaan ja ralli maistuu, WRC 9 on oikein hyvä valinta.