Jos jokin yhdistää perheitä, niin WhatsApp. Se on hillittömän suosittu, eikä syyttä. Sillä on kätevä luoda pieniä ryhmiä ja hoitaa päivittäisiä asioita. Lisäksi se on Facebookin omistuksesta huolimatta toistaiseksi pitänyt varsin hyvin huolta käyttäjien yksityisyydestä eikä viestejä esimerkiksi tallenneta pitkiksi ajoiksi.

WhatsAppilla on kuitenkin pimeä puoli ja se liittyy lähinnä koululaisten tapaan luoda sillä jatkuvasti uusia ryhmiä ja käyttää sitä kiusaamisen välineenä. Tyypillistä on ryhmistä poistaminen tai muuten ulkopuolelle jättäminen. WhatsAppissa se on paljon helpompaa kuin välitunnilla kasvokkain. Aika tavallista on sekin, että lapset laittavat reiluuden nimissä kaikki ryhmän jäsenet sen ylläpitäjiksi. Kaunis ajatus, mutta monesti siitä seuraa älyttömiä valtapelejä ja kinaamista. Ilmiöstä on hyvä puhua lasten kanssa.

Kuten kaikissa viestimissä, WhatsAppissakaan ei kannata ottaa vastaan viestejä tai kutsuja tuntemattomilta. Ryhmän ylläpitäjä voi lisätä kenet tahansa tuttunsa ryhmään ilman suostumusta, mikä on potentiaalinen riski.

WhatsAppin nettisivu.

  • Mikä: viestin
  • Ikäraja: 13 (jatkossa 16)
  • Hinta: ilmainen
  • Mikromaksut: ei
  • Mainoksia: ei (ainakaan vielä; Facebook, joka omistaa WhatsAppin, yrittää jatkuvasti keksiä uusia tapoja rahastaa sovelluksella)
  • Hyvä tietää: Tallentaa oletuksena kaikki kuvat puhelimen muistiin, mikä voi aiheuttaa ikäviä yllätyksiä.

Lue myös: WhatsAppiin muutos, josta käyttäjät tuskin ilahtuvat: sovellus alkaa esittää mainoksia

Puuttuuko tästä lyhyestä sovellusoppaasta jotakin oleellista? Kerro meille ja ehdota lisäyksiä. Tutustu myös muihin oppaisiin.