Vuoden ensimmäinen Mikrobitti on kaupoissa! Tällä kertaa tarjolla on paljon asiaa turvallisuudesta: testasimme valvontakameroita sekä kokeilimme ihan käytännössä, kuinka pilvilaskentateho murtaa salasanoja ja murskaa numeroita.

Valvontakameroita ja niiden erilaisia ratkaisuita vertailtiin isossa testissä. Koti, kesämökki, varasto ja monet muutkin paikat voivat kaivata ympärivuorokautista valvontaa. Huoli varkaista on iso syy valvontakameran hankintaan, mutta motivaatioita on muitakin.

Kaikki testin kamerat ovat käytettävissä netin välityksellä. Etäpääsy on kuitenkin automaattisesti tietoturvariski.

Kakkostestissä olivat mukana 360-kannettavat, joissa on 360 astetta rungon yli kiertyvä näyttö. Ne ovat kevyitä läppäreitä, joiden näppäimistön voi kääntää selkäpuolelle piiloon. Laitteista on tullut kosketeltavien läppärien elinvoimaisin luokka. Mukana on laitteita Asusilta, HP:ltä ja Lenovolta.

Amazonin supertehoilla 6 merkin salasanan md5-tiivistefunktio murtui parhaimmillaan 2 sekunnissa. Luuletko yhä olevasi hyvässä turvassa?

Opasjutussa ratkotaan ikuisuusongelmaa: miten tallentaa omat kuvat, videot ja musiikki turvallisesti mutta samalla helposti saataville? Mediatoistosovellus Plex lupaa tehdä multimedian säilyttämisestä ja toistosta hauskempaa kuin ennen. Perehdymme myös esimerkiksi videoiden kätevään muokkaukseen, joka on oleellinen osa arkistointia.

Plexiä testannut Kaj Laaksonen toteaa, että varsinkin musiikin käyttö on uudenlaisen sovelluksen avulla huima kokemus. ”Piti oikein pysähtyä miettimään mitä tapahtuu. Nassilla oleva Plex-serveri lähettää cd-levyltä flaccina ripattua biisiä ethernetin yli reitittimelle, joka tuuppaa sen 4g-signaalina taivaalle ja autossa Android-luurini nappaa sen kiinni ja lähettää auton soittimelle bluetoothilla. Aika monta etappia ja signaalitietä yhden biisin takia.”

Toisessa opasjutussa muutetaan edullinen Chromebook-läppäri monipuoliseksi Linux-koneeksi.

Tekniikkajutussa murretaan salasanoja ja perehdytään niiden sielunelämään ylipäätään varsin tarkasti. Minkälainen on hyvä salasana? Teemu Laitila kokeili käytännössä, miten salasanojen purkamiseen käytetyt sovellukset toimivat.

Hashcat on monipuolinen komentorivityökalu, joka toimii niin Windowsilla kuin Linuxillakin. Sitä pyöritettiin Amazonin pilvipalvelussa tehokkaimmalla mahdollisella gpu-laskentaan tarkoitetulla palvelimella, p2.16xlargella.

Amazonin supertehoilla 6 merkin salasanan md5-tiivistefunktio murtui parhaimmillaan 2 sekunnissa. Luuletko yhä olevasi hyvässä turvassa?

Ilmiöjutuissa perehdytään moderointiin ja puheentunnistukseen.

Lyhyissä testeissä muun muassa Motorola Moto X4, Essential Phone PH-1, HP:n InstantInk-mustetilauspalvelu ja Envy Photo 7830 -tulostin, Intelin uudet huippusuorittimet ja maailman kallein Z370-emolevy.

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajille Bitti on luettavissa paperiversion lisäksi myös digitaalisesti Summa-palvelussa – digiversio on verkossa itse asiassa jo päivää–paria aiemmin kuin lehti päätyy normaalisti lehtitiskiin.

Muista tutustua Mikrobitin keskustelualueeseen http://www.mikrobitti.fi/keskustelu/. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle, printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.

Päivitetty klo 9:43: muutettu maailman kallein emolevy maailman kalleimmaksi Z370-emolevyksi.