Kalleimmat puhelimat maksavat yli tuhat euroa, mutta murto-osalla niiden hinnasta saa useimpiin käyttötarkoituksiin täysin riittävän luurin. Testasimme 18 puhelinta hintaluokassa 200-300 euroa. Koko testi on nyt luettavissa Bitin verkossa.

Maltillisesti hinnoitellut älypuhelimet ovat kotimaisten puhelinoperaattoreiden myyntilistojen kärjessä koko ajan. Tämän testin kahdeksastatoista puhelimesta kahdeksan oli DNA:n, Elisan tai Soneran kymmenen myydyimmän puhelimen joukossa syyskuussa.

Syynä kiivaalle kysynnälle on puhelinten hyvä hinta-laatusuhde: moninkertaisella rahamäärällä ei saa moninkertaisesti parempaa puhelinta, mutta tällä hinnalla saa jo riittävän hyvän laitteen. Ostajan on kuitenkin tiedettävä, mitä puhelimeltaan haluaa ja tarvitsee, sillä kaikkia herkkuja ei saa yksissä kuorissa.

Mikrobitin lokakuun numerossa on mukana halvempien puhelimien jättitesti. Testissä olivat ZTE Blade V8, HMD Nokia 5, Apple iPhone SE, Huawei P10 Lite, Oukitel K10000, Asus ZenFone 3 Max, Vernee Mars, LG K8, LG K10, Samsung Galaxy Xcover 4, HMD Nokia 6, Xiaomi Redmi 4X, Samsung Galaxy J5, Sony Xperia X Compact, Samsung Galaxy A3, Xiaomi Redmi Note 4, Samsung Galaxy A5 ja Motorola Moto G5S Plus.

Lue testivoittaja Motorolan arviojuttu erikseen tästä linkistä.

Mitä halvemmalla hinnalla saa?

Tyypillinen 200-300 euroa maksavapuhelin on metallirunkoinen, kooltaan noin 7,5 × 15 senttiä, kahdeksisen milliä paksu sekä puolentoistasadan gramman painoinen. Näihin kuoriin on pakattu teräväpiirtonäyttö, neli- tai kahdeksanytiminen suoritin, kolme gigatavua keskusmuistia ja 32 gigatavua tallennustilaa.

Kahden gigatavun keskusmuistilla ja 16 gigatavun tallennustilalla varustettuja puhelimia kannattaa jo vältellä, elleivät ne tarjoa juuri sellaisia ominaisuuksia, joita kilpailijoista ei löydy. Apple iPhone SE:tä lukuun ottamatta tallennustilaa voi lisätä jälkikäteen microsd-muistikortilla.

Suorituskyvyltään keskihintaiset puhelimet ovat vaatimattomia. Erityisesti grafiikkasuorituskyky on selkeästi alhaisempi kuin kalliissa lippulaivapuhelimissa. Kaksi testin puhelinta, Apple iPhone SE ja Sony Xperia X Compact, ovat suorituskyvyltään selvästi muita edellä.

Akku ladataan tyypillisesti micro-usb-liitännällä, mutta Samsung Galaxy A -sarjalaiset, Sony Xperia X Compact ja Vernee Mars käyttävät modernimpaa c-tyypin usb-liitäntää. Apple iPhone SE:ssä käytetään valmistajan omaa Lightning-liitäntää.

Akku latautuu reilussa kahdessa tai vajaassa kolmessa tunnissa. Joukon selvästi suurimmalla akkukapasiteetilla varustettu Oukitel K10000 latautuu sekin täyteen noin kolmessa ja puolessa tunnissa. Huawei P10 Lite, Motorola Moto G5S Plus, Samsung Galaxy A5 ja Vernee Mars latautuvat joukosta nopeimmin, vain puolessatoista tunnissa. LG K8:ssa, K10:ssä ja Samsung Galaxy Xcover 4:ssä on vaihdettava akku.

Jossain on aina tehty kompromisseja

Bluetooth ja gps-paikannusovat vakio-ominaisuuksia tässä hintaluokassa, nfc-etälukukin on mukana lähes kaikissa. Nfc:tä vailla ovat Asus ZenFone 3 Max, Oukitel K10000, Vernee Mars, Xiaomi Redmi 4X ja Redmi Note 4 sekä ZTE Blade V8.

Muissa langattomissa yhteyksissä on jonkin verran enemmän hajontaa. 4g-yhteyksien suurimmat latausnopeudet toimivat mallista riippuen joko 150 tai 300 megabitin sekuntinopeudella. Useimmat testin puhelimista osaavat käyttää sekä 2,4 että 5,0 gigahertsin taajuusalueilla toimivia wlan-verkkoja, mutta vain osa yltää uusimman ja nopeimman 802.11ac-standardin nopeuksiin.

Nopeat 802.11ac-yhteydet löytyvät Apple iPhone SE:stä, Huawei P10 Litestä, Samsungin Galaxy-sarjalaisista ja Sony Xperia X Compactista. Toisessa ääripäässä Asus ZenFone 3 Max, LG K8 ja K10, Oukitel K10000, Xiaomi Redmi 4X ja ZTE Blade V8 viestivät vain hitaammissa 2,4 gigahertsin 802.11n-verkoissa.

Kuinka hyvän kameran haluat?

Testipuhelimien tekniset tiedot. (Klikkaa auki suuremmaksi).

Kameroiden kuvanlaatu on yleensä käyttökelpoinen valoisassa, mutta hämärässä kuvista tulee joko liian pimeitä tai kohinan määrä kasvaa huomattavasti. Tarkkuudeltaan kennot ovat 12–16 megapikseliä, poikkeuksena Sony Xperia X Compact, jossa on 23 megapikselin kamera. Kuvanlaadultaan parasta jälkeä testiryhmässä tuottivat Apple iPhone SE, Motorola Moto G5S Plus ja Sony Xperia X Compact, kehnoimmat kamerat olivat Oukitelissä, Vernee Marsissa ja LG K10:ssä.

4k-videota voi kuvata vain iPhonella ja Moto G5S Plussalla. Hidastusefekteihin pystyvät iPhone SE, Moto G5S Plus, Nokia 5 ja 6, Sony Xperia X Compact sekä ZTE Blade V8. Näistä iPhone yltää 240 ruudun sekuntinopeuteen, Huawei, Moto, Sony ja ZTE 120 kuvan sekuntinopeuteen ja Nokiat 90 kuvan sekuntinopeu teen. Kuvausnopeutta kasvatettaessa videokuvan tarkkuutta joudutaan kuitenkin laskemaan.

Motossa ja ZTE:ssä on molemmissa kaksoiskamera. Syvyystiedolla voidaan muun muassa luoda järjestelmäkameroista tuttua bokeh-efektiä eli sumeaa taustaa kohteen taakse. Efekti toimii vaihtelevasti, usein myös kuvattavan kohteen reunat sumenevat häiritsevästi. Motossa voidaan myös esimerkiksi tehdä osasta kuvaa mustavalkoinen syvyystiedon perusteella ja ZTE:llä ottaa 3d-kuvia katseltavaksi virtuaalisilmikolla.

Kestääkö puhelin pulahdusta?

Vedenpitävyys on harvinaistahalvemmissa puhelimissa. Testijoukosta ainoastaan Samsung Galaxy A3 ja A5 ovat veden- ja pölynkestäviä, sisarmalli Galaxy Xcover 4 on myös iskunkestävä. Motorola Moto G5S Plussaa markkinoidaan lisäksi ”vettähylkivällä nanopinnoitteella”, mutta sille ei ole varsinaista vedenkestävyysluokitusta.

Sormenjälkilukijat ovat löytäneet tiensä myös halvempiin puhelimiin. Ainoastaan LG K8 ja K10, Oukitel K10000 sekä Samsung Galaxy Xcover eivät sisällä lainkaan sormenjälkilukijaa, kaikissa muissa tämän testin laitteissa on sormenjälkitunnistin. Tunnistimet toimivat yleisesti ottaen hyvin ja nopeasti, poikkeuksina Asus ZenFone 3 Max, jonka tunnistin toimii pienellä viipeellä, ja ZTE sekä Xiaomi Redmi Note 4, jotka eivät vastaa haptisella palautteella sormenjäljen lukemiseen.

Puheluiden äänenlaatu on kaikissa testin puhelimissa riittävän hyvä. Löysimme puhelutesteissämme laitteiden välisiä eroja, mutta ne eivät olleet merkittäviä. Testaajien subjektiivisen arvion perusteella Apple iPhone SE:n ja Nokia 6:n äänenlaatu puheluissa oli joukon parasta, mutta erot olivat kautta linjan pieniä. Yhdenkään äänenlaatu ei ollut täydellinen eikä kelvotonkaan, vaan pieniä särinöitä, kohinoita ja kaikuja ilmeni kaikilla puhelimilla testipuheluidemme aikana.

Ei uusinta Androidia

Käyttöjärjestelmänä on yleensä joko Android 7.0 tai tuoreempi 7.1.1. Vain Oukitelissa, Galaxy A3:ssa ja Xiaomi Redmi 4X:ssä on käytössä vanhempi Android-versio, eikä yhdessäkään ole uusinta 8.0:aa.

Tietoturvapäivitykset ovat useimmissa puhelimissa yllättävänkin tuoreet, tältä kesältä tai syksyltä. Joukosta erottuvat Vernee Mars jo vuoden takaisine tietoturvapäivityksineen sekä LG K8 ja K10, Huawei P10 Lite sekä ZTE Blade V8, joiden tietoturvapäivitykset ovat tämän vuoden keväältä. Oukitelin käyttöjärjestelmästä ei selviä tietoturvapäivitysten tolaa. Apple iPhone SE toimitetaan iOS 10 -käyttöjärjestelmällä, mutta se on päivitettävissä uusimmaksi iOS 11:ksi.

Valinnanvaraa on riittävästi

Testipuhelimien pisteytys. (Klikkaa auki suuremmaksi).

Koska testin laitekatras on poikkeuksellisen runsaslukuinen, olemme nostaneet tuotekohtaisissa arvioissa esille ainoastaan ne ominaisuudet ja osa-alueet, joilla puhelin poikkeaa massasta. Lähtökohtaisesti puhelimet ovat kaikilta osin riittävän hyviä arkikäyttöön. Tuotekohtaisissa arvioissa olemme korostaneet puhelinten hyviä ja huonoja puolia.

Testivoittajaksi nousee 300 euron hintainen Motorola Moto G5S Plus, joka tarjoaa miellyttävän paljon vastinetta rahalle.

Kunniamainintoihin yltää neljä puhelinta. Xiaomi Redmi Note 4 yhdistää suorituskyvyn, akkukeston ja maltillisen hinnan, Sony Xperia X Compact eroaa joukosta suorituskyvyllään ja kirkkaalla näytöllään, Apple iPhone SE on erityisesti graafiselta suorituskyvyltään selkeä ykkönen, ja Oukitel K10000 on akkukestoltaan aivan omassa luokassaan.

Näin testasimme

Testasimme keskihintaiset älypuhelimet testilaboratoriossamme elo-, syys- ja lokakuun aikana. Mittasimme puhelimista akkukeston ja latausnopeuden, suorituskyvyn sekä näytön kuvanlaadun. Lisäksi pisteytimme puhelinten ominaisuudet ja varustelun.

Akkukeston ja latausnopeuden arvosanaan vaikuttavat mittaamamme akkukesto videotoistossa ja hyötykäytössä sekä puhelimen mukana toimitetulla laturilla mittaamamme latausnopeus. Akkukeston ja latausnopeuden tallentamiseen käytimme Androidilla Battery Log -sovellusta. Akkukeston videotoistossa mittasimme toistamalla YouTube-videota akun loppumiseen saakka.

Akkukeston hyötykäytössä mittasimme PCMark-sovelluksen akkutestillä. Suoritimme kummatkin akkutestit sekä ruudun täydellä kirkkaudella että sisätiloihin sopivalla 200 cd/m²:n vakiokirkkaudellamme. Koska näyttöjen maksimikirkkaudet vaihtelevat puhelinkohtaisesti, painotimme pisteytyksessä vakiokirkkaudella mittamiamme tuloksia. Apple iPhone SE:llä emme voineet ajaa PCMark-akkutestiä, koska sovellusta ei ole saatavilla iOS:lle.

Mittasimme suorituskykyä hyöty- ja pelikäytössä sekä eri komponenttien ja osa-alueiden suorituskykyä. Suorituskyvyn mittasimme seuraavilla sovelluksilla: 3DMark (pelisuorituskyky), AndEbench* (sovellussuorituskyky), Andebench Pro* (komponenttien suorituskyky), Androbench* (tallennusmuistin nopeus), AnTuTu (kokonaissuorituskyky), Basemark OS II (kokonaissuorituskyky), Geekbench (suorittimen nopeus), GFXBench (pelisuorituskyky) ja PCMark* (suorituskyky hyötysovelluksissa). Lisäksi mittasimme langattoman wlan-verkon latausnopeudet 2,4 ja 5,0 gigahertsin taajuusalueella käyttämällä Zyxel Z2 Armor NBG6817 -reititintä, gigabitin internet-yhteyttä ja fast.com-palvelua. (* Asteriskilla merkittyjä testisovelluksia ei ole saatavilla Applen iOS-käyttöjärjestelmälle, joten niitä emme voineet ajaa iPhone SE:llä.)

Näytön kuvanlaadun mittasimme Konica-Minolta CS-200 -spektrofotometrillä ja SpectraCal Calman Professional -mittaussovelluksessa. Mittasimme kirkkauden, kontrastisuhteen ja värintoiston. Värintoistossa käytämme referenssinä kuluttajalaitteille suunnattua sRGB-väristandardia. Näytön kuvanlaadun pisteytyksessä huomioimme myös näytön tarkkuuden (pikselimäärän) sekä pikselitiheyden ja alipikseliasettelun.

Ominaisuudet ja varustelu -kohdassa huomioimme yhteydet ja muut viestintäominaisuudet kuten 4g-, wlan-, bluetooth- ja nfc-yhteydet sekä satelliittipaikannustekniikat, käyttöjärjestelmän sekä tietoturvapäivitysten tuoreuden, keskusmuistin ja tallennustilan määrän, microsd-muistikorttipaikan, sim-korttipaikkojen määrän, biometriset tunnistimet kuten sormenjälkilukijan, pikalatausominaisuudet sekä veden- ja iskunkestävyyden.

Koko laaja testi julkaistu Mikrobitin lokakuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.