Mekaaninen näppäimistö on aktiivi­pelaajan, koodarin ja paljon kirjoittavan täsmä­valinta. Pelaajia kosiskellaan värivaloilla ja hallintasovelluksella.

Tavanomaisissa näppäimistöissä käytetään kalvo- tai saksikytkimiä. Kalvokytkimet ovat halpoja, mutta tuntumaltaan epämääräisiä. Saksikytkimet mahtuvat pienempään tilaan, ja niitä käytetään kannettavissa tietokoneissa yleisesti.

Mekaaniset kytkimet ovat muihin kytkintyyppeihin verrattuna kalliimpia, mutta tarjoa­vat parhaimmillaan todella hyvän sormituntuman eli selkeän taktiilin näppäinvasteen, josta on iloa sekä pelaajille että paljon kirjoittaville. Toiset mekaaniset kytkimet taas ovat optimoituja nopeaan reagointiin lineaarisella näppäinvasteellaan.

Mekaaniset kytkimet eivät ole mitenkään uusi keksintö, sillä niitä käytettiin jo pc:n kultakaudella 80- ja 90-luvuilla. Ne ovat kuitenkin kokeneet renessanssin erityisesti aktiivipelaajien ja pc-harrastajien keskuudessa. Modernit mekaaniset näppäimistöt ovat led-taustavalaistuja, ja parhaimpien väriefektejä voi säätää näppäin- ja sovelluskohtaisesti.

Mikrobitti perehtyi mekaanisiin näppäimistöihin isossa testissä lehden tuoreimmassa, maaliskuun numerossa.

Mekaaniset näppäimistöt ovat aktiivipelaajan, koodarin ja paljon kirjoittavan täsmävalinta. Vaikka kyseessä on perusteiltaan varsin perinteinen työväline, on tekniikka tietenkin näissäkin mennyt huomattavasti eteenpäin. Pelaajia kosiskellaan värivaloilla ja hallintasovelluksella.

Mukana olivat Asus ROG Claymore, Blackstorm Mech RGB, Corsair K68, Creative Sound BlasterX Vanguard K08, Kingston HyperX Alloy FPS, Logitech G413 Carbon, Lvlup Strength +1, Razer Blackwidow Chroma v2 sekä SteelSeries Apex M750.

Näppäimistön valintaan kannattaa suhtautua työkalun hankkimisena. Ei ole olemassa yhtä, kaikkeen käyttöön parasta ratkaisua, vaan valinta riippuu käyttökohteesta. Esimerkiksi räiskintäpeleihin kuten e-urheiluhitti Counter-Strike: Global Offensiveen tai miljoonia yhtäaikaisia pelaajia keräävään Player Unknown’s Battlegroundsiin parhaiten istuva, nopeasti reagoiva näppäimistö voi aiheuttaa kirosanatulvan kirjoituskäytössä, kun herkästi reagoivat näppäimet aiheuttavat lukuisia virhepainalluksia.

Kirjoituskäytössä sekä esimerkiksi moba- eli taisteluareenamoninpeleissä (multiplayer online battle arena) kuten suosituissa League Of Legendsissä ja Dota 2:ssa on tärkeää, että näppäinvaste on selkeä.

Moba-peleissä on hyötyä myös makronäppäimistä, joilla voi ketjuttaa useita komentoja yhden painalluksen taakse. Makronäppäimet aiheuttavat kuitenkin haasteita niihin tottumattomille, sillä monesti näppäimistön vasempaan reunaan sijoitetut ylimääräiset makropainikkeet saavat kymmensormijärjestelmää käyttävän pasmat sekaisin.

Uutta näppäimistöä hankkiessaan täytyykin miettiä, mitä itse kaipaa näppäimistöltään ja kuinka paljon sen ominaisuuksille antaa painoarvoa.

Testissä erottuivat selkeästi näppäimistöt nopeatempoiseen pelaamiseen sekä kirjoittajille ja tarkkaan nakutukseen paremmin sopivat työkalut. Lisäksi erottui kolme, tasapainoiseen käyttöön sopivaa näppäimistöä. Testin voittajaksi nousi mukautettava ja monipuolinen Asus ROG Claymore, joka oli samalla vertailun kallein vaihtoehto.

Lue koko testi Mikrobitin tuoreimmasta numerosta 3/2018.