Pienen pöytä- tai olohuonekoneen voi toteuttaa monin tavoin. Asetimme samalle viivalle kaksi hyvin samankaltaista Asuksen konetta sekä tyystin erilaisen, modulaarisen HP:n.

Mikrobitti testasi pikku-pc:t heinäkuun lehdessä. Mukana olivat Asus ROG GR8 II, Asus VivoPC X M80 sekä HP Elite Slice Desktop Mini.

HP Elite Slice on etenkin peruskokoonpanossaan pikkuriikkinen. Asus VivoPC on hieman pelikoneeksi profiloitua Asus ROG:ta pienempi, mutta kokoero ei ole merkittävä. Kokoero selittyy pääasiassa sillä, että HP tulee toimeen suorittimeensa integroidulla näytönohjainpiirillä.

Kummassakin Asuksessa on sama Nvidia GeForce GTX 1060 3 Gt -näytönohjain, jolla uudetkin pelit pyörivät full hd -tarkkuudella hienosti. Täysiverinen pelinäytönohjain vaatii kuitenkin kunnon jäähdytyksen, joten HP:n pokkarimittoihin tehokasta pelikonetta ei voi puristaa.

Hyvännäköisen HP:n erikoisuus on koneen pohjaan piilotettu usb-c-liitin. Sen avulla koneen alle voi kasata laajennusmoduuleja ulkonäön kärsimättä ja käytetyn pöytäpinta-alan lisääntymättä. Testikoneen mukana toimitettiin molemmat myynnissä olevat moduulit eli optinen asema ja neuvottelupuheluihin sopiva kaiutinelementti. Molempien hinta on suolaiset sata euroa. Mahdollisista tulevista moduuleista ei ole tietoa.

Käytännössä moduulien hommat voi yhtä hyvin hoitaa erillisillä lisälaitteilla, mutta silloin kokonaisuuden hienostuneisuus kärsii. Kiintoisa mahdollisuus on myös hankkia yhteensopiva usb-c-liitäntäinen näyttö. Jos näyttö pystyy syöttämään Slicen tarvitseman määrän sähköä, ei erillistä virtajohtoa tarvita lainkaan.

Tehossa Asukset menevät HP:n edelle. Niistä ROG on VivoPC:tä hieman nopeampi pöytäkonesuorittimensa ansiosta. VivoPC:ssä on mobiilisarjan neliydinsuoritin, mutta suurta merkitystä asialla ei ole. HP:ssa suoritin edustaa edellisen sukupolven Skylake-arkkitehtuuria Asusten Kaby Laken sijasta. Hyötykäytössä eroa suorituskyvyssä ei kuitenkaan juuri huomaa, ja toimiston työjuhtana HP selviää kunnialla kaikesta mahdollisesta.

Molemmissa Asuksissa suoritinteho on todennäköisesti pienoinen pullonkaula full hd -pelaamisessa. Pari satalappusta kalliimman ja Core i7:llä varustetun version ROG GR8:sta voi siis olettaa suoriutuvan peleistä hieman paremmin. VivoPC:stä taas ei ole tarjolla minkäänlaisia muita versioita.

Kaikissa kolmessa koneessa on serial ata -väyläinen ssd. Asus VivoPC:ssä on lisäksi teratavun kiintolevy. Asus ROG:sta ei ainakaan kirjoitushetkellä myyty Suomessa kiintolevyllä varustettua versiota, mutta 2,5 tuuman aseman lisääminen itse on mahdollista. Kaikkien kolmen testikoneen ram- ja massamuisteja voi päivittää itse, mutta kaikissa tapauksissa ärräpäät lentelevät erilaisten muovisuojusten ja pikkuriikkisten ruuvien takia.

Pieniksi pelikoneiksi kummatkin Asukset pitävät mölyt mahassaan kohtuullisen hyvin. Desibeleillä mitattuna pöhinä ei kummassakaan nouse pahaksi, mutta isompiin kokoonpanoihin verrattuna melu on terävämmän sävyistä ja siksi rasittavampaa. Pikkukoneiden laajennettavuus ja komponenttien vaihdettavuus eivät myöskään ole pönttökoneiden tai edes standardiin mini-itx-koteloon koottujen laitteiden luokkaa. Missään muussa suhteessa koneet eivät pienuudestaan kärsi, vaan suorituskyky on kaikin puolin vastaavasti varusteltujen isompien koneiden luokkaa.

HP on hiljainen miltei kaikissa tilanteissa. Vain pitkäaikaisessa rankassa suoritinrasituksessa tuuletin alkaa päästää reilummin ääntä.

Liitäntöjen puolesta asiat ovat ehdottomasti parhaiten Asus ROG:ssa, jossa usb- ja ääniliitännät ovat järkevästi etupaneelissa. Sekä Asus VivoPC että HP ovat asettaneet estetiikan käytettävyyden edelle, ja kaikki portit sijaitsevat takana. Etenkin olohuoneen viihdekeskukseen muuten mainiosti sopivan VivoPC:n tapauksessa takaporttisuus ärsyttää.

VivoPC on Asuksista selvästi kevyempi, ja sen voi sijoittaa helposti pysty- tai vaakatasoon. ROG on tarkoitettu seisomaan aina pystyssä, mikä voi hankaloittaa sijoittamista. Pikkuruinen HP kulkee tarvittaessa mukana miltei huomaamatta.

200 euron hintaero Asus ROG:n ja VivoPC:n välillä näkyy lähinnä ROG:n rohkeamman muotoilun, värivalaistuksen ja parempien liitäntöjen kohdalla. Kahdessa ensiksi mainitussa on makuasia, ovatko piirteet etuja lainkaan. Kirjoitushetkellä ROG:ia sai paikoin tarjouksista selvästi listahintaa halvemmalla.

HP Slice on tehoihinsa nähden hintava kapistus. Hintaa selittää osaltaan Windowsin yrityslisenssi, mutta kaikin tavoin vastaavan pikkutyökoneen saa silti parhaimmillaan jopa 300 euroa halvemmalla. Tyyliseikkojen on siis oltava todella tärkeitä HP:n ostajalle.

Asus VivoPC X M80

Ominaisuudet

Hillitty pieni pelikone. 2,5–3,5 GHz Intel Core i5-7300HQ -neliydinsuoritin, Nvidia GeForce GTX 1060 3 Gt -näytönohjain, 8 Gt 2133 MHz ddr4-keskusmuisti, 256 Gt serial ata -ssd, 1 Tt 7200 rpm kiintolevy. 1 Gbit/s ethernet, 802.11ac wlan, bluetooth 4.1. 4 × usb 3.0, 2 × usb 2.0, 2 × hdmi, displayport.

Mittaustulokset:

Hyötyohjelmasuorituskyky Oikein hyvä

Pelisuorituskyky Oikein hyvä

3DMark Fire Strike 8950 pistettä

Sähkönkulutus Hyvä

(23 W työpöydällä / 156 W pelirasituksessa)

Mitat ja paino

280 × 260 × 76 mm, 2,3 kg

Hinta 1 000 €

Hyvää Pelikoneeksi pienikokoinen ja kevyt

Huonoa Melun sävy pelatessa, liitännät takana

Pointti Pieni ja asiallinen pelikone

Arvosana 4/5

Hinta-laatusuhde 3/5

Asus ROG GR8 II

Ominaisuudet

Futuristinen pieni pöytäkone. 3,0–3,5 GHz Intel Core i5-7400 -neliydinsuoritin, Nvidia GeForce GTX 1060 3 Gt -näytönohjain, 8 Gt 2133 MHz ddr4-keskusmuisti, 256 Gt serial ata-ssd. 1 Gbit/s ethernet, 802.11ac wlan. Usb-a 3.1, usb-c 3.1, 2 × usb 3.0, 2 × usb 2.0, 2 × hdmi, displayport, s/pdif.

Mittaustulokset:

Hyötyohjelmasuorituskyky Oikein hyvä

Pelisuorituskyky Oikein hyvä

3DMark Fire Strike 9256 pistettä

Sähkönkulutus Hyvä

(26 W työpöydällä / 157 W pelirasituksessa)

Mitat ja paino

299 × 281 × 88 mm, 4 kg

Hinta 1 200 €

Hyvää Pelikoneeksi miellyttävän pieni

Huonoa Melun sävy pelirasituksessa

Pointti Värivalojen ystävän vaihtoehto

Arvosana 4/5

Hinta-laatusuhde 2/5

HP Elite Slice Desktop Mini

Ominaisuudet

Modulaarinen pieni pöytäkone. 2,5–3,1 GHz Intel Core i5-6500T -neliydinsuoritin, Intel HD Graphics 530 -näytönohjain, 8 Gt 2133 MHz ddr4-keskusmuisti, 256 Gt serial ata -ssd. 1 Gbit/s ethernet, 802.11ac wlan, bluetooth 4.1. 2 × usb-a 3.1, usb-c 3.1, hdmi, displayport.

Mittaustulokset:

Hyötyohjelmasuorituskyky Hyvä

Pelisuorituskyky Heikko

3DMark Fire Strike 799 pistettä

Sähkönkulutus Erinomainen

(11 W työpöydällä / 38 W pelirasituksessa)

Mitat ja paino

165 × 165 × 35 mm, 1,1 kg

Hinta 1 300 €

Hyvää Koko ja muotoilu

Huonoa Kaikki portit takana

Pointti Erilaista pöytäkonetta etsivälle

Arvosana 4,5/5

Hinta-laatusuhde 1/5

Testi julkaistu Mikrobitin heinäkuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.