Hdr-laajasävykuva on tämän vuoden kuumin puheenaihe näyttötekniikassa. Televisioista tuttu hdr pyrkii nyt työpöydällekin.

Hdr-laajasävytekniikka (high dynamic range) lupaa viedä meidät uuteen ulottuvuuteen – ei sentään kolmanteen, mutta kirkkaampaan ja värikylläisempään. Lisääntynyt värimäärä ja suuremmat maksimikirkkaudet tekevät kuvasta realistisemman ja viihdyttävämmän.

Jo aiemmin hdr on löytänyt tiensä viihde-elektroniikkaan, televisioihin, mediatoistimiin ja pelikonsoleihin.

Laajentunut väriavaruus ja etenkin lisäkirkkauden mahdollistama parempi dynamiikka valaistuksessa tuovat kuvaan uutta elävyyttä. Hdr on parhaimmillaan kuvanlaadussa askel eteenpäin, mutta sen kehitys on vielä kesken.

Tietokoneet tukevat toistaiseksi vain yksinkertaisinta hdr10-standardia, jossa ei ole mukana dynaamista metadataa. Kuvanlaatua ei siis voida optimoida kuva tai kohtaus kerrallaan, kuten muissa hdr-tekniikoissa, hdr10+:ssa tai Dolby Visionissa. Käytännössä ero on kuitenkin jo hdr10:llä valtava tavallisten pc-näyttöjen ja televisioiden sdr-kuvaan (standard dynamic range) verratessa.

Mikrobitin toukokuun numeron testissä olivat mukana Asus ProArt PA32UC, BenQ EW3270U, BenQ EX3501R, Philips Brilliance 328P6A sekä Samsung C32HG70. Verrokkilaitteena oli Samsung QE65Q9FN (hdr-televisio).

Merkittävin parannus hdr-kuvassa on tavallisiin näyttöihin verrattuna suurempi kirkkaus. Se on testiryhmän kokemusten perusteella merkittävämpi parannus kuin laajempi väriavaruus.

Hdr-videoiden katseluun vaaditaan hdr-näytön lisäksi tuore tietokone, pelaamiseen taas hdr10- tuella varustettu näyttö tai televisio. Testin perusteella on selvää, että hdr-tuki on pc-käyttäjän näkökulmasta vielä keskeneräinen. Puhtaasti hdr:n tuoman lisäarvon osalta testin pc-näytöistä voi suositella vain muutamaa näyttöä.

Testivoittajaksi nousi Samsung C32HG70, jota kehuttiin monipuoliseksi näytöksi koti- ja pelikäyttöön. Testin halvimman näytön, Philips Brilliance 328P6A:n hdr-yhteensopivuus ei testissä toiminut Windowsin kanssa lainkaan. Verrokkina toiminut hdr-televisio osoittautui hdr-ominaisuuksiltaan pc-näyttöjä paremmaksi.

Lue lisää uudesta Mikrobitistä.