AMD:n Ryzen-perheen uusimmissa tulokkaissa edullisiin neliydinsuorittimiin on lisätty grafiikka­piirit. Tiedossa on peli­kelpoista rautaa hyvin lompakko­ystävällisessä hinta­luokassa.

Kauan on haaveiltu pc:stä, joka olisi aito pelikone ilman erillistä näytönohjainta. Puheet näytönohjainkorttien lähtölaskennasta alkoivat käytännössä miltei vuosikymmen sitten, kun suoritinvalmistajat Intel ja AMD lisäsivät ensimmäistä kertaa grafiikkapiirit suorittimiinsa.

Kehitys on kuitenkin ollut verkkaista, ja yleisesti ottaen erillinen näytönohjain katsotaan edelleen välttämättömäksi peli-pc:n varusteeksi.

AMD:n mallistossa näytönohjainpiirin sisältäviä suorittimia on perinteisesti kutsuttu apu:ksi (accelerated processing unit), ja niillä on ollut myös omat tuotenimet. Uusin, koodinimellä Raven Ridge tunnettu sukupolvi asettuu kuitenkin saman Ryzen-tuoteperheen alle kuin muutkin mallit, ja grafiikkapiirin mukanaolosta kertoo vain G-kirjain mallinumeron perässä.

Mikrobitti testasi tuoreeltaan kaksi uutuutta, AMD Ryzen 3 2200G- sekä AMD Ryzen 5 2400G -suorittimet.

Neljä ydintä

Molemmat uutuussuorittimet ovat neliytimisiä. Keskussuorittimen puolella suurin ero mallien välillä on monisäikeistyksen tuessa: Ryzen 5 2400G ajaa kahdeksaa säiettä yhtä aikaa, Ryzen 3 2200G neljää. Välimuistin määrä on molemmissa sama. 2400G:n kellotaajuudet ovat kaksiksota aavistuksen korkeammat. Muiden Ryzenien tapaan suorittimet ovat kerroinlukitsemattomia, eli ylikellottelemaan pääsee vapaasti.

Keskussuorittimen puolella ei muutenkaan ole mitään yllätyksellistä. Arkkitehtuuri on sama ensimmäisen sukupolven Zen kuin grafiikkapiirittömissä Ryzen-suorittimissa.

Pientä parannusta on saatu Precision Boost -toimintoon, joka ylikellottaa nyt eri ytimiä hienojakoisemmin kuin alkuperäisissä Ryzeneissä. Toinen uudistus ovat korkeammat tuetut muistin kellotaajuudet: virallinen tuki ulottuu 2 933 megahertsiin saakka. Tässä on järkeä, sillä ram-muistia hyödyntävä suorittimen gpu-piiri hyötyy muistin lisänopeudesta paljon enemmän kuin muut käyttötarkoitukset.

Keskussuoritin ja grafiikkapiiri sijaitsevat apu-Ryzeneissä fyysisesti samalla sirulla. Gpu-piiri perustuu AMD:n tuoreimpaan Vega-arkkitehtuuriin. Useimpien muiden suorittimelle integroitujen grafiikkapiirien tapaan piiri käyttää pc:n ram-muistia oman muistinsa sijasta. Tästä syystä muistin nopeus vaikuttaa suoraan pelisuorituskykyyn, ja Raven Ridge -kokoonpano hyötyy mahdollisimman nopeasta ram-muistista.

Teimme varsinaiset suorituskykytestit 3 200 megahertsin kellotaajuudella toimivilla G.Skill Flare -muisteilla. Muistikellotaajuuden laskeminen 2 400 megahertsiin verotti 3d-suorituskykyä pahimmillaan miltei viidenneksellä. Ryzen-pelaajan on siis ehdottomasti syytä sijoittaa korkeamman kellotaajuudeen muisteihin.

Hyötyohjelmissa pudotus on paljon vähäisempi, sovelluksesta riippuen muutamasta prosentista olemattomaan.

Potkua peleihin

Pelisuorituskyvyssä Vega-arkkiteh­tuu­ri näyttää kyntensä ja yltää selvästi parempaan kuin mikään muu suorittimelle integroitu grafiikkapiiri.

Esimerkkinä kevyehköstä e-sports-pelistä käyttämässämme Rocket Leaguessa 11 laskentayksikköä sisältävä Ryzen 5 2400G ylittää perusnäytölle riittävän, sulavan 60 kuvan sekuntinopeuden, kun käytössä on täysteräväpiirtotarkkuus ja grafiikka-asetukset ovat näyttävimmillään. Kahdeksalla laskentayksiköllä varustettu Ryzen 3 2200G jää tästä haamurajasta vain hiuskarvan päähän.

Vaativammatkin pelit on mahdollista saada pyörimään siedettävillä ruudunpäivitysnopeuksilla joko näyttävyysasetuksista tai tarkkuudesta tinkimällä. Vertailun vuoksi Intelin uusimman sukupolven UHD Graphics 630 -piiri jää Rocket Leaguessa samoilla asetuksilla 20–25 ruutuun sekunnissa muusta kokoonpanosta riippuen.

Laskentateholtaan molemmat neliytimiset suorittimet jäävät odotetusti selvästi jälkeen kuusiytimisestä Ryzen 5 1600:sta, mutta yllättäen molemmat mallit pistävät selvästi paremmaksi kuin Ryzen 5 2400G:n kanssa suurin piirtein samanhintainen, neliytiminen Ryzen 5 1400. Ryzen-perheen hinnoittelu mennee lähiaikoina joka tapauksessa uusiksi, kun seuraavan sukupolven mallit esitellään huhtikuussa.

Ryzen-kokoonpanoille ei toistaiseksi ole tarjolla Spectre-haavoittuvuutta korjaavia uefi-ohjelmiston päivityksiä, joten paikkausten mahdollista vaikutusta suorituskykyyn ei voi vielä arvioida.

Meluisaa tehoa

Suorittimien mukana seuraava AMD Wraith -jäähdytin ei ole hiljaisimmasta päästä. Testissä käytetyn MSI B350I Pro AC -emolevyn käyttämä jäähdytysprofiili vaihtelee lisäksi tuulettimen kierroslukua pienelläkin kuormalla jatkuvasti, mikä tekee melusta ärsyttävämmän sävyistä kuin tasaisesta huminasta. Ongelmaa voi lieventää säätämällä jäähdytyksen kynnysarvoja käsin tai hankkimalla hiljaisemman jäähdyttimen.

Sähköä suorittimet kuluttavat etenkin levossa olemattoman vähän. Ryzen 3 2200G -kokoonpano pärjää rasituksessakin alle sadalla watilla, mikä on todella hieno tulos etenkin pelitehot huomioon ottaen.

Valitse oikein

Grafiikkapiirillä varustettuun Ryzeniin ei ole syytä sijoittaa, mikäli tarkoituksena on käyttää erillistä näytönohjainta. Tällöin parempi valinta on tavallinen Ryzen tai vastaava Intelin suoritin. Hintaerot ovat tosin tässä luokassa sen verran pieniä, että grafiikkapiirillisen mallin voi hyvin hankkia varmuuden vuoksi.

Mikäli pelikone on tarkoitus saada kasaan todella pienellä rahalla, tarjoavat sekä Ryzen 3 2200G että Ryzen 5 2400G todella mainion vastineen sijoitetuille euroille. Suoritinten hintaetua nakertaa hieman se, että täydet tehot saa irti vain kolmen gigahertsin hujakoilla toimivilla muisteilla. Nopeiden muistien hinnat ovat onneksi pudonneet viime aikoina vauhdilla, ja hintaero 2 400 ja 3 200 megahertsin muistien välillä on enää kympin tai pari kahdeksan gigatavun kampaa kohden.

Am4-kannan sisältävien emolevyjen hinnat ovat myös laskeneet viime aikoina mukavasti, ja perustason B350-piirisarjaan perustuvan lankun saa omakseen parhaimmillaan reilusti alle satasella. Esimerkiksi olohuoneen viihdekoneeseen, jolla pelaillaan satunnaisesti kevyempiä pelejä, Ryzen asennettuna mini-itx-emolevyyn sopii kuin nenä päähän.

AMD Ryzen 5 2400G

Ominaisuudet

Edullinen suoritin am4-kantaan. 4 suoritinydintä, kellotaajuus 3,6–3,9 GHz, smt-monisäikeistys. AMD Radeon RX Vega 11 -grafiikkapiiri. Viivanleveys 14 nm, 2 Mt L2- ja 4 Mt L3-välimuistia, ram-muistin määrä enintään 64 Gt, kaksi muistikanavaa, 8 pci-e-kanavaa, virrankulutusluokka (tdp) 65 W.

Mittaustulokset

Hyötysuorituskyky: Hyvä

36,6 gips / 15,5 gflops (1 ydin)

151,8 gips / 88,6 gflops (kaikki ytimet)

Pelisuorituskyky: Kelvollinen

3DMark Fire Strike 3 196 pistettä

Sähkönkulutus: Erinomainen

24 W työpöydällä

110 W rasituksessa

Hinta 175 €

Arvosana 3,5/5

Hinta-laatusuhde 4/5

Hyvää Riittää kevyeen 1080p- pelaamiseen, sähkönkulutus

Huonoa Kalliit muistit heikentävät hintaetua

Pointti Hinta-teho­suhteeltaan mainio suoritin

AMD Ryzen 3 2200G

Ominaisuudet

Edullinen suoritin am4-kantaan. 4 suoritinydintä, kellotaajuus 3,5–3,7 GHz, ei smt-monisäikeistystä. AMD Radeon RX Vega 8 -grafiikkapiiri. Viivanleveys 14 nm, 2 Mt L2- ja 4 Mt L3-välimuistia, ram-muistin määrä enintään 64 Gt, kaksi muistikanavaa, 8 pci-e-kanavaa, virrankulutusluokka (tdp) 65 W.

Mittaustulokset

Hyötysuorituskyky: Hyvä

35,4 gips / 14,9 gflops (1 ydin)

140,8 gips / 58,7 gflops (kaikki ytimet)

Pelisuorituskyky: Kelvollinen

3DMark Fire Strike 2 715 pistettä

Sähkönkulutus: Erinomainen

23 W työpöydällä

93 W rasituksessa

Hinta 110 €

Arvosana 3/5

Hinta-laatusuhde 5/5

Hyvää Sähkön­kulutus, hinta-teho­suhde

Huonoa Kalliit muistit heikentävät hintaetua

Pointti Pelikelpoinen kone pilkka­hintaan