150 euron Nokia 3 on peruskäyttöön riittävä, kuten monet muistakin halvoista älypuhelimista. Riittävän hyväksi siinä on paljon hyvää ja vain vähän huonoa.

Halvalla ei saa hyvää, mutta halvalla voi saada riittävän hyvän. Halvassa ja riittävän hyvässä on kuitenkin turhan usein tehty käyttäjän kannalta ikäviä kompromisseja, joko kustannussäästöjen tai markkinasegmentoinnin takia – täytyyhän kalliimpiakin laitteita saada myytyä.

Nokia 3:ssa isoja käyttäjää haittaavia kompromisseja ei ole tehty, ja yksittäiset asiat ovat jopa paremmalla tolalla kuin muiden valmistajien monta kertaa kalliimmissa laitteissa.

Rakenteeltaan Nokia 3 on miellyttävän jämäkkä hintaisekseen ja vetää vertoja selvästi kalliimmillekin puhelimille. Fyysistä kotinäppäintä ei ole, kaikki näytön alla olevat painikkeet ovat kapasitiivisia hipaisupainikkeita. Kalliimmista puhelimista poiketen Nokia 3:n hipaisunäppäimiä ei ole taustavalaistu, mikä voi hankaloittaa käyttöä hämärässä. Sormenjälkilukijaa ei puhelimessa ole, mutta se on hintaluokassaan tyypillistä.

Rauta on muutenkin kaikin puolin sillä tasolla, mitä tässä hintaluokassa voi odottaa saavansa, muttei yhtään sen enempää. Suorittimen nopeus, grafiikkasuorituskyky ja massamuistin nopeus ovat hintaluokassaan perustasoa, kevyeen peruskäyttöön riittävän hyvää. Raskaampi moniajo tai näyttävien pelien pelaaminen on jo liikaa, mutta jälleen kerran sama koskee kaikkia näin halpoja älypuhelimia.

Myös näyttö ja akkukesto noudattavat samaa kaavaa: parempaakin on olemassa, mutta yleensä vain kalliimmissa hintaluokissa – ja käytännössä samassa hintaluokassa juuri parempaakaan ei saa. Alemman teräväpiirtotarkkuuden näyttö on kaikin puolin perushyvä, mutta erottuu olemalla kirkkaampi kuin monen muun samanhintaisen. Akku kestää koko päivän, yöksi puhelin on kuitenkin pistettävä lataukseen, ja silloin pikalatauksen puute ei harmita. Mittauksissamme akkukesto oli videotoistossa keskivertoa parempi.

Kahdeksan megapikselin kameran laatu riittää nettikuviin, mutta tarkemmin zoomaillessa laatu on rakeista ja tuhnua. Niinhän kaikissa tämän hintaisissa puhelimissa. Massasta poiketen Nokia 3:ssa on kahden sim-korttipaikan ohella erillinen muistikorttipaikka, joten käyttäjän ei tarvitse päättää toisen sim-kortin ja microsd-kortin välillä, kuten useimmissa kilpailijoissa.

Softapuoli on lähes esimerkillisellä tolalla: puhdas Android ilman turhakkeita, tuore 7.0-versio kuukauden takaisine tietoturvapäivityksineen – harvinaista tässä hintaluokassa ja kalliimmissakin. Kalliimmissa Nokia-Androideissa käytetään tosin jo uudempaa 7.1.1:ä. Android 8.0 -päivitys on luvattu myös Nokia 3:lle, aikataulusta ei vielä ole tietoa.

Jos Nokia 3:a vertaa Nokia 5:een, 50 euroa kalliimpi vitonen tarjoaa jonkin verran paremman suorituskyvyn, 13 megapikselin kameran, suuremman akun, sormenjälkilukijan, kirkkaamman näytön ja vielä Nokia 3:akin tuoreemmat Android-päivitykset. Mutta jos perustason ominaisuudet riittävät, hyvin toteutettu Nokia 3 on hintaluokassaan lähes esimerkillinen puhelin.

Testi julkaistu Mikrobitin syyskuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.