Monen alustan vpn-sovellukset tarjoavat kattavaa yksityisyyden suojaa ja parantavat tietoturvaa. Arvioimme neljä palvelua.

Vpn eli virtual private network on tekniikka, jolla yksityinen liikennöinti onnistuu salatun yhteyden ansiosta internetissä samaan tapaan kuin lähiverkossa.

Sitä käytetään yleisesti esimerkiksi yritysten etätyöratkaisuissa, mutta myös yksittäisille käyttäjille tarkoitetut vpn-palvelut ovat yleistyneet viime vuosien aikana.

Mikrobitti testasi neljä erilaista vpn-palvelua kesäkuun lehdessä: mukana olivat F-Secure Freedome, Mullvad, NordVPN ja VyprVPN.

Vpn-palvelun tarkoitus on salata kaikki verkkoliikenne käyttäjältä vpn-palveluntarjojalle saakka ja lisäksi häivyttää käyttäjän oma ip-osoite ja sijainti.

Ulkopuolisen näkökulmasta liikenteen alkuperä näyttää olevan palveluntarjoajan osoite, joita on tyypillisesti tarjolla lukuisissa maissa.

Niinpä suomalainen käyttäjä voi esiintyä Yhdysvalloissa sijaitsevana ja päinvastoin. Tämä auttaa paitsi anonyyminä pysymisessä, myös erilaisten maantieteellisten estotekniikoiden kiertämisessä.

Vpn salaa verkkoliikenteen käyttäjältä palvelun-tarjoajalle saakka ja lisäksi häivyttää käyttäjän ip-osoitteen ja sijainnin.

Erityisen suurta hyötyä vpn-palvelusta on matkailijalle, joka tahtoo päästä käsiksi erilaisiin verkkopalveluihin sijainnistaan riippumatta.

Myös esimerkiksi Kiinassa laajamittaisessa käytössä olevan, Suurena palomuurina tunnetun valvonta- ja sensuurikoneiston kiertäminen onnistuu ainakin jossakin määrin vpn:n avulla.

Juuri Kiinan tapauksessa valvojat ja vpn-firmat käyvät tosin jatkuvaa kissa ja hiiri -leikkiä, jonka seurauksena hyvin toimiva yhteys voi yhtäkkiä katketa ilman selitystä. Monien muiden valtioiden vastaavat järjestelmät ovat paljon helpompia kiertää.

Kokoonpanot näkyviin. IOS:ssä vpn-asetukset sijaitsevat asetusvalikon kohdassa Yleiset > VPN. Vpn-sovelluksen ensimmäisellä käyttökerralla lisätään vpn-kokoonpano. Vpn-yhteyden päälläolo näkyy tilarivillä verkkoyhteyden kuvakkeiden vieressä.

Vpn-palvelun valitsijalle hankalin asia on palveluntarjoajien luotettavuuden arviointi. Sekä Mullvadin, NordVPN:n että VyprVPN:n takana olevat yritykset ovat hyvin salamyhkäisiä, eikä niiden taloudesta, henkilöstöstä tai toimintojen sijainnista ole tarjolla juuri tietoja.

Freedome on toista maata, koska sen taustalla on tunnettu kotimainen tietoturvayhtiö F-Secure.

Luotettavuuden suhteen asian merkitys on kaksijakoinen: on kenties helpompi luottaa tunnetun toimijan sanaan siitä, ettei mitään käyttäjätietoja tallenneta. Toisaalta suuri yritys on selvästi alttiimpi viranomaisten painostukselle kuin pieni, mahdollisesti tuntemattomien tekijöiden pyörittämä firma.

Lue myös: 6 syytä, miksi vpn-yhteyttä kannattaa käyttää

VyprVPN: tehokas ja luotettava

Hinta: 5 € / kk

Amerikkalaistaustainen, mutta Sveitsiin rekisteröity VyprVPN tarjoaa paljon hyvää liikenteen suojasta ja anonyymiydestä kiinnostuneelle. Käyttöliittymässä on painotettu enemmän asiallisuutta ja tehokkuutta, mutta kaikki sujuu silti helposti alustasta riippumatta.

Alustatuki on hyvä: sovellus on tarjolla Windowsille, Macille, Androidille ja iOS:lle. Linuxia ei ole noteerattu.

Sovellusta saa kokeilla ilmaiseksi kolme päivää, joten sikaa ei tarvitse ostaa säkissä. Useimmat palvelimet länsimaissa olivat testeissä nopeita, ja suoratoistovideon katselu onnistui monista paikoista vain satunnaisilla katkoilla.

VyprVPN:n ainoa huono puoli on laajemmasta paketista pyydetty 6,67 euron hinta kuukaudessa. Viidellä eurolla kuussa saa vain kolme samanaikaista yhteyttä. Kalliimmassa paketissa yhteyksien määrä nousee viiteen.

Mukaan tulee myös Chameleon-protokolla, joka naamioi vpn-yhteydet ja auttaa kiertämään esimerkiksi Kiinan kehittyneitä vpn-estoja.

VyprVPN ja Freedome ovat hyvin tasavahvoja tuotteita. Valinnan niiden välillä voi tehdä helposti omien mieltymysten perusteella, koska kumpaakin tuotetta voi kokeilla ilmaiseksi.

Arvosana 4,5/5

Hyvää Laaja alustatuki, tehokas käytettävyys

Huonoa Lisäominaisuuksien hinta

Pointti Erinomainen vpn kaikkeen käyttöön

F-Secure Freedome: helposti lähestyttävä

Hinta: 4,16 € / kk

Kotimaisen Freedomen valtti on todella selkeä ja testin ainoana myös suomea osaava käyttöliittymä. Iso, yhteystilan ja käytettävän sijainnin kertova pallukka on kaikilla tuetuilla alustoilla samanlainen.

Yhdistäminen on luotettavaa ja nopeaa, ja palvelimet useimmissa länsimaissa nopeita. Alustoista ovat VyprVPN:n tapaan tuettuna neljä suurinta eli Windows, Mac, Android ja iOS.

Freedome on hieman halvempi kuin ominaisuuksiltaan hyvin vastaava VyprVPN. Kolmelle laitteelle suojan saa 4,16 eurolla kuussa, viidelle laitteelle tasan vitosella ja seitsemälle laitteelle 6,66 eurolla. Ainoa mahdollisuus maksaa anonyymisti on hankkia prepaid-maksukortti.

F-Securen julkaisema yksityisyyskäytäntö on selkeä samoin kuin muissakin vpn-palveluissa. Se lupaa, että käyttäjien henkilökohtaisia tietoja ei tallenneta, tiettyä tietoliikennettä ei pystytä yhdistämään tiettyyn käyttäjään eikä takaportteja ole.

Etenkin valmisteilla oleva tiedustelulainsäädäntö aiheuttaa kuitenkin tiettyä huolta siitä, ettei Suomi välttämättä tule olemaan paras kotimaa käyttäjien tietoliikennettä kaikin keinoin suojelemaan pyrkivälle pörssiyhtiölle.

Arvosana 4,5/5

Hyvää Helppo käyttö, ei vaadi rekisteröintiä

Huonoa Lain ja yksityisyyden suhde arveluttaa

Pointti Helppokäyttöisin vpn

NordVPN: verkkaista yksityisyyttä

Hinta: 5,25 € / kk

NordVPN on Freedomen tapaan käyttöliittymältään erittäin pelkistetty ja selkeä, jopa tyylikäs. Myös tarjolla olevien maiden valikoima on samantyyppinen kuin suomalaistuotteessa. Käteviin ominaisuuksiin kuuluu velho, joka valitsee automaattisesti oikean palvelimen käyttötarpeen perusteella.

NordVPN:n Akilleen kantapää on monien palvelinten sietämätön hitaus. Esimerkiksi suoratoistovideon katselu Yhdysvalloissa sijaitsevasta ip-osoitteesta ei tahtonut testeissä onnistua lainkaan, ja muutenkin käyttö oli liian usein luvattoman tahmaista.

Lisäksi yhdistäminen Suomessa sijaitsevaan palvelimeen epäonnistui testin aikana useita kertoja. Yhteyksistä ei myöskään ole tarjolla samanlaisia tilastotietoja kuin kärkikaksikolla, mikä tosin tuskin useimpia käyttäjiä harmittaa.

NordVPN:n taustalla oleva yhtiö on rekisteröity Panamaan, jossa laki ei ota mitään kantaa tietojen tallentamiseen. Viranomaisten olisi siis hyvin vaikea painostaa yhtiötä luovuttamaan tietoja. Toisin kuin VyprVPN:ssä ja Freedomessa, käytön voi maksaa taatun anonyymisti Bitcoineilla. Noin viidellä eurolla kuussa saa käyttää vain kahta laitetta yhtä aikaa.

Arvosana 3,5/5

Hyvää Käyttöliittymä, Bitcoin-maksu

Huonoa Monet palvelimet hitaita, käyttökatkot

Pointti Anonyymiyttä arvostavalle

Mullvad: myyräntöihin tietokoneella

Hinta: 5 € / kk

Ruotsalaistaustainen Mullvad herättää huomiota ennen kaikkea todella karulla käyttöliittymällään. Valintojen pieni määrä helpottaa käyttöä, mutta esimerkiksi maavalinnan ja Yhdistä-napin sijaintia eri välilehdillä on vaikea ymmärtää.

Mitään rekisteröitymistä ei tarvita, vaan käyttäjätunnuksena toimii yksi numerosarja. Täydellisen anonyymiyden takaa mahdollisuus maksaa Bitcoineilla tai postittamalla käteistä Göteborgiin kirjekuoressa.

Myös palvelun takana oleva yhtiö vaikuttaa hyvällä tavalla vainoharhaiselta. Ruotsin lainsäädännön suhde yksityisyyteen on tosin samankaltainen kuin Suomen.

Mullvadin suurin ongelma on palvelinten hitaus. Useimmissa sijainneissa ping-ajat tahtovat olla satoja millisekunteja ja latausnopeudet muutamia megabittejä. Suomen ja Ruotsin palvelimet ovat parhaimmillaan melko nopeita, mutta useimmissa maissa käyttö tuntuu koko ajan tahmaiselta. Myös yhdistäminen kestää usein pitkään.

Mullvadilla ei ole mobiilisovelluksia, mutta työpöytäsovellus tarjotaan Windowsin ja Macin ohella Linuxille. Mobiilialustoillakin Mullvadia voi käyttää OpenVPN-sovelluksen avulla, mutta tähän liittyy paljon ylimääräistä säätöä.

Arvosana 3/5

Hyvää Mahdollisuus maksaa anonyymisti

Huonoa Karu käyttöliittymä, hitaus

Pointti Foliohattuilijan valinta

Testi julkaistu Mikrobitin kesäkuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.