Kun läppäri maksaa vain murto-osan kilpailijoistaan, jostain on väistämättä tingitty. Pinebook-halpaläppäri on kuitenkin hintaansa nähden täysin käyttökelpoinen.

Lähes kaikki sylimikrot käyttävät Intelin x86-suorittimia ja Windowsia, mutta Pinebook poikkeaa massasta arm-arkkitehtuurin suorittimellaan ja Linuxillaan. Käytännössä Pinebook onkin läppärin kuoriin pakattu Pine A64+ -korttitietokone (Mikrobitti 3/2017; korttitietokoneet kootusti tässä artikkelissa).

Mikrobitti testasi Pinebookin elokuun numerossa.

1,2 gigahertsin neliydinsuoritin on perustasoa korttitietokoneissa, mutta läppäreihin verrattuna järjestelmäpiiri on hidas – hitaimmat ja halvimmat Intelin Atom-suorittimetkin ovat kaksi kertaa niin nopeita kuin Pinebookin suoritin. Ja järeämmän pään Core-mobiilisuorittimet ovat vielä 5–10 kertaa suorituskykyisempiä.

16 gigatavun emmc-massamuistista vapaana on reilut yhdeksän gigatavua. Nopeudeltaan Pinebookin emmc on lähempänä kiintolevyjä kuin ssd-levyjä. Yleisimmät perussovellukset kuten www-selain, toimisto-ohjelmistopaketti, mediatoistin ja sähköpostisovellus toimitetaan käyttöjärjestelmän mukana.

Kevyeen peruskäyttöön Pinebook on riittävän nopea, mutta käyttökokemus ei luonnollisesti vastaa monta kertaa kalliimpia sylimikroja. Isoin ongelma Pinebookin kohdalla ei ole sen rajallinen suorituskyky vaan kehno käytettävyys.

Tasohiiri on suuri, mutta kursori liikkuu monen halvemman läppärin tapaan jähmeästi, epätarkasti ja viipeellä. Näppäimistö on hiirtäkin surkeampi: näppäintuntuma on kevyehkö, eikä näppäimistö tunnista aina kaikkia painalluksia, erityisesti jos sormi ei osu aivan painikkeen keskelle. Jo yksittäisten komentojen syöttäminen on tuskallista, pidemmistä kirjoitussessioista puhumattakaan, kun yksittäiset painallukset jäävät joskus rekisteröitymättä.

Myös näyttö on laadultaan vaatimaton: kirkkautta on vähemmän kuin useimmissa muissa läppäreissä, kontrastiltaan ja värintoistoltaan kuva on haalea. Lisäksi kuvassa näkyy satunnaisesti valkoista kohinaa yksittäisten kuvapisteiden kohdalla.

Vähävirtainen arm-suoritin ja himmeä näyttö eivät näy akkukestossa: Pinebook jaksaa yhdellä latauksella neljästä viiteen tuntia teräväpiirtovideotoistoa. Useimmat nykyläppärit jaksavat pidempään.

99 taalan nimellishintaan lisätään vielä 37 taalan toimituskulut ja arvonlisävero, jonka jälkeen Pinebookin kokonaishinnaksi muodostuu noin 150 euroa. Hinta ja laatu kohtaavat: Pinebook on käyttökelpoinen halpaläppäri, mutta kalliimmat sylimikrot ovat käytännössä joka osa-alueella selvästi parempia.

Pinebook

Linux-läppäri. 14” 1366 × 768 px lcd-näyttö. 1,2 GHz arm Cortex A53 -4-ydinsuoritin, 2 Gt keskusmuisti, 16 Gt emmc-tallennustila, microsd-muistikorttipaikka. 2,4 GHz 802.11n wlan, bluetooth 4.0, 2 × usb 2.0, mini-hdmi. 10 000 mAh akku.

Mittaustulokset:

Suorituskyky välttävä

Akkukesto välttävä

4 h 5 min näytön 100 % kirkkaudella

4 h 50 min 150 cd/m²:n kirkkaudella

Näyttö välttävä

Kirkkaus 260 cd/m²

Kontrastisuhde 205:1

Värintoisto 64,6 % sRGB:stä

Mitat ja paino 329 × 220 × 12 mm, 1,26 kg

Hinta Noin 150 €

Arvosana 2/5

Hinta-laatusuhde 2/5

Hyvää Halpa, riittävän hyvä

Huonoa Surkea näppäimistö, huono hiiri, hidas

Pointti Halpa Linux-läppäri

Testi julkaistu alun perin Mikrobitin elokuun numerossa. Bitti on luettavissa sekä paperilehtenä että digiversiona.