Kiinalainen OnePlus tuli kaksi vuotta sitten markkinoille edullisella, mutta hyvin varustetulla huippuluurilla. OnePlus One oli jättihtti, mutta sen seuraaja OnePlus 2 floppasi.

Nyt OnePlus 3 yrittää toistaa ensimmäisen mallin menestystarinan. Testimme perusteella sillä on hyvät mahdollisuudet onnistua.

OnePlussan luurit eivät ole ikinä olleet varsinaisesti halpoja – paitsi vastaavasti varusteltuihin kilpailijoihin verrattuna. OnePlus 3 on kalliiksi moitittua edeltäjäänsäkin hintavampi, mutta rahalle saa myös vastinetta.

Ulkoisesti OnePlus 3:sta on vaikea löytää moitittavaa. Karhean mustan pinnan sijaan takakuori on nyt kokonaan metallinen. Fyysinen kytkin äänten mykistämiseen on tallella vasemmassa kyljessä. Ohjaus tapahtuu joko etuosan sormenjälkilukijan molemmin puolin sijoitetuilla kapasitiivisilla näppäimillä tai ruudun alaosan sovellusnäppäimillä.

Sormenjälkilukija toimii hyvin eikä hämäänny pahasti edes hieman hikisestä sormesta.

Aiemmissa OnePlus-luureissa halpa hinta on tarkoittanut kompromisseja raudassa, mutta tämän vuoden mallissa tarjolla on kaikki olennainen. Vedenpitävyys olisi mukava lisä, mutta ehkä kohtuuton vaatimus tässä hintaluokassa.

Tämän vuoden lippulaivojen tapaan OnePlus 3:ssa on Qualcomm Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri, joka on tämän hetken tiukinta kärkeä Android-rintamalla niin suorittimen kuin grafiikkanopeutensakin osalta.

Tallennustilaa on tarjolla 64 gigatavua. Tallennusmuistin nopeus yltää samalle tasolle markkinoiden parhaiden eli Samsungin Galaxy S7:n ja LG:n G5:n kanssa. Massiivisen 6 gigatavun keskusmuistin ansiosta sovellukset pysyvät käynnissä taustalla pidempään.

Akkutestimme perusteella OnePlus 3 jaksaa toista videota keskimääräistä kauemmin. Videotestin hyvä tulos ei kuitenkaan täysin vastaa päivittäistä käyttöä, jossa akkukesto tuntuu lähinnä keskiverrolta.

Amoled-näytön kirkkaus ei pärjää alan huippua edustavalle Samsungille, mutta se riittää hyvin muuten kuin ihan kirkkaimmassa auringonpaisteessa. Värintoisto on sävykästä. Näytön tarkkuus on täysteräväpiirtotasoa.

Kamera tuottaa tarkkoja kuvia ja se on varustettu hintaluokassaan harvinaisella optisella kuvanvakaimella.

Käyttöjärjestelmänä OnePlus 3:ssa on yhtiön oma Android-versiointi OxygenOS. Sen ulkoasua on muokattu maltillisen tyylikkäästi ja siitä kiinnostuneille on tarjolla paljon lisämuokkausmahdollisuuksia. Valmistaja on ainakin toistaiseksi pitänyt huolta myös järjestelmän tietoturvapäivityksistä.

OnePlus on muodostunut synonyymiksi sille kehitykselle, jonka ansiosta yhä useampi pärjää mainiosti hieman halvemmallakin älypuhelimella.

OnePlus 3 päihittää lähimmän verrokkinsa, huippuluuriksi kehutun edullisen Huawein P9:n hinnassa, akkukestossa ja grafiikkatehossa, mutta häviää näytön kirkkaudessa. Reippaasti kalliimpi Samsungin Galaxy S7 yltää edelle paremmalla näytöllään ja vedenkestävyydellään.

OnePlus 3:n hinta-laatu-suhde on yksinkertaisesti omassa luokassaan, ja jokaisen edullista huippuluuria etsivän kannattaa harkita sen hankkimista.

OnePlus 3: ominaisuudet

Android 6.0.1 -puhelin. 5,5” 1 080 × 1 920 px näyttö. Qualcomm Snapdragon 820 -järjestelmäpiiri, 1,6 GHz 2-ydin Kryo & 2,2 GHz 2-ydin Kryo, Adreno 530 -grafiikkapiiri. 6 Gt keskusmuisti, 64 Gt tallennustila. Tupla-sim, 802.11ac wlan, bluetooth 4.2. 3 000 mAh akku, usb type-c. 16 Mpx ja 8 Mpx kamerat.

Mittaustulokset

Suorituskyky ERINOMAINEN

Akkukesto OIKEIN HYVÄ

10 h 10 min näytön täydellä kirkkaudella

12 h 5 min 100 cd/m² -kirkkaudella

Näyttö OIKEIN HYVÄ

Kirkkaus 420 cd/m²

Kontrastisuhde ääretön

Värintoisto 103 % sRGB:stä

Mitat ja paino 153 × 75 × 7,4 mm, 158 g

Hinta 400 €

Hyvää Varustelu suhteessa hintaan

Huonoa Näytön kirkkaus jää vajaaksi

Pointti Todella hyvä ja edullinen

Arvosana 4,5/5

Hinta-Laatusuhde 5/5

Testi julkaistu alun perin Mikrobitin numerossa 10/2016.