Varmuuskopioinnin tärkeyttä ei voi kylliksi korostaa. Helpoin varmistustapa on rajaton pilvitallennustila, johon koko tietokoneen sisältö siirtyy automaattisesti.

Tämän vertailun tuotteet eivät ole pelkkiä ohjelmistoja, vaan asiakasohjelmiston ja pilvipalvelun saumattomia kokonaisuuksia.

Palvelujen ideana on, että käyttäjän ei tarvitse millään tavalla huolehtia varmuuskopioinnin yksityiskohdista sen jälkeen, kun on rekisteröitynyt palveluun ja asentanut sovelluksen tietokoneelleen. Uudet ja muuttuneet tiedostot synkronoituvat pilveen automaattisesti ja miltei reaaliajassa.

Jos pahin tapahtuu, eli kiintolevy kosahtaa, läppäri häviää tai vaikkapa ransomware-ohjelmisto iskee, asiakassovellus asennetaan uudelle tietokoneelle, kirjaudutaan palveluun omilla tunnuksilla ja varmistukset palautuvat automaattisesti, parhaimmillaan samaan kansiorakenteeseen kuin alun perin.

Lisäksi yksittäisiä tiedostoja tai kansioita voi tarkastella tai ladata eri laitteisiin www-käyttöliittymässä. Myös poistetut tiedostot ja vanhat versiot säilytetään vähintään kuukauden ajan.

Testissä kolme ohjelmaa

Vertailun ohjelmat eroavat tavanomaisista tiedostojen säilytykseen suunnatuista pilvipalveluista kuten DropBoxista, OneDrivesta tai iCloudista eniten juuri siinä, että ne on tarkoitettu automaattiseen kaikkien tiedostojen varmuuskopiointiin.

Myös tiedostopalveluja voi käyttää varmuuskopiointiin, mutta kaikki varmistettavat tiedostot on tällöin sijoitettava kyseisen palvelun omaan kansioon kiintolevyllä. Minkään muun kansion sisältö ei synkronoidu pilveen, joten käsityötä voidaan tarvita (ja unohtaa se ratkaisevalla hetkellä).

Tavanomaisten pilvipalvelujen tila on myös melko kallista, jos tallennettavana on satoja gigatavuja tavaraa. Testituotteissa levytilan riittävyydestä ei tarvitse huolehtia lainkaan.

Turvaa pilvestä, paitsi kun se ei toimi

Varmuuskopiointi vaatii ripeän nettiliittymän ja vähän viitseliäisyyttä.

Esimerkiksi ulkoiselle kiintolevylle tallennettaviin paikallisiin varmuuskopioihin verrattuna pilvivarmistuksen ilmeisin etu on niin kutsutun off-site-kopion syntyminen.

Tietokoneen läheisyydessä varastoitava tietoväline on onnettomuuden sattuessa altis tulipalolle, vesivahingolle ja varkaudelle.

Palveluntarjoajan konesalissa majailevat kaksoiskappaleet tärkeistä tiedostoista ovat mukava vakuutus pahimman varalle.

Pilveenkään ei kannata luottaa täydellisesti, joten ainakin korvaamattomista tiedostoista kuten itse luoduista dokumenteista ja valokuvista kannattaa aina luoda myös paikallinen varmuuskopio ja muistaa päivittää sitä aika ajoin.

CrashPlanin sovellus sallii online-kopion lisäksi myös helpon paikallisen kopion luomisen vain muutaman klikkauksen avulla.

Useita tiedostoversioita

Aikaisempien tiedostoversioiden varastointi kuuluu myös kaikkiin testattuihin tuotteisiin. Ominaisuus tulee tarpeeseen esimerkiksi silloin, kun uusi tiedosto tulee epähuomiossa tallennettua vanhan päälle.

Tällöin edeltävä versio on helppo kaivaa esiin palvelun www-käyttöliittymässä ja palauttaa uuden rinnalle. BackBlaze ja Carbonite rajoittavat vanhojen versioiden säilytysaikaa, kun taas CrashPlan säilyttää vanhatkin versiot ikuisesti.

Kaikissa testin sovelluksissa on asiakasohjelmisto Windowsille ja MacOS:lle sekä mobiilisovellukset Androidille ja iOS:lle. Sovellusten tarkoitus ei kuitenkaan ole mobiililaitteen varmuuskopiointi, vaan ne on tarkoitettu lähinnä kopion sisältämien tiedostojen selaamiseen.

Tiedostojen synkronointiin eri laitteiden välillä on suositeltavaa käyttää siihen tarkoitettuja tuotteita kuten Dropboxia, OneDriveä tai iCloudia sillä testin palveluilla tällainen käyttö on erittäin työlästä, vaikka niilläkin toki siirretyä tiedoston pc:ltä toiselle tai tietokoneelta mobiililaitteeseen.

Vaatii potkua nettiliittymältä

Mikäli varmuuskopioista haluaa palauttaa vain osan, on se yleensä kätevintä tehdä palvelun www-käyttöliittymästä.

Dropbox ja sen kollegat vaativat työtä.

Kaikkia varmuuskopion sisältämiä tiedostoja voi silloin selata yhdessä näkymässä, jossa mukana ovat myös tiedostojen vanhat versiot. Yksittäisten tiedostojen latausten ohella kaikki palvelut tukevat myös kansioiden lataamista zip-tiedostoina.

Pilvivarmuuskopioinnin merkittävin huono puoli on vaativuus internetyhteyden laadun suhteen. Etenkin ensimmäiseen varmistukseen kuluu tyypillisesti päiviä, suurempien kanssa jopa viikkoja tai kuukausia.

Etenkin adsl-yhteyksien aneeminen, korkeintaan yhden megabitin sekunnissa lähettävä kaista on paha pullonkaula varmuuskopiointikäytössä.

Mutta kun kopio on kerran saatu aikaan, eivät palvelut tyypillisesti kuormita pahasti nettiyhteyttä, sillä pilveen siirretään vain uudet ja muuttuneet tiedostot. Kaikissa testin ohjelmistoissa pystyy rajoittamaan kopiointiin käytettävää kaistaa, mutta vain CrashPlanissa säätö on selkeänä kilobittiä sekunnissa -lukuna. BackBlazessa arvo säätyy epämääräisemmin ”gigatavuina päivässä”, ja Carbonitessa vain ruksilla, joka ”rajoittaa Carboniten internetin käyttöä”.

Ja voittaja on…

CrashPlan osoittautui testin tuotteista selvästi parhaaksi sekä ominaisuuksiltaan että käytettävyydeltään. BackBlaze on hieman halvempi, eivätkä sen mukautettavuus tai palautustoiminto ole muiden tasolla.

Vaikka yli 50 euroa vuodessa voi tuntua hivenen hintavalta, on rajaton varmistustila verkossa monessa tapauksessa summan arvoinen. Säästö tuntuu vähäiseltä siinä vaiheessa, kun kiintolevystä alkaa kuulua outoa naksumista ja samalla hetkellä muistuu mieleen, että edellinen varmuuskopio taisi tulla otettua vuosi sitten.

CrashPlan – helppo ja tehokas

Hinta alk. 55 € / v

CrashPlanin käytön helppous ja tehokkuus ovat erinomaisessa tasapainossa. Varmistettavat tiedostosijainnit ovat oletusasetuksilla järkevät, mutta niiden muuttaminen onnistuu tarvittaessa helposti karun selkeässä käyttöliittymässä. Oman pilvipalvelun ohella CrashPlan-varmuuskopion voi luoda myös omalle tietovälineelle ja lähiverkkoon. Tämä tekee käyttöliittymästä hieman raskaamman kuin muilla.

CrashPlanissa on joukon ainoana kunnollinen kaistanleveyden hallinta, jolla lataus- ja lähetysnopeudet on helppo rajata niin, että ne eivät häiritse muuta käyttöä.

CrashPlan pitää oletusasetuksilla ikuisesti tallessa myös vanhemmat versiot tiedostoista. Ominaisuudelle on harvoin käyttöä, mutta se on kullan arvoinen, kun tiedon katoaminen joskus paljastuu vasta huomattavalla viiveellä. Alustatukikin on parempi kuin muilla: työpöytäversion saa myös Linuxille ja mobiilisovelluksen myös Windows Phonelle. 30 päivän ilmainen kokeilujaksokin on muita pidempi.

Koska palvelujen hinnoissa ei ole mainittavaa eroa, CrashPlan on muita parempine ominaisuuksineen selvästi suositeltavin useimmille käyttäjille. Käyttöliittymän ulkoasu kaipaisi pientä ehostusta, mutta se ei ole suuri kauneusvirhe pääosin taustalla hiljaa jurnuttavassa sovelluksessa.

Arvosana 4,5/5

Hyvää Mukautettavuus, ikuinen versioiden säilytys, alustatuki

Huonoa Käyttöliittymässä paikoin liikaa tavaraa

Pointti Online-varmistuksessa ylitse muiden

Carbonite – helppo, mutta rajoitettu

Hinta alk. 55 € / v

Carboniten käyttöliittymä on suunniteltu yksinkertaiseksi, mutta yksinkertaisuudella on varjopuolensa. Oletusasetuksilla kopioitavat tiedostot on valittu järkevästi, ja myös sijaintien lisäys sujuu helposti, kunhan tajuaa, ettei niitä ole tarkoitus muokata itse sovelluksessa. Varmistettavat kansiot ja tiedostot valitaan suoraan Windowsin Resurssienhallinnassa tai Macin Finderissa, ja niiden kuvakkeeseen ilmestyy pallukka, joka kuvaa varmistuksen tilaa värillä.

Carboniten suurin ongelma ovat tiedostotyyppeihin liittyvät rajoitukset. Perushinnalla videotiedostoja ei voi lisätä varmistukseen automaattisesti tai kansioittain, vaan ne pitää klikkailla mukaan vaivalloisesti tiedosto kerrallaan. Automaattinen videovarmistus sisältyy vain älyttömän hintaiseen Prime-tilaukseen, joka maksaa miltei 150 euroa vuodessa. Kilpailijoilla vastaavaa rajoitusta ei ole, vaan videot kopioituvat siinä kuin muutkin tiedostot. Vanhat tiedostoversiot säilyvät kolme kuukautta.

Asetusvalikko on minimalistinen. Verkkoyhteyden käyttöä säädellään yhdellä ruksilla, jonka valitseminen ”Vähentää internetin käyttöä”. Vähennyksen määrästä kilobitteinä tai sen vaikutuksesta kopion kestoon ei kerrota.

Carbonite hoitaa hommansa pääosin hyvin, mutta CrashPlan on lähes kaikin mahdollisin tavoin parempi, eikä senttiäkään kalliimpi.

Arvosana 3/5

Hyvää Selkeä ja helppo käyttöliittymä

Huonoa Tiedostomuotorajoitukset, epämääräiset asetukset

Pointti Resurssienhallintaan integroituvaa varmistusta

BackBlaze – kaikki tai ei mitään

Hinta alk. 46 € / v

BackBlazen suunnittelussa on otettu lähtökohdaksi se, ettei käyttäjän kannata vaivata päätään millään varmistuksen yksityiskohdilla. Oletusasetuksilla siihen tulevat mukaan kaikkien kiintolevyjen sisällöt järjestelmähakemistoja lukuun ottamatta.

Käyttäjän ei oleteta puuttuvan varmistettavien kansioiden listaan millään tavalla, sillä manuaalista kansioiden valintaa ei BackBlazessa ole käytännössä lainkaan. Mukana olevat kiintolevyt voi sentään valita. Jos jotkin tiedostomuodot tai kansiot haluaa rajata pois varmistuksen piiristä, sen voi tehdä lisäämällä ne poikkeusten listaan työläästi kansio tai tyyppi kerrallaan.

Verkkoyhteyden käyttöä voi mukauttaa, mutta ei läheskään yhtä selkeästi kuin CrashPlanissa. Yksikkönä tässä käsisäädössä on todella outo ”gigatavua päivässä”.

BackBlazen heikoin kohta on palautustyökalu. Muut testatut ohjelmat palauttavat tiedostot oletusarvoisesti takaisin niihin kansiorakenteisiin, joissa ne aikaisemminkin olivat. BackBlaze sen sijaan kääräisee kaikki tiedostot yhteen zip-pakettiin, jossa kansiorakenne on mukana, mutta palauttaminen oikeisiin paikkoihin on tehtävä käsin. Vaihtoehtona on toki tiedostojen latailu yksittäin www-käyttöliittymässä, mutta se ei ole ainakaan helpompaa. Vanhat versiot säilytettään vain 30 päivän ajan.

Arvosana 3/5

Hyvää Helppo käyttöliittymä, automaattisuus

Huonoa Alkeellinen palautustoiminto

Pointti Todellinen asenna ja unohda -vaihtoehto

Testi julkaistu alun perin Mikrobitin numerossa 12/2016.