Toukokuun Mikrobitti on kaupoissa! Lämpöaalto hellii Suomea, ja kuumia uutuuksia löytyy myös uuden lehden sivuilta. Kannattaa tutustua ainakin tuoreimpiin Nokia-luureihin, Raspberry-korttitietokoneen uusimpaan versioon sekä langattomiin mesh-tukiasemiin.

Viimeksi mainitut ovat joukolla mukana lehden isossa testissä. Langattoman verkon laajentaminen kotioloissa on ollut tuskaa koko wlan-tekniikan olemassaolon ajan. Mikäli yksi tukiasema ei ole suuren pinta-alan tai raskaiden seinärakenteiden vuoksi riittänyt tuomaan asuntoon riittävää kuuluvuuta, käytettävissä on aiemmin ollut lähinnä huonoja tai hankalia vaihtoehtoja.

Mesh-tukiasemia on ilmestynyt viimeisen vuoden aikana enenevässä määrin kauppojen hyllyille, ja ne tekevät wlan-verkon rakentamisesta ennennäkemättömän helppoa. Testasimme niistä seitsemän: mukana olivat Asus Lyra AC2200, AVM Fritz!Box 7590 & Repeater 1750E, Google Wifi, Linksys Velop, Netgear Orbi RBK43, TP-Link deco M5 ja Ubiquiti AmpliFi HD. Verrokkilaitteena mukana on Asus ROG Rapture GT-AC5300.

Kakkostestissä nähdään ensimmäisen aallon hdr-näytöt. Hdr-laajasävykuva on tämän vuoden kuumin puheenaihe näyttötekniikassa. Televisioista tuttu hdr pyrkii nyt työpöydällekin.

Hdr-laajasävytekniikka (high dynamic range) lupaa viedä meidät uuteen ulottuvuuteen – ei sentään kolmanteen, mutta kirkkaampaan ja värikylläisempään. Lisääntynyt värimäärä ja suuremmat maksimikirkkaudet tekevät kuvasta realistisemman ja viihdyttävämmän. Mukana testissä olivat Asus ProArt PA32UC, BenQ EW3270U, BenQ EX3501R, Philips Brilliance 328P6A sekä Samsung C32HG70c. Verrokkilaitteena oli Samsung QE65Q9FN.

Pitkässä ilmiöjutussa perehdymme tulevaan 5g-verkkotekniikkaan. 4g-verkon peitto kattaa suurimman osan maasta, joten on aika jättää se ja siirtyä seuraavaan sukupolveen. Verkkoliikenteestä tulee nopeampaa, mutta 5g:ssä kyse on paljon muustakin kuin pelkästä vauhdista.

Kaikki eivät pelkästään suitsuta uutta tekniikkaa: Aalto-yliopistossa pitkään mobiiliverkkoyhteyksiä tutkinut Jukka Manner on sitä mieltä, että 5g-verkon kanssa ollaan lähdetty hätäilemään.

Toisessa ilmiöjutussa perehdytään tekniikan mahdollisuuksiin muuttaa maailmaa. Esittelyssä on esimerkiksi Nokian aikanaan kehittämä eksoottinen lukulaite, jonka tarkoituksena oli parantaa lukutaitoa kehittyvissä maissa. Laitteen takana oli Jussi Impiö, joka veti vuosina 2007–2013 Nokian tutkimuslaitosprojektia Nairobissa, Keniassa.

Opasjutussa näytetään, kuinka rakennetaan kodin oma säänäyttö. Se toimii web-selaimessa ja siihen voi myöhemmin rakentaa lisäominaisuuksia. Mukana on yksityiskohtaiset ohjeet sekä ohjelmakoodi, joka löytyy MIkrobitin Github-tililtä.

Tekniikkajutussa esitellään raw-kuvausta, joka on nykyisin mahdollista myös monilla älypuhelimilla. Se tarjoaa luovalle kuvaajalle paljon mahdollisuuksia.

Lyhyemmissä testeissä mukana muun muassa AMD Ryzan 2600X ja Ryzen 7 2700X, Raspberry Pi Model B 3+, Acer Swift 5 -läppäri, HMD Globalin Nokia-brändätyt puhelimet 6.1 ja 7 Plus, nettiajan digiboksi Canal Digital OnePlace sekä Xiaomi Huami Amazfit Bip -älykello.

Nämä kaikki siis mukana uudessa lehdessä – sekä paljon muuta. Tilaajille Bitti on luettavissa paperiversion lisäksi myös digitaalisesti Summa-palvelussa – digiversio on verkossa itse asiassa jo päivää–paria aiemmin kuin lehti päätyy normaalisti lehtitiskiin.

Muista tutustua Mikrobitin keskustelualueeseen http://www.mikrobitti.fi/keskustelu/. Pyrimme löytämään vastauksia lukijoiden lähettämiin kysymyksiin, ja mielenkiintoisimmat saattavat löytää tiensä jopa lehden Bittiposti-palstalle, printtiin tai nettiin.

P.S. Mistä haluaisit lukea jatkossa? Onko sinulla kehitysehdotuksia tai juttuvinkkejä? Lähetä meille palautetta Mikrobitin sivuilla tai Facebookissa.