Jos jäit kaipaamaan Googlen Nexus-sarjan puhelinten puhdasta Androidia ja kohtuullisia hintoja, HMD:n valmistamat Nokiat ovat hyvä ja moderni vaihtoehto.

Vuosimallin 2018 Nokia 6.1 ja Nokia 7 Plus ovat alemman keskihintaluokan luureja, joissa on Googlen alkuperäinen Android päivitystakuulla.

Verrattuna HMD:n ensimmäiseen Nokia-sukupolveen, 6.1 ja 7 Plus ovat selvästi modernimpia luureja. 7 Plussan kuvasuhde on kapeanpitkä 18:9, mikä helpottaa isoruutuisen laitteen käsittelyä. Näyttö ei ole aivan yhtä kapeareunainen kuin alan parhaissa, mutta hintaluokassaan 7 Plus erottuu edukseen.

Puhelimen runko on jyrsitty yksittäisestä alumiinikappaleesta ja takakansi on pinnoitettu miellyttävän pehmeän tuntuiseksi. Kalliimpien puhelinten helposti särkyvää lasipintaa ei jää kaipaamaan.

Halvemman 6.1-mallin, jota myydään myös nimellä Nokia 6 (2018), ruutu on perinteisempää 16:9-mallia. Myös 6.1 on alumiinirunkoinen. Edullisesta hinnastaan huolimatta laite ei tunnu liian halvalta. Muotoilu on varsin kulmikasta ja metallireunukset tuntuvat kämmenissä jopa hieman epämukavasti.

Molemmissa puhelimissa sormenjälkilukija on siirretty takakanteen kameran alle. Etenkin 7 Plussan tapauksessa pienempikätinen joutuu kurkottelemaan lukijaan.

HMD ei suoranaisesti kersku Nokioiden teknisillä ominaisuuksilla, eikä siihen ole erityistä aihettakaan. Kumpikin puhelin on raudaltaan hintaluokkansa peruskauraa. Järjestelmäpiirit ovat Qualcommin Snapdragon 600 -sarjaa. Etenkin 7 Plussan Snapdragon 660 tarjoaa kuitenkin hyvän kompromissin ominaisuuksien, suorituskyvyn ja hinnan suhteen.

Etenkin suorittimen nopeus on hyvin lähellä kaksi kertaa kalliimpia lippulaivoja, mutta näytönohjaimen suorituskyky jää kolmasosaan parhaista. Suorittimen nopeudesta huolimatta käyttöliittymä hidastelee satunnaisesti, mistä tuskin voi syyttää suoritinta vaan epäoptimoitua koodia.

Keskusmuistia on riittävästi. 64 gigatavun tallennusmuisti on hitaampaa emmc 5.1 -muistia. Nopeampi ufs 2.0 voisi sujuvoittaa sovellusten käynnistymistä, mutta hinnan vuoksi on tehtävä kompromisseja.

Nokia 6.1 perustuu Snapdragon 630 -piiriin, joka on selvästi suunnattu edullisempiin puhelimiin. Se yltää esimerkiksi hyötykäyttönopeutta mittaavassa PCMark-testissä puoleen markkinoiden parhaista. Suurta eroa ei päivittäisessä käytössä kuitenkaan huomaa. 32 gigatavun tallennusmuisti ja 3 gigatavun keskusmuisti ovat hintaan nähden kohtalaisella tasolla.

Kumpikin laitteista sisältää kapasiteetiltaan varsin ison akun. HMD mainostaa 7 Plussan akun riittävän kahdeksi päiväksi, mutta todellisuudessa laite on syytä ladata joka ilta. Kesken päivän se ei kuitenkaan lopu, ja vaikka loppuisikin, pikalatauksella akun saa puolilleen puolessa tunnissa.

Myös 6.1 on akkukestoltaan kohtalaista keskitasoa ja myös siinä on nopeasti toimiva pikalataus.

Kaikkiaan laitteistopuolessa ei ole suuria puutteita. Perusominaisuuksien lisäksi Nokia 7 Plus tarjoaa tuplakameran ja kamerasovelluksessa on mukava manuaalitila sitä kaipaaville. Kuten suuressa osassa keskihintaisia puhelimia, kamera ei ole mitenkään erityinen, mutta tuottaa päivänvalossa täysin asiallista jälkeä.

Kuvanvakaimesta ei tässä hintaluokassa kannata haaveilla eli hämärässä kuvatessa käden on syytä olla vakaa.

Nokioiden vahvuus on raudan sijaan ohjelmistossa, joka tulee kamerasovellusta lukuun ottamatta viimeistä piirtoa myöten Googlelta. Käyttöjärjestelmänä on niin sanottu puhdas Android eli valmistaja ei ole tehnyt järjestelmään muutoksia eikä lisännyt mukaan omia sovelluksiaan.

Sekä Nokia 6.1 että 7 Plus kuuluvat Googlen Android One -ohjelmaan. Sen myötä Google takaa laitteisiin kahden vuoden ajan isot Android-päivitykset ja kolmen vuoden ajan tietoturvapäivitykset.

Nokioiden käyttöjärjestelmäversio oli testaushetkellä Androidin tuorein versio 8.1 ja tietoturvapäivitykset olivat enintään kuukauden vanhat eli ne kuuluvat todella pieneen vähemmistöön Android-laitteiden joukossa.

Siinä missä Googlen omat Nexus-puhelimet saivat uuden Androidin aina heti uuden version tultua, Android One -laitteet joutunevat odottamaan joitain kuukausia. Sekin on kuitenkin kohtuullinen odotusaika Android-maailman olemattoman päivitysnopeuden mittapuulla.

Kolmen vuoden tietoturvapaikkausten tuen myötä ostaja voi olla luottavainen, että ison tietoturva-aukon paljastuessa valmistaja myös paikkaa sen.

Kaksikosta parempi puhelin on modernimpi Nokia 7 Plus. Se ei kuitenkaan ominaisuuksiinsa nähden ole mitenkään erityisen halpa. Esimerkiksi muutoin samankaltaisen, mutta vedenpitävän Samsung A8:n saa muutaman kympin lisähinnalla. Teknisesti puhelin on mukiinmenevä ja päivittäisessä käytössä akkukesto on mukavan pitkä. Sen massasta erottavin ominaisuus on Googlen ja HMD:n lupaama päivitystakuu. Se on oikeasti hyvä ja suorastaan rahanarvoinen etu, mikä ei ole millään tavalla itsestäänselvyys edes selvästi kalliimmissa Android-puhelimissa.

Vielä merkittävämpi se on halvemmassa Nokia 6.1:ssa, sillä halvat Android-puhelimet päivittyvät pahamaineisen heikosti. Vaikka Nokia 6.1 ei olekaan mikään tekninen erikoisuus, se on kuitenkin kohtuuhintainen ja riittää vähemmän vaativalle käyttäjälle hyvin pariksi vuodeksi eli sen ajan, kun käyttöjärjestelmä on luvattu pitää tuoreena. Metallikuoren ansiosta on mahdollista, että puhelin myös pysyy ehjänä sen ajan.

Nokia 7 Plus

Ominaisuudet

Android 8.1 -puhelin. 6” 2160 × 1080 px lcd-näyttö. Qualcomm Snapdragon 660 -järjestelmäpiiri (2,2 GHz Kryo 260 -8-ydinsuoritin, Adreno 512 -näytönohjain), 4 Gt keskusmuisti, 64 Gt tallennustilaa (emmc 5.1), microsd-muistikorttipaikka (jaettu toisen nano-​sim-paikan kanssa), 2,4 ja 5 GHz 802.11ac wlan, bluetooth 5.0, nfc. Takana 12 ja 13 Mpx kamerat kaksinkertaisella zoomilla, 16 Mpx etukamera. 3800 mAh akku, Quick Charge 3.0 -pikalataus.

Mittaustulokset

Suorituskykyky Hyvä

Akkukesto Erinomainen

8 h 40 min näytön täydellä kirkkaudella

11 h 45 min 200 cd/m²:n kirkkaudella

Näyttö Oikein hyvä

Kirkkaus 470 cd/m²

Kontrastisuhde 1650:1

Värintoisto 138,6 % sRGB:stä

Mitat ja paino 158 × 76 × 9,5 mm, 183 g

Hinta 400 €

Arvosana 4/5

Hinta-laatusuhde 3/5

Hyvää Tukeva ja tyylikäs, tuore Android

Huonoa Hitaahko tallennusmuisti

Pointti Tuoretta Androidia arvostavalle

Nokia 6.1

Ominaisuudet

Android 8.1 -puhelin. 5,5” 1920 × 1080 px lcd-näyttö. Qualcomm Snapdragon 630 -järjestelmäpiiri (2,2 GHz Cortex A53 -8-ydinsuoritin, Adreno 508 -näytönohjain), 3 Gt keskusmuisti, 32 Gt tallennustilaa (emmc 5.1), microsd-muistikorttipaikka (jaettu toisen nano-sim-paikan kanssa), 2,4 ja 5 GHz 802.11n wlan, bluetooth 5.0, nfc. Takana 16 Mpx kamera, 8 Mpx etukamera. 3000 mAh akku, Quick Charge 3.0 -pikalataus.

Mittaustulokset

Suorituskykyky Riittävä

Akkukesto Oikein hyvä

7 h 25 min näytön täydellä kirkkaudella

10 h 0 min 200 cd/m²:n kirkkaudella

Näyttö Oikein hyvä

Kirkkaus 450 cd/m²

Kontrastisuhde 1185:1

Värintoisto 121,7 % sRGB:stä

Mitat ja paino 149 × 76 × 8,2 mm, 172 g

Hinta 300 €

Arvosana 3/5

Hinta-laatusuhde 4/5

Hyvää Hintaluokassaan ainutlaatuinen Android

Huonoa Kulmikas muotoilu

Pointti Edullisempi tuore Android