Alun perin edulliseksi yhdysrakenteiseksi kotitietokoneeksi suunnitellusta iMacista on uusimman iMac Pro -mallin myötä kehittynyt hulppea tehokäyttäjän työasema.

Apple iMac Pro on muotoilultaan identtinen 27-tuumaiseen perus-iMaciin verrattuna. Yli viisi vuotta vanha design toimii edelleen, varsinkin kun Pron alumiinirunko on MacBook Pron tavoin tummanharmaa. Varsin tyylikkään kokonaisuuden täydentävät tummanharmaa langaton näppäimistö ja langaton hiiri.

Näppäimistö on numeronäppäimillä laajennettu versio Applen tutusta bluetooth-näppäimistöstä, jonka kirjoitustuntuma on miellyttävän pehmeä. Applen bluetooth-hiiri ei ole sen sijaan kaikkien mieleen, ja pohjassa oleva latausliitäntä ihmetyttää edelleen, sillä latauksen ajaksi hiiri on kiepautettava selälleen. Onneksi lataus sujuu kuitenkin nopeasti.

Näyttö on tuttu 27-tuumainen, kiiltävällä lasilla vuorattu 5k-tarkkuuden ips-näyttöpaneeli. Kuva on terävä ja kirkas, mutta toisaalta iMac Prossa on täsmälleen sama paneeli kuin 27-tuumaisessa 5k-iMacissa, jota myydään puolta halvemmalla.

Näytön yläpuolella oleva täysteräväpiirtotarkkuuden FaceTime-kamera on sen sijaan aiempaa parempi. Videopuheluiden soittamiseen iMac Pro on muutenkin selvästi parempi kuin perus-iMac, sillä neljän mikrofonin järjestelmä auttaa vähentämään taustamelua tehokkaasti ja tuulettimien äänettömyys tekee videopuheluista miellyttävää.

Liitännät ovat tutusti koneen taakse piilotetussa rivissä, mutta ne ovat parhaat mitä iMacissa on nähty. Perinteiset liitännät ovat paikallaan, ja niiden lisäksi rivissä on neljä nopeaa Thunderbolt 3 -väylää hyödyntävää usb-c-porttia. Myös ethernet-liitäntä on säilytetty, ja se tukee harvinaisesti jopa kymmenen gigabitin verkkoyhteyksiä.

Pro-nimensä kone on ansainnut sisus­kaluillaan. Apple on käytännössä ahtanut iMacin solakkaan koteloon tehotyöaseman komponentit. Suorittimena hyrrää Intelin kahdeksanytiminen Xeon W, joka on selvästi tehokkain suoritin mitä Maceissa on käytetty tähän mennessä. Moniprosessoinnin lisäksi Xeonin vahvuuksia ovat korkea kellotaajuus ja iso nopea välimuisti.

Myös näytönohjain on tehokas.­AMD:n Radeon Pro Vegassa riittää puhtia kahdelle ulkoiselle 5K-näytölle tai neljälle 4K-näytölle sisäisen 5K-näytön lisäksi. Keskusmuistia iMac Prossa on vakiona muikeat 32 gigatavua, mutta toisin kuin normaalissa 27-tuuman ­iMacissa, harmillisesti keskusmuistia ei voi itse lisätä jälkikäteen. Tallennustilana on kaksi pci-e-ssd:tä raid 0 -tilassa.

Lopputuloksena on odotetusti tehokas tietokone, joka on markkinoiden selvästi tehokkain Mac. Videoeditointi 4k-videomateriaalilla sujuu sulavasti, ja iMac Pro on myös tehokas pelikone, varsinkin kun vaihtaa Applen hiiren paremmin pelaamiseen sopivaan. Komponenteissa ei ole heikkoa lenkkiä, mikä onkin tärkeää, sillä niitä ei voi käytännössä vaihtaa itse myöhemmin tehokkaampiin.

Tehokas suoritin ja näytönohjain ohuessa kotelossa ja kovassa kuormituksessa voivat herättää epäilyksiä. Jäähdytysjärjestelmä on kuitenkin suunniteltu hyvin. Yleensä iMac Pro on miellyttävän hiljainen, lähes äänetön.

Riviin järjesty. Koneen takaseinästä löytyy kuulokeliitäntä, sd-kortinlukija, neljä usb 3.0 -porttia, neljä thunderbolt 3 -porttia sekä 10 Gbps ethernet-liitäntä.

Kone pysyy hiljaisena myös hieman järeämmässä käytössä, jossa normaalin iMacin tuulettimet jo huutavat. Vasta todella kovassa kuormituksessa kuten pelatessa tai videota renderöidessä koneen kaksi tuuletinta kuulee selvästi. Jäähdytys on myös toimiva: kone ei ylikuumene eikä suoritinta hidasteta pitkänkään täydellä teholla käytön jälkeen, kunhan huoneessa ei ole liian kuuma.

Jäähdytysjärjestelmän ohjauksesta vastaa iMac Pron erikoisuus, Applen kehittämä T2-siru. Se toimii esimerkiksi ssd-levyohjaimena sekä kameran ja mikrofonien äänenprosessoinnissa.

T2 hoitaa lisäksi levyn kryptauksen ja suojaa konetta estäen esimerkiksi käynnistämisen ulkoiselta asennusmedialta ilman salasanaa.

Apple iMac Pro on tyylikäs ja tehokas tietokone, mutta korkea hinta tekee siitä harvojen herkkua. Yli viiden ja puolen tuhannen euron lähtöhinnalla saa koottua atk-kaupan komponenteista naurettavan tehokkaan pc:n tai ostettua vaikkapa kaksi 27-tuumaista iMacia samalla 5K-näytöllä ja monelle täysin riittävillä komponenteilla. Vaativimmille tehokäyttäjille iMac Pro on kuitenkin tervetullut vaihtoehto kehityksestä pudonneen kalliin Mac Pron tilalle.

Apple iMac Pro

Ominaisuudet

MacOS High Sierra -tietokone. 27” 5120 × 2880 px lcd-näyttö, 3,2–4,2 GHz Intel Xeon W -8-ydinsuoritin, AMD Radeon Pro Vega 56 -näytönohjain 8 Gt:n hbm2-muistilla, 32 Gt 2666 MHz virheenkorjaava ddr4-keskusmuisti, 1 Tt ssd (pci express, raid 0). 4 × Thunderbolt 3 / usb-c 3.1 gen 2, 4 × usb 3.0, 10 Gbit/s ethernet, 802.11ac wlan, bluetooth 4.2.

Mittaustulokset

Suorituskyky Erinomainen

Näyttö Oikein hyvä

Kirkkaus 455 cd/m²

Kontrastisuhde 1050:1

Värintoistoala 142,3 % sRGB:stä

Mitat ja paino 650 × 516 × 203 mm, 9,7 kg

Hinta 5 600 €

Arvosana 4/5

Hinta-laatusuhde 2/5

Hyvää Suoritus­kykyinen ja hiljainen

Huonoa Muistia ei voi lisätä, kallis

Pointti Tyylikäs, tymäkkä ja tyyris