Vastailmestyneessä Mikrobitissä testattiin kahdeksan tehokasta varavirtalähdettä. Vertailun laitteiden kannalta riskialttein testi, oikosulkukokeilu, jätettiin tarkoituksella viimeiseksi.

Kookas litiumioniakku on tunnetusti kaltoin kohdeltuna palo- ja jopa räjähdysvaarallinen kapistus. Siispä testi suoritettiin ulkosalla kaukana mistään syttyvästä. Räjähdystä, liekkejä tai edes pientä savuntuprahdusta vesi kielellä odottavien toimituksen jäsenten kannalta testi oli kuitenkin melkoinen antikliimaksi. Kaikki virtalähteet toimivat kuten pitää, eivätkä antaneet milliampeeriakaan virtaa testaamisen käytetylle, oikosulkuun asetetulle usb-kaapelille.

Usb-kaapelin sisällä on neljä johdinta: vihreä ja valkoinen datalle sekä punainen ja musta viiden voltin sähkövirralle. Oikosulun saa aikaan helposti katkaisemalla ja kuorimalla kaapelin ja kietaisemalla eristeistään riisutut musta ja punainen johdin rullalle.

Laitteiden käytös vaihteli välittömästä tai miltei välittömästä sammumisesta valojen vilkuttamiseen varoitukseksi. Jälkimmäinen tapa on ehdottomasti parempi, koska se kertoo käyttäjälle selkeämmin jonkin olevan vialla. Dramaattisimmin käyttäytyi Huawei, joka lakkasi toimimasta kokonaan ja virkosi uudelleen vasta, kun itse varavirtalähde laitettiin latautumaan.

Kaikkien litiumioniakulla toimivien ja niitä lataavien laitteiden on oltava suojattuja oikosulkujen ja muiden vikatilanteiden varalta. Koska tarvittava, latauksen keskeyttävä elektroniikka on sekä akussa että laturissa, on käytössä periaatteessa aina kaksinkertainen turvaverkko sen varalta, että jokin menee pieleen. Kaikkein halvimmissa latureissa ja akuissa suojauksessa on kuitenkin saatettu standardin vastaisesti säästää, mistä on pahimmillaan seurannut liekehtiviä tai jopa räjähteleviä laitteita.

Testimme varavirtalähteissä turvallisuuspuoli on kunnossa, joten minkä tahansa niistä voi ostaa turvallisin mielin. Muissa ominaisuuksissa eroja on enemmän, ja niistä voi lukea Mikrobitin numerosta 6/2016.

Testin laitteiden käytös oikosulussa olevan laitteen ollessa liitettynä

  • Biltema Powerpack: ei käynnisty
  • Clas Ohlson HTD23720: vilkuttaa valoja
  • Fuj:tech PowerBlock Max: vilkuttaa valoja
  • Huawei Power Bank AP007: ei käynnisty, toimimaton ennen uudelleenlatausta
  • Microsoft DC-34: sammuu noin 5 sekunnin jälkeen
  • Power+ Auto EPS: sammuu noin 2 sekunnin jälkeen
  • Varta Power Pack: sammuu noin 5 sekunnin jälkeen
  • Wave Power: vilkuttaa valoja