Usb-c-liitännän myötä läppärien lataaminen helpottuu, koska valmistajakohtaiset latausliitännät jäävät historiaan. Moni onkin kiinnostunut läppärin latauksesta varavirtalähteen avulla.

Mikrobitti testasi puhelimille tarkoitetut varavirtalähteet kesäkuun lehdessä.

Läppärien tyypilliset akkukapasiteetit ovat 30–80 wattitunnin välillä, joten testin tehokkaimmilla laitteilla saisi parhaimmillaan ladattua läppärin jopa tyhjästä täydeksi.

Läppärin lataaminen onnistuu testin laitteilla periaatteessa käyttämällä usb-a/usb-c-välikaapelia. Rajoittava tekijä on kuitenkin latausteho, joka on usb-a-liitännöissä tyypillisesti enintään kymmenen wattia (5 V, 2 A). Tehokkaammissa läppäreissä se riittää hädin tuskin pitämään akun varauksen tavanomaisessa käytössä, eikä teho riitä lataamiseen lainkaan.

Sammuksissa tai lepotilassa olevan läppärin akkua voi kymmenellä watilla hivuttaa pikku hiljaa täyteen, mutta lataaminen kestää tuntikausia, jos onnistuu lainkaan.

Testeissä käytetty erittäin vähävirtainen 12 tuuman MacBook-kannettava suostui osalla testin laitteista latautumaan hiljalleen myös käytössä. Heikommat tapaukset jaksoivat ladata sitä vain lepotilassa, eikä Waltter silloinkaan.

Yritimme löytää vertailuun mukaan suuren tehon usb-c-latauksella varustetun virtalähteen, mutta emme löytäneet hyvämaineista laitetoimittajaa tai nettikauppaa, joka myisi tällaisia tuotteita Suomeen. Nekin muutamat laitteet, joita valmistajat toistaiseksi ovat esitelleet, eivät tyypillisesti tue järeämpien läppärien kuten MacBook Pron lataamista.

Ennen pitkää markkinoille saapunee kuitenkin tehokkaampia virtalähteitä, joilla myös puhdikkaammat läppärit latautuvat järkevässä ajassa.

Testi julkaistu alun perin toukokuun numerossa. Lue Mikrobitti paperilehtenä tai digiversiona.