Windows 10 herättää yhä ihastusta ja vihastusta. Tykkäät siitä tai et, näillä nikseillä saat järjestelmästä enemmän irti.

Hankaliinkin asioihin tottuu yllättävän helposti, joten vaikka kone tuntuisikin toimivan ihan hyvin, kannattaa silloin tällöin uhrata hetki käyttöjärjestelmän säätämiseen. Pienistäkin parannuksista voi saada pidemmän päälle paljon hyötyä tai ainakin viihtyvyyttä.

1. Ilmainen Windows 10 -päivitys onnistuu edelleen

Ilmainen päivitysmahdollisuus umpeutui virallisesti 31.7.2016, mutta web-sivulta tehtynä se näyttää onnistuvan edelleen. On Microsoftin oman edun mukaista saada mahdollisimman paljon käyttäjiä vaihtamaan Windows 7 ja 8 -versiot Kymppiin, joten takaovi pysynee auki jatkossakin.

Päivityksen kotisivu on http://goo.gl/oYsu8P. Ilmaispäivitystä tarjotaan myös kaikille helppokäyttötoimintoja kuten näytön suurennusta tai näytön tekstin ääneen lukemista tarvitseville osoitteessa http://goo.gl/4ksEg4.

Mitään todistusta helppokäyttötoimintojen todellisesta tarpeesta ei vaadita, joten tätä reittiä voi käyttää kuka tahansa.

2. Käynnistysvalikko kuntoon

Microsoft mainostaa ajoittain sovelluksia Windowsin käynnistysvalikossa. Vaikka ne ovat yhtiön mielestä käyttäjän parhaaksi tehtäviä ehdotuksia, ei valikkoa pitäisi käyttää tuollaiseen.

Mainokset pois. Käynnistysvalikossa ei tarvitse katsella mainontaa, jos ei halua.

Mainokset saa estettyä kohdasta Asetukset > Mukauttaminen > Aloitus > Näytä ajoittain ehdotuksia aloitusnäytössä.

Jos näyttö on riittävän iso, käynnistysvalikkoa voi kasvattaa valitsemalla Näytä lisää ruutuja. Silloin valikko laajenee oikealle ja esittää useampia ruutuja. Paluu vanhaan Windows 8 -aikaan (koko työpöydän peittävä valikko) onnistuu asetuksella Käytä koko näytön kokoista aloitusnäyttöä.

3. Oma kuva näytön lukitukseen

Parempi kuva. Taustakuvan lisäksi lukitusnäytön kuvan voi vaihtaa mieleisekseen.

Windows 10 sisältää joukon upeita maisemakuvia, joita se vaihtelee lukitusnäytön taustakuvana. Niiden sijaan voi käyttää itse otettua valokuvaa, joka valitaan kohdasta Asetukset > Mukauttaminen > Aloitus > Lukitusnäyttö > Tausta > Kuva > Selaa.

Kuvan voi asettaa myös Valokuvat-ohjelmasta painamalla hiiren kakkospainiketta kuvan päällä ja valitsemalla Määritä > Määritä lukitusnäytöksi.

4. Ominaisuudet Alt-painikkeella

Tiedoston tai kansion ominaisuudet saa näkymään klikkaamalla kuvaketta ja valitsemalla hiiren kakkospainikkeella listasta Ominaisuudet. Vielä nopeampi tapa on pitää Alt-näppäintä pohjassa ja kaksoisklikata ykköspainiketta.

5. Kielen vaihtaminen

Windowsin käyttämää kieltä on helppo vaihtaa. Asetusten kohta Aika ja kieli > Alue ja kieli > Kielet näyttää listan asennetuista kielistä. Uusi kieli lisätään Lisää kieli -painikkeella. Tarvittaessa kieli haetaan Windows Updatesta. Yksi kielistä valitaan napsauttamalla sitä ja valitsemalla Määritä oletusarvoksi. Asennettujen kielten välillä voi vaihtaa kirjautumalla ulos ja takaisin sisään, konetta ei siis tarvitse käynnistää uudelleen.

Apuri käyttöön. Windowsin Cortana-apuria voi käyttää Suomessakin, jos vaihtaa kielen englanniksi ja kotimaan Yhdysvalloiksi.

Vaihdosta on hyötyä esimerkiksi silloin, kun samalla koneella on useita erikielisiä käyttäjiä tai kun halutaan parantaa kielitaitoa vaihtamalla esimerkiksi saksan- tai espanjankieliseen Windowsiin.

Englanninkielisellä Windowsilla pääsee kokeilemaan puheentunnistusta ja Cortana-tekoälyä, mutta silloin kielen lisäksi myös Maa tai alue -kenttään pitää vaihtaa Yhdysvallat.

6. Ikkunan vieritys taustalla

Hiiren rullalla voi vierittää ikkunan sisältöä ilman, että ikkuna nousee päällimmäiseksi. Tästä on hyötyä esimerkiksi silloin, kun tekstinkäsittely peittää osittain selaimen ikkunan, mutta selaimessa on kiinnostavaa tietoa, jota halutaan vierittää tekstin katoamatta. Ikkunan vieritys taustalla otetaan käyttöön valitsemalla Asetukset > Laitteet > Hiiri ja kosketuslevy > Vieritä epäaktiivisia ikkunoita, kun valitsen ne osoittamalla.

7. Roskakori hukassa?

Roskis takaisin. Kierrätysastian lisäksi työpöydälle voi lisätä oman tietokoneen ja omat tiedostot -kansion.

Vahingossa poistettuja tiedostoja voi etsiä roskakorista, joka englanninkielisessä versiossa on nimetty vihreämmin kierrätyshenkiseksi (Recycle Bin). Mutta missä se on?

Ellei roskista löydy omalta paikaltaan työpöydän vasemmasta ylänurkasta, sen saa näkyviin kohdasta Asetukset > Mukauttaminen > Teemat > Työpöydän kuvakeasetukset ja rastittamalla halutut kohdat. Roskakorin ohella tarjolla ovat klassiset kuvakkeet tietokonetta (Tämä tietokone), verkkoa ja omaa työkansiota (Käyttäjän tiedostot) varten.

Jatkossa roskakori löytyy helpommin, kun sen lisää suoraan aloitusvalikkoon: napsauta kuvaketta kakkospainikkeella ja valitse Kiinnitä aloitusnäyttöön.

Tablettitilassa työpöydän kuvakkeita ei näytetä, mutta ne saa näkyviin poistamalla merkinnän kohdasta Asetukset > Järjestelmä > Tablettitila > Piilota tehtäväpalkin sovelluskuvakkeet tablettitilassa.

8. Edge ei kelpaa, vieläkään

Unohda Edge-selain, vaikka Windows sitä ahkerasti tyrkyttääkin. Microsoftin ponnisteluista huolimatta on vaikea keksiä yhtäkään syytä, miksi Firefox tai Chrome kannattaisi vaihtaa Windows 10:n omaan selaimeen.

Läppärikäyttö voisi olla yksi syy, sillä Microsoftin mittausten mukaan Egde kuluttaa selvästi vähemmän sähköä kuin kilpailevat selaimet, mutta pöytäkoneissa ja verkkovirralla toimittaessa Edge ei edelleenkään vakuuta.

Esimerkiksi kopioitaessa tekstiä selaimen ikkunasta Word-dokumenttiin Edge sotkee helposti web-sivun elementit, kun taas Chrome siirtää tekstin ja kuvat lähes alkuperäisen näköisenä. Ssl-salauksesta kertova lukon kuva erottuu huonosti eikä näytä kaikkia varmenteen tietoja. Edgessä ei liioin ole click-to-play-asetusta, jolla voisi estää flash-mainosten automaattisen käynnistymisen.

9. Kaksi ikkunaa rinnakkain

Kaksi ikkunaa saa näppärästi vierekkäin viemällä toisen niistä hiirellä tai sormella näytön oikeaan reunaan, jolloin se laajenee puolen näytön kokoiseksi. Samalla kaikki muut ikkunat muuttuvat pieniksi, jolloin niistä on helppo osoittaa se, mikä halutaan näytön vasemmalle puolelle. Saman voi tehdä näppäinyhdistelmällä Win + nuoli oikealle/vasemmalle.

10. Valokuvien katselu bugittaa

Monilla käyttäjillä on ongelmia Valokuvat-sovelluksen kanssa, sillä kuvia ei voi selata nuolinäppäimillä ja diaesitys näyttää vain yhtä kuvaa. Ongelma ei ilmene kaikissa kansioissa ja joissakin tapauksissa lajittelujärjestyksen vaihtaminen auttaa, mutta ainoa varma keino on maalata ensin halutut kuvat (tai valita kaikki painamalla Ctrl + A) ja painaa sen jälkeen Enter. Nyt kaikkien valittujen kuvien selailu onnistuu.

Jos Kymppi on päivitetty vanhan Windowsin päälle, myös aiempi katseluohjelma (Windowsin valokuvien katselu) on käytettävissä ja voidaan vaihtaa jpeg-kuvien oletussovellukseksi: Asetukset > Järjestelmä > Oletussovellukset. Vanha sovellus on mukana myös puhtaassa asennuksessa, mutta se ei välttämättä näy mahdollisten sovellusten listassa.

Molemmissa katseluohjelmissa on omat hyvät puolensa. Valokuvat osaa parannella kuvaa, ja jos kuvassa on gps-koordinaatit, se näyttää myös sijainnin kartalla. Vanhassa sovelluksessa on valmis toiminto cd-datalevyn polttamiseksi ja tulostus, joka sijoittaa useita kuvia yhdelle arkille. Kummassakaan ei ole suoraa komentoa avainsanojen (tag) hallintaan, mikä on iso puute.

Juttu julkaistu alun perin Mikrobitin heinäkuun numerossa. Bitti on saatavilla sekä paperilehtenä että digiversiona.