Suomen verkkotunnuksien pelisäännöistä oli syntynyt operaattoreiden välinen riita vuonna 1996.

Tietoviikko-lehti uutisoi, että Suomessa internetin .fi-päätteisten domain-nimien myöntäminen siirtyy viranomaisten tehtäväksi sitä hoitaneelta EUnet Finland oy:ltä. EUnet oli ajautunut riitaan useiden operaattoreiden kanssa.

”Närää ovat aiheuttaneet esimerkiksi tulkinnanvaraiset domain-nimisäännöt, joiden perusteella esimerkiksi tuotenimiä ei lähtökohtaisesti sallittaisi internet-osoitteissa. Se perustuu ajatukseen internetin epäkaupallisuudesta, joka on kuitenkin murenemassa”, Tietoviikko kertoi kärhämän taustoista.

Joidenkin domain-nimien toimitusajat tuntuivat kilpailevista operaattoreista myös kohtuuttoman pitkiltä.

Huhuttiin jopa oikeustoimien mahdollisuudesta, mutta Liikenneministeriö päätti ratkaista tilanteen kaikkia osapuolia tyydyttävällä tavalla ja siirtää domainit viranomaisten myönnettäviksi.

Vuoteen 1993 saakka .fi-tunnuksia oli internetin alkuaikoina hallinnoinut Tampereen teknillinen korkeakoulu. Seuraavaksi EUnet vastasi verkkotunnuksien käytännön hallinnoinnista Ficixin puolesta.

Vuoden 1996 uudistuksessa hallinnointi siirrettiin tuolloin Telehallintovirastolle (nykyinen Traficom). Tämä malli mullistui vuonna 2016, kun silloinen Traficomin edeltäjä Viestintävirasto siirtyi osoitteiden hallinnoinnissa välittäjämalliin, jossa yritykset voivat toimia välittäjinä ja hoitaa asiakkaiden puolesta verkkotunnusten rekisteröintimerkinnät verkkotunnusrekisteriin.