Etätyötä on tehty jo pitkään, mutta koronaviruskriisin myötä se on lyönyt keväällä 2020 ensimmäistä kertaa läpi ratkaisuna, jota käyttävät kaikki, jotka vain siihen pystyvät. Toteutuneeseen historiaan nähden parin vuosikymmenen takaiset kehitysoptimistiset ennusteet tietoyhteiskunnan tulevaisuudesta ovat osoittautuneet liioitelluiksi.

Esimerkin tällaisesta ennusteesta heitti ilmaan silloinen EU:n teollisuus- ja telekomissaari Martin Bangemann keväällä 1995.

Mikrobitin nykyinen sisarlehti Tivi, silloinen Tietoviikko, uutisoi 13. huhtikuuta 1995 hieman kevyempiä aiheita käsitelleellä Rivien välistä -palstallaan, että Bangemann ennakoi etätyön ”lyövän läpi ehkä jo tällä vuosikymmenellä”.

Toisin sanoen vuoteen 2000 mennessä. Aivan niin ei käynyt.

Lisäksi Bangemann spekuloi, että syntyvyys kääntyisi etätyön myötä nousuun, kun työltä jäisi enemmän aikaa muulle elämälle. ”Erityisesti naiset toimivat etätyössä todennäköisesti hyvin tehokkaasti”, hän sanoi.

Mikäli on uskominen aivan uunituoreita kyselytuloksia, joita Helsingin Uutiset ja muut Keskisuomalainen-konsernin lehdet julkaisivat perjantaina koronakriisin vaikutuksista, tämäkään arvaus ei välttämättä pidä paikkaansa.

P.S. Toimittaja pahoittelee, että kuva on leikkautunut alalaidastaan puoli riviä liian ylhäältä. Ongelma ei ollut tätä kirjoitettaessa korjattavissa, sillä etätyön heikkouksiin kuuluu, että työpaikalla sijaitsevaan paperiarkistoon ei pääse käsiksi milloin tahansa.