”Mikään ei ole niin vaikeaa kuin tulevaisuuden ennustaminen. Olivetti Suomi Oy:n ex-toimitusjohtaja Reijo Mäihäniemen ennustukset yrityksensä tulevaisuudesta eivät ainakaan osuneet oikeaan”, Bitin nykyinen sisarjulkaisu Tivi-lehti kirjoitti tammikuussa 1996.

Italialainen toimistolaitteiden valmistaja Olivetti oli monelle tuttu nimi 80- ja 90-luvulla. Laskimia, tietokoneita ja muita konttorikoneita valmistava yritys toimi silloin myös Suomessa.

Tivin mukaan Mäihäniemi oli povannut vuoden 1995 tuloksen kasvavan, mutta tulos jäi yhä selvästi miinukselle. Myöskään henkilökuntaa ei palkattu lisää: 14 työntekijää sen sijaan irtisanottiin.

Heikko tuloskehitys yhtiön maailmanlaajuisten organisaatiouudistusten kanssa olivat uuden toimitusjohtajan Jarmo Laasasen mukaan syyt, miksi Suomen organisaatio järjesteltiin uudelleen. Tuotteet ja järjestelmät erotettiin toisistaan uudessa organisaatiossa.

Jatkossa ruotsalainen Olivetti Lexicon Nordic Ab otti hoitaakseen Olivetin tietotekniikkatarvikkeiden, tulostimien ja toimistotuotteiden myynnin. Tanskalainen Olivetti Personal Computer puolestaan toimi myyntikonttorin kautta Suomessa ja markkinoi ja myi tuotteita jakelukanavien kautta.

Emo-Olivetin ainoana tytäryhtiönä Suomessa jatkoi järjestelmäintegraatioon ja palvelutoimintaan keskittyvä Olivetti oy.

”Järjestelmät ovat olleet selvästi kannattavia liiketoiminta-alue. Siksi on perusteltua, että niihin liittyvät toiminnot kuuluvat jatkossakin itsenäiselle tytäryritykselle”, Jarmo Laasanen sanoi.

Vuoden 1996 50 miljoonan markan liikevaihdosta 20 miljoonaa tuli älykorttijärjestelmistä ja niihin liittyvistä turva- ja itsepalvelujärjestelmistä. Kaupan järjestelmien ja automaatioratkaisujen osuus liikevaihdosta oli 15-20 miljoonan luokkaa. Loppuosa koostui verkkointegraatioratkaisujen myynnistä.

Olivettin tilanne ei parantunut ja yhtiö päätyi myymään pc-liiketoimintansa pois lokakuussa 1996. Yhtiö yhdistyi Telecom Italian kanssa vuonna 2003. Nostalgisella Olivetti-brändillä on julkaistu viime vuosina vielä älypuhelimia ja tabletteja, mutta yhtiö on käytännössä pieni osa Telecom Italian konsernia.