”Lisälaitteiden asentaminen mikrotietokoneeseen voi olla työlästä puuhaa, jos liitettävien laitteiden asetukset eivät ole asennusvaiheessa valmiiksi oikein. Siksi asennus jää usein ammattilaisten tehtäväksi. Nyt asiaan on tullut muutos. Windows 95 on ensimmäinen käyttöjärjestelmä, joka tukee täysin vuonna 1993 julkistettua lisälaitteiden liitäntatapaa, Plug and Play”, Mikrobitin silloinen sisarlehti Tietokone-lehti kirjoitti lokakuussa 1995.

Lehti kyllä heti perään huomioi, että ominaisuuden toimivuudesta on ennalta kiertänyt monenlaisia tarinoita.

”Mutta epäuskoisimmatkin joutuvat nyt myöntämään, että Plug and Play on tullut jäädäkseen.”

Plug and Play sai aikanaan pilkkanimen Plug and Pray, koska asentaminen ei aina mennyt niin helposti putkeen kuin mitä mainoksissa luvattiin.

Uusi liitäntätapa helpotti kuitenkin asentamista huomattavasti, mikä käy ilmi Tietokone-lehden innostuneesta sävystä testiartikkelissa.

Ongelmia yhteistyössä

Aivan uusi keksintö ei ollut: Applen laitteet olivat aiemminkin toimineet yhteen helposti, mutta tilanne oli erilainen kuin pc-koneiden kanssa. Apple ei päästänyt pitkään aikaan muita valmistamaan lisälaitteita Macintosheihinsa.

Intelin, Microsoftin ja Compaqin PnP-yhteishankkeen taival ei ollut helppo. Epäyhteensopivuuksia ja bugeja korjailtiin matkan varrella. Lehden julkaisuvaiheessa monikaan lisälaite ei myöskään vielä tukenut uutta liitäntätapaa.

Intelillä oli apuohjelma,. jolla Plug and Playn sai osittain käyttöön myös DOS:issa ja Windows 3.11:sta.

Eroon asetusten ja ajurien kanssa puljaamisesta

Tähän saakka lisälaitteiden mukana tulevista käyttöohjeista katsottiin ohjeet asennukseen ja asetusten säätämiseen. Saman muistiosoitteen tai keskeytyksen määrittäminen kahdelle lisälaitteelle saattoi aiheuttaa laitteiden toimimattomuuden tai jopa koneen täydellisen jumiutumisen käynnistymisen yhteydessä.

”Rautatason asetukset on perinteisesti määritetty liitäntäkortilla olevilla, sorminäppäryyttä vaativilla jumppereilla eli siltaimilla. Lisälaitteiden asentajalle on mikron koteloon pudonneiden siltaimien etsiminen ja kotelosta ulos ravistelu tuttua puuhaa.

Asennus muuttuu todella vaativaksi siinä vaiheessa, kun mikrosta loppuvat asennusmahdollisuudet eli resurssit kesken. Keskeytysten loppuminen oli yleinen ja tuttu ongelma lähes kaikille, joilla oli sisäinen modeemi mikrossaan, äänikortti ja näiden lisäksi tarve käyttää kahta ulkoista sarjaporttia.

Ihanteellisessa PnP-tietokoneessa laitteet yksinkertaisesti liitetään paikalleen ja käyttöjärjestelmä hoitaa loput. Tällaiseen toimivuuteen päästään vasta, kun sekä laitteet että ohjelmat sisältävät PnP-logiikalle tuen. Tämä piti paikkansa koneen BIOS:in, lisälaitteiden, käyttöjärjestelmän ja parhaassa tapauksessa vielä ohjelmienkin kohdalla.

”Kannettavien mikrojen lisälaitteiden liitäntätavaksi on vakiintunut PCMCIA. Nykyiset PCMCIA-kortit ovat PnP-yhteensopivia ja ne voi käyttöjärjestelmästä riippuen vaihtaa lennossa”, lehti kertoi.

Testissä mukana faksimodeemin liittäminen

Tietokone-lehti testasi PnP:tä Compaqin Proline 575 CDS M420 -mallilla, joka oli valmistettu PnP-yhteensopivaksi mikroksi. Koneen oman äänikortin ajurit poistettiin ja sille asennettiin Windows: 95. Käyttöjärjestelmän asentamisen lopuksi kaiuttimista helähti käynnistysääni: asennus oli osannut huomioida myös äänikortin ajureineen.

”Toisessa testissä otimme SMC:n EtherEZ-verkkokortin suoraan pakasta ja asetimme sen paikoilleen. Sitten kiinnitimme ulkoisen 28800 Maxtech -faksimodeemin sarjaporttiin ja käynnistimme koneen. Windows 95 käynnistyi, ilmoitti kokoonpanon muuttuneen ja ehdotti verkkolaitteille oikeita ajureita. Modeemin merkki ei Windowsille selvinnyt. vaan se määritti modeemille yleisen V.34-ajurin ja esitti listan merkkikohtaisista ajureista, josta oikea ajuri löytyi kuitenkin hetkessä”.

Testejä jatkettiin useilla lisälaitteilla ja kone saatiin hämmennyksiin lisäämällä SB 16 VE -äänikortin Compaqin oman äänikortin rinnalle. Molemmille oli asetettu sama keskeytys ja sama DMA-kanava. Windows 95 ei huomannut automaattisesti uutta laitetta, mutta koneen oma äänikortti jatkoi toimimistaan tarkoituksella aiheutetusta ristiriidasta huolimatta.