Kännykkäkameroiden tarkkuus on parantunut viime vuosina huimasti. Tämän hetken parhaista uusista malleista, kuten Samsung Galaxy S20:stä ja Xiaomi Mi Note 10:stä, erotuskykyä löytyy jopa 108 megapikseliä.

Mutta mikä avuksi, jos tahtoo vieläkin isomman tarkkuuden? Tai jos toivoo kameralta tavallista parempia ominaisuuksia hämärässä – silloinhan valokennon pitäisi olla iso myös fyysisesti eikä vain pikselimäärältään.

Jos raha ei ole esteenä, yksi mahdollisuus on tanskalaisen ammattilaiskameroiden valmistaja Phase Onen järkälemäinen iXM-RS 280F, joka on suunniteltu ilmakuvausta varten. Tästä uutuudesta kertoo DP Review.

Kamerassa on kaksi 150 megapikselin sensoria ja molempien edessä 9 senttimetrin kokoinen linssi. Kamera voidaan määrätä laskemaan näiden kahden kennon otoksista yksi 280 megapikselin kokoinen jättiläiskuva (20 000 x 14 000 px).

Phase One iXM-RS 280F:n rungossa on myös erillinen hieman pienempi kamera lähi-infrapuna-alueen kuvaukseen. Infrapunakuvat voidaan tallentaa erikseen tai ne voidaan yhdistää samaan tiedostoon tavanomaisten rgb-kanavien kanssa. Lähi-infrapunakuvia käytetään erityisesti kasvillisuuden tarkkailuun.

Phase Onen mukaan uusi ilmakuvakamera suunniteltiin mahdollisimman edulliseksi (affordable), mutta tavallisen kaduntallaajan näkökulmasta hintalappu on edelleen varsin kallis. Koko paketista, joka sisältää kameran ja linssien lisäksi muun muassa vakautetun kiinnitysjärjestelmän ja ohjelmistot, joutuu näet maksamaan alkaen 455 000 dollaria eli nykykurssilla noin 412 000 euroa.