Pelialan jättiläinen EA otti ilmeisesti kunnolla turpaansa Star Wars: Battlefront 2 -pelin loot box -mekaniikasta nousseen kohun seurauksena. Yhtiön arvosta lähti 3 miljardia dollaria muutamassa viikossa, eikä EA:n nimi ole hyvässä huudossa säännöstelyä miettivien poliitikkojenkaan keskuudessa.

Cnbc kertoo, että EA:n osake on romahtanut kuukaudessa 8,5 prosenttia. Se tarkoittaa 3,1 miljardin dollarin arvonmenetystä. Samaan aikaan kilpailijat Take-Two ja Activision Blizzard nauravat matkalla pankkiin, nostettuaan omia osakkeitaan 5 ja 0,7 prosentilla.

EA:n kirjaimellisen ja kuvainnollisen osakkeen laskun takana on Star Wars: Battlefront 2:n loot box -mekaniikasta noussut meteli. EA oli aikeissa käyttää vihattua pay to win -menetelmää, eli aarrekirstujen satunnaisesti arvottavien esineiden seassa oli myös pelin tasapainoon merkittävästi vaikuttavia hahmoja ja esineitä, ja arkkuja saisi auki oikealla rahalla. Näin ollen pelaaja voisi viskata EA:lle tukun rahaa ja sen avulla pärjätä pelissä paremmin.

Pelaajat nostivat asiasta melkoisen äläkän, ja puolustautuvaa EA:ta vain potkittiin lisää. Urakalla. Ei auttanut, vaikka EA luopui mikromaksuista kokonaan.

Kaikki tämä negatiivinen huomio on saanut ihmiset jättämään Battlefront 2:n ostamisen väliin. Se on myynyt vain noin kolmanneksen siitä mitä kaksi vuotta sitten julkaistu Star Wars Battlefront, eikä kakkososa ole päässyt edes Amazonin sadan myydyimmän pelin listalle.

Cnbc huomauttaa, että itse pelin heikko myynti on lopulta EA:lle pikkujuttu. Vakavampi paikka on se, että yhtiö joutuu miettimään tuottavaksi osoittautunutta ansaintamalliaan uusiksi. Vihaiset pelaajat pitivät nimittäin niin kovaa meteliä, että se kantautui poliitikkojenkin korviin. Päättäjät kiinnostuivat ilmiöstä ja ryhtyivät tutkimaan ovatko peleissä yleiset loot boxit uhkapelin muoto? Belgiasta näin on, ja muun muassa Ranska tutkii asiaa.

Tämä tietysti on tiputtanut EA:n osakkeen arvoa entisestään.