Huippuluokan ”3d-ääntä” toistavia kuulokkeita kehittävä startup Ossic ilmoitti viikonloppuna äkillisesti, että firma lopettaa toimintansa. Tämä saattaa hieman harmittaa etenkin ennakkotilauksen tehneitä ostajia, jotka saavat heittää hyvästit paitsi kuulokkeille, myös rahoilleen.

Ossic keräsi Ossic X -kuulokkeilleen joukkorahoituksella miljoonia dollareita: Kickstarterista irtosi 2,7 miljoonaa, Indiegogo-palvelusta 3,2 miljoonaa. Lisäksi firma on tiettävästi ottanut vastaan siemenrahoitusta sijoittajilta, TechCrunch kirjoittaa.

Kuulokkeet oli tähdätty etenkin vr-ympäristöön. Teknologian piti tuottaa huippuluokan ääntä ja seurata pään liikkeitä.

Verkkosivuille lähetetyn tiedotteen mukaan syynä on ennen kaikkea virtuaalitekniikan hidas käyttöönotto, minkä lisäksi joukkorahoituskampanjoiden palkinnot osoittautuivat työläiksi toteuttaa.

”Ilmiselvästi tämä ei ollut tavoittelemamme lopputulos. Koko tiimi työskenteli äärimmäisen lujasti ja loi tuotantovalmiin tuotteen joka on sekä teknologiansa että toimintansa puolesta läpimurto. Epäonnistuminen aivan loppumetreillä on tragedia”, tiedotteessa todetaan.

”Olemme äärimmäisen pahoillamme siitä, ettemme pysty toimittamaan tuotetta, ja haluamme teidän tietävän että olemme tehneet asian eteen kaiken mahdollisen”, yhtiö jatkaa. Tiedotteessa kerrotaan, että tiimi on sijoittanut projektiin omia rahojaan ja myös työskennellyt ilman palkkaa.

Mihin kaikki rahat sitten oikein katosivat? Sitä ei tiedä varmaksi vielä kukaan yhtiön ulkopuolella. Rahaa kuitenkin tuli runsaasti.

Vuonna 2017 kerrottiin, että ennakkotilauksia oli sisällä jopa 22 000 kappaletta. Tänä vuonna kerrottiin, että Ossic oli toimittanut 80 kappaletta kalleimpia, 999 dollarin ”kehittäjätason” kuulokkeita. Varsinaisia peruskuulokkeita on tiettävästi valmistettu vain 250 kappaletta. Joukkokanne on todennäköisesti luvassa.

Tiedotteen mukaan ennakkotilausrahat kattoivat vain puolet kehitys- ja tuotantokustannuksista. Kallista puuhaa.