Miltä kuulostaisi yhtä sovellusohjelmaa varten rakennettu erillinen näppäimistö, joka korvaa ohjelman sisäisen työkalupalkin klikkailun?

Nyt sellainen on tarjolla Adoben Photoshopiin. Keksinnön takana on ukrainalainen 3d-suunnittelija, joka esiintyy Etsy-verkkokaupassa käyttäjänimellä 3dDecors ja etunimellä Konstantin.

Photoshop-näppäimistö on tarjolla neljässä muodossa: pitkulaisena versiona, joka muistuttaa Photoshopin työkalupalkkia erittäin paljon, sekä kolmena erilaisena kompaktimpana numeronäppäimistön muotoisena vaihtoehtona.

Kaikissa vaihtoehdoissa on myös kaksi ohjelmoitavaa kiertokytkintä sekä näppäimet tiedoston tallentamiselle ja avaamiselle sekä toiminnon toistamiselle ja perumiselle.

Photoshop-näppäimistön hinta on äkkiseltään melko suolainen, kirjoitushetken hinnoilla 138–155 euroa mallista riippuen. Asiasta kertova Yanko Design kuitenkin huomauttaa, että kilpaileviin ohjelmoitaviin näppäimistöihin verrattuna tuote on monin verroin edullisempi.

Yhtä sovellusohjelmaa varten kustomoidun näppäimistön voi sanoa olevan sikäli mielenkiintoinen tuote, että se toimii täsmälleen vastoin älypuhelinten ja tablettien käyttöliittymälogiikkaa.

Kannettavien tietokoneiden ja pöytäkoneiden maailma on tietenkin hieman toinen kuin puhelinten, koska fyysinen tila ei ole rajoite. Siitä huolimatta 3dDecorsin tuote palauttaa mieleen Applen edesmenneen johtajan Steve Jobsin linjauksen iPhonen julkistustilaisuudesta vuodelta 2007: älypuhelinten näppäinten ei pitäisi olla ”muoviin valettuja”.

3dDecors toimii siis täsmälleen päinvastoin: muuttaa pikselinäppäimet fyysisiksi.