Tuotteiden ja palveluiden räätälöitävyys on jatkuvasti nouseva trendi. Esimerkiksi kenkäyritykset ovat jo pitkään tarjonneet kuluttajilleen yksilöllisiä palveluita, kuten jalka-analyyseja pronaation selvittämiseksi. Eri pronaatiotyypille sopivia pohjallisvaihtoehtoja ei kuitenkaan ole kuin muutama.

Nykyään moni kenkäyritys käyttää 3d-mallinnusta ja -tulostusta tämän palvelun tehostamiseen.

”Asiakkaille pystytään 3d:n avulla valmistamaan täysin omaan jalkaan sopivat kengät”, Mariona Company, HP Incin 3d-tulostuksen sovellus- ja markkinointijohtaja kertoo TIVI:lle.

”Jalka mallinnetaan kaupassa ja malli lähetetään 3d-tulostimeen. Tuloksena on ainutlaatuinen, räätälöity pohjallinen, joka saa kengän istumaan käyttäjän jalkaan täydellisesti.” 3d-mallinnusta ja -tulostusta hyödynnetään myös muun muassa kypärien valmistuksessa.

Ala on kehittynyt nopeasti. Tulostamisesta on tullut tarkkaa ja sillä voi tehdä materiaaleista ja muodoista riippumatta melkein mitä vain. Tämä lisää sen käyttömahdollisuuksia.

”3d-tulostuksen merkittävin etu on tuotteiden räätälöitävyys”, Company jatkaa. ”Sen sijaan, että tarjotaan muutamaa eri mallia joista valita, tarjotaankin yksilöllisiä ja personoituja tuotteita.”

Autoteollisuudessa 3d-mullistus näkyy esimerkiksi varaosakaupassa ja autojen personoinnissa. Oman auton kahvan voi tilata nimikoituna ja vanhaan keräily-Prosheen voi tulostaa sopivan varaosan.

”Eniten 3d tulee kuitenkin vaikuttamaan lääketieteeseen”, sanoo Company.

3d-mallinnusta ja -tulostusta hyödynnetään nykyään esimerkiksi yksilöllisten proteesien valmistuksessa.

”Hampaista ei enää tarvitse ottaa kipsimuotteja, vaan ne mallinnetaan 3d:llä ja oikomisvälineet tulostetaan kullekin potilaalle sopiviksi. Käsiproteesin voi tilata omilla mitoilla ja siihen voi suunnitella haluamansa kuvion."

Miten 3d-vallankumous tulee sitten etenemään? Omistaako tulevaisuudessa jokainen oman 3d-tulostimen?

”3d-tulostimet tuskin yleistyvät kotitalouksissa”, HP:n 3d-asiantuntijat arvioivat. ”Ei ole järkevää sijoittaa isoihin tulostimiin ja materiaaleihin.”

”Todennäköisesti kuluttajat tulevat käyttämään 3d-tulostusta suurten verkkokauppojen tarjoamana palveluna. Käyttäjä luo mittojensa ja toiveidensa mukaisen tilauksen palveluun ja palveluntarjoaja tulostaa tuotteen. Tulostus tapahtuu lokaalisti, jolloin kuljetuskustannukset ja -päästöt pienenevät ja tuotteet toimitetaan entistä nopeammin kotiovelle.”

Tämä ei kuitenkaan tapahdu vielä huomenna. Tulostinten kustannukset ovat korkeat ja tulostaminen on hidasta.

”3d:n läpimurto vaatii neljännen teollisen vallankumouksen toteutumista. 3d edistää sitä osaltaan, mutta kehitystä on tapahduttava paljon myös tekoälyn, iot:n ja datan saralla”, Company kiteyttää.

Kirjoittaja on ollut 3d-tilaisuudessa HP:n kutsumana vieraana.

Lähde: Tivi