Suuren tarkkuuden 4k-televisiot ovat yleistyneet Suomessa, mutta sisältötarjonnassa se ei vielä täällä juurikaan näy, arvioi Kauppalehti.

Tarkkaa tietoa 4k-televisioiden yleistymisestä ei ole. Suomalaisen kodintekniikan yhteisön Gotechin elektroniikkajaoston puhemies ja elektroniikkavalmistaja Samsungin myyntijohtaja Markus Nummisalo sanoo, että liki kaikki 32-tuumaista isommat myydyt televisiot ovat 4k-malleja, ja 32-tuumaisten tai pienempien osuus on enää alle viisi prosenttia.

”Tilanne 4k-sisällöissä on nyt sama kuin teräväpiirrossa oli vuosina 2008-2010. Laitteita on tullut koteihin, mutta sisältötarjontaa ei vielä juurikaan ole”, teleoperaattori DNA:n viihdepalveluiden liiketoimintajohtaja Mikko Saarentaus arvioi.

Suomen suosituin 4k-sisällön tarjoaja on epäilemättä yhdysvaltalainen Netflix, joka on kansainvälisistä suoratoistopalveluistakin voimakkaimmin lisännyt 4k-tarjontaa. Liki kaikki sen omat elokuva- ja sarjatuotannot ovat olleet toista vuotta saatavana 4k-laadulla.

Netflix veloittaa 4k-sisällöistä 12 euroa kuukaudessa eli muutaman euron tavallista palvelua enemmän.

Joitain kokeiluja toki teleoperaattoreilla ja tv-yhtiöillä on. Esimerkkinä Saarentaus mainitsee DNA:n kaapeli-tv-verkossa näkyvän Viasatin Ultra HD -kanavan, jossa tulee joitain urheilulähetyksiä 4k-tarkkuudella.

Saarentaus sanoo, että teknisesti DNA:n viihdepaleluiden keskiössä oleva hubilaite ja laajakaistaliittymä tukevat hyvinkin jo 4k-sisältöä.

Tällä hetkellä laajakaistaliittymien keskimääräisiä datamääriä nostaa yhdysvaltalainen suoratoistopalvelu Netflix, joka suosittelee 4k-sisällöilleen 25 megabittiä sekunnissa kaistanleveyttä.

Saarentaus uskoo 4k-tarjonnan lisääntyvän tänä vuonna, kun SF Anytime ja muut digitaaliset elokuvavuokraamot yrittävät saada 4k-sisältöä valikoimiinsa. Samanlaisia suunnitelmia on Amazonin ja Googlen suoratoistopaleluilla.

Googlen YouTube-videopalvelussa on myös 4k-videoita.

Operaattorit uskovat urheiluun

Teleoperaattori Elisa taas on tarjonnut 4K-sisältöä Elisa Viihde -palvelussaan jääkiekon Mestis-sarjan otteluista.

”Jatkamme kokeiluja 4k-sisällön kanssa”, Elisan viihdepalveluiden johtaja Sami Aalto sanoo.

Tarkemmin Aalto ei halua kertoa, millä aikataululla tai minkä sisällön kanssa seuraavat 4k-kokeilut tehdään. Asiaan vaikuttavat hänen mukaansa asiakkaiden päätelaitteet, liittymänopeudet ja 4k-sisällön saatavuus.

Pohjoismainen Telia on aloittanut jääkiekon SM-liigan 4k-lähetykset kaapelitelevisiossa ja digiboksilla laajakaistaverkossaan.

”Lähetämme Liigan jääkiekkolähetyksiä nyt kevään pudotuspelien aikana ja jatkamme niitä säännöllisesti syksyllä”, media- ja televisioliiketoiminnan johtaja Olli-Pekka Takanen Teliasta kertoo.

Aiemmin Telia toi kaapeli-tv- ja ip-tv-jakeluun kaksi 4k-kanavaa: Nasa TV:n ja Fashion TV:n uhd-kanavat. Niitä tuskin kukaan tilaisi erikseen, mutta Takasen mukaan tarkoitus on mahdollistaa näillä uusien 4k-sisältöjen kokeilu.

”Seuraamme aktiivisesti sisältömarkkinan kehitystä uhd-sisällön suuntaan sekä Liigan uhd-lähetysten käyttöä syksyllä ja teemme näillä perusteilla päätöksiä jatkosta.”

Takasen arvion mukaan parin viime vuoden aikana on Suomen markkinoilla myyty yli puoli miljoonaa 4k-televisiota.

Julkisen palvelun mediayhtiön Yleisradion Yle Areena -palvelussa ei ole vielä 4k-sisältöä, mutta suunnitteilla on kokeiluja. Areenan palvelupäällikkö Kari Haakana kertoo, että 4k-sisältöä ei ole tullut kolmestakin eri syystä.

”Kysymys on jakelukustannuksista, meidän omasta julkaisulogistiikastamme ja käyttäjien yhteyksien riittävyydestä”, Haakana selvittää.

Yle on pohdittava sitäkin, onko 4k-videoiden yleistyessä riskinä paikallisten verkkojen tukkeutuminen jääkiekko-ottelujen aikana. Myös laitetuen kanssa voi tulla ongelmia, koska kaikki vanhat televisiot, tietokoneet ja verkkolaitteet eivät jaksa toistaa 4k-videota.

Haakana kertoo, että Ylen omat tuotannot tehdään vähintään full-hd-tarkkuudella, ja joissakin tapauksissa myös 4k-tarkkuudella.

Sen sijaan Yleisradion televisiokanavia eli perinteisiä broadcast-kanavia palvelevat taustajärjestelmät eivät kuitenkaan vielä tue 4k:ta.