Keskusrikospoliisi kertoi alkuviikosta saaneensa valmiiksi esitutkinnan, jossa selvitettiin nuorten miesten tehtailemia tietomurtoja lukuisten eri yritysten verkkokauppoihin ja -palveluihin. Viittä tekohetkellä alaikäistä poikaa epäillään muun muassa törkeistä tietomurroista ja petoksista.

Yksittäisiä tietomurtoja paljastui tutkinnassa useita miljoonia. Tietomurtojen kohteina oli kansainvälisten verkkopalvelujen lisäksi myös suomalaisia lippupalvelujen ja teleoperaattoreiden verkkokauppoja.

Ensimmäiset ilmoitukset tietomurroista saatiin vuonna 2017. Esitutkinta kesti lähes kolme vuotta.

Pääepäilty oli tekohetkellä 17-vuotias, ja häntä epäillään törkeistä tietomurroista ja törkeistä petoksista. Muiden epäiltyjen kohdalla rikosnimikkeinä on muun muassa perusmuotoisia tietomurtoja ja petoksia.

Epäillyt käyttivät verkkopalveluihin murtautumiseen työkalua, joka kokeilee verkkoon aiemmin vuodettujen käyttäjätunnusten ja salasanojen yhdistelmiä eri palveluiden kirjautumissivuille. Kun kirjautuminen onnistuu, palvelua käytetään tai verkkokaupassa tehdään ostoksia käyttäjän laskuun. Toimiviksi havaittuja tunnuksia voidaan myös myydä eteenpäin.

”Vaikka rikosvahingot ja vahingonkorvausvaatimukset lasketaan korkeintaan kymmenissä tuhansissa euroissa, mutta ne olisivat voineet nousta todella suuriksi. Poliisi pääsi epäiltyjen jäljille jo alkuvaiheessa, ja sitkeällä tutkinnalla toiminta saatiin katkaistua”, sanoo tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Marko Leponen Keskusrikospoliisista tiedotteessa.

Hänen mukaansa tutkinnassa oli jopa 10 miljoonaa yksittäistä tekoa. Määrän ja suunnitelmallisuuden takia rikosnimikkeet ovat vakavia, vaikka vahingot jäivätkin pieniksi.

Rangaistusasteikko törkeistä tietomurroista ja petoksista on kova, jopa kolme vuotta vankeutta. Vahingonkorvausvastuu on olemassa, vaikka alle 15-vuotiasta ei voidakaan tuomita rikoksesta,. Lisäksi rikollisesta teosta jää myös tieto poliisille.

”Yksittäisilläkin teoilla voi olla kauaskantoiset seuraukset esimerkiksi nuoren tulevalle työelämälle. Törkeät tietomurtorikokset eivät varmasti näytä hyvältä ansioluettelossa”, Marko Leponen sanoo.