Mobiilitapahtuma MWC:ssä ei voinut välttyä teleoperaattoreiden ja puhelinvalmistajien 5g-innostukselta. Messuilla esiteltiin 5g-autoja, 5g-puhelimia, 5g-lennokkeja, ja puhetta oli myös 5g-kalafarmeista ja 5g-aamiaistarjottimista.

Hypen ymmärtää, sillä 5g:n tekniset edut ovat selvät: se voi olla jopa sata kertaa 4g-teknologiaa nopeampi.

Ericssonin uusien bisnesten johtaja Åsa Tamsons ei säästellyt sanojaan alleviivatessaan 5g:n tärkeyttä.

”Se ei ole vain uusi verkko, uusi G. [5g:llä] tulee olemaan sama vaikutus kuin sähköllä, piillä ja höyryllä oli edellisten teollisten vallankumousten syttyessä”, Tamsons sanoo painokkaasti.

5g:n uhotaan siis syystäkin mullistavan maailman, mutta sillä on edessään vielä runsaasti esteitä voitettavaksi.

CNN ottaa yhdeksi esimerkiksi USA:n ja Huawein riidan. Huawei on yksi maailman suurimmista elektroniikkavalmistajista, ja 5g-kentällä sen rooli on todella oleellinen.

USA on kuitenkin huolissaan Huawein ja Kiinan hallituksen välisistä suhteista, ja vakoiluepäilyihin vedoten USA painostaa kaikkia boikotoimaan Huawein tuotteita. Skeptikoiden mukaan tämä on kuitenkin vain poliittinen kädenvääntö, jolla Huaweita hidastetaan jotta yhdysvaltalaiset yhtiöt ehtivät saada Kiinan ylpeyden etumatkaa kiinni.

Toinen, kenties se tärkein kysymysmerkki on hinta.

Pelkästään Euroopassa 5g-verkon rakentamisen on arvioitu maksavan 500 miljardia euroa. Samsungin it-pomo Terry Halvorsenin mielestä mobiiliteollisuuden pitäisi perustella merkittävästi aiempaa paremmin, miksi noin suuret summat kannattaa 5g-teknologiaan upottaa, ja miten rahalle saadaan aitoa ja kannattavaa vastinetta.

KPMG:n media- ja telekommunikaatiopomo Alex Holtin mukaan etenkin valmistamiseen liittyviä teollisuudenaloja kannattaa kosiskella heti kättelyssä.

5g hyödyttäisi tehtaita esimerkiksi siten, että tuotteisiin tulevia rakennevikoja havaittaisiin 5g-antureilla välittömästi. Niiden korjaaminen jälkikäteen on aikaaviepää ja kallista, ja 5g:n avulla rakennevikoja vähennettäisiin selvästi.

Monien mielestä tulevaisuus tarvitsee 5g:tä. Älykaupungit, robottiajoneuvot ja verkkoa käyttävät laitteet tarvitsevat jotain vakaampaa ratkaisua, sillä nykyiset 4g-verkot luhistuisivat paineen alla.

5g-verkko jaksaa kannatella massiivista määrää laitteita yhtäaikaisesti. OnePlus-pomo Pete Lau arvioikin, että 5g:n tarjotessa elintilaa laitteille käynnistyy esineiden internetin aika toden teolla.