Mikrobitti testasi halvemmat 5g-puhelimet syyskuussa.

!

**

Olen käyttänyt 5g-liittymää ja 5g-verkkoja tukevaa puhelinta keväästä asti. Tästä yhdistelmästä huolimatta olen pitänyt puhelimeni pois 5g-verkoista valtaosan ajasta. Miksi?

Huomasin 5g-verkoissa epävakautta ja suurta virrankulutusta. Työskentelen Helsingin keskustassa, jossa 5g-yhteys on monesti saatavilla. Verkko on kuitenkin toistaiseksi varsin epävakaa. Lataus­nopeus saattaa olla jossain yli 500 megabittiä sekunnissa, mutta pudota jo hetken kävelyn jälkeen alle kymmeneen.

Samassa kohdassa 4g-yhteys voi tarjota satojen megabittien nopeuksia.

On ärsyttävää, ettei puhelin vaihda 4g-verkkoihin, kun niiden yhteydet ovat parempia kuin 5g-verkoilla. Viikoittain kokeilen, josko 5g olisi parantunut, mutta toistaiseksi 4g on pysynyt päällä. Verkkojen epävakauden lisäksi puhelimen akkukesto on tuntunut heikentyvän, kun laite joutuu hakemaan huonolaatuisia verkko­yhteyksiä.

Kun tähän kokonaisuuteen vielä lisää 5g-liittymien kalliimman hinnan, on vaikea nähdä, miksi 5g:tä vielä tarvitsisi. Toki nämä ovat vain allekirjoittaneen kokemuksia, ja toisaalla voivat 5g-yhteydet toimia paremmin.

Testin puhelimia ei kuitenkaan kannata karttaa 5g:n takia – se on näissä vain positiivinen juttu. Vaikka puhelimissa on 5g-tuki, eivät ne ole juuri kalliimpia kuin vastaavanlaiset 4g-puhelimet. Niiden hinta-laatusuhde on hyvällä tasolla, otti huomioon 5g:n tai ei.