Politico kirjoittaa, että vaikka hyökkäykset mobiiliverkon tukiasemia vastaan alkoivat Britanniassa, ne ovat levinneet vahvasti myös muualle. Tuholaiset ovat iskeneet ainakin Irlannissa, Hollannissa, Belgiassa, Italiassa, Kyproksella – ja ilmeisesti myös Suomessa. Pedersöressähän tukiaseman laitteistoa poltettiin runsas viikko sitten.

Pohjanmaalla tosin iskettiin harhaan jo siinäkin mielessä, ettei sikäläinen masto tukiasemineen edes ole vielä 5g-verkon osana.

Viime viikon lopulla laskettiin Britanniassa yli 60 hyökkäystä mobiiliverkon tukiasemia vastaan. Kakkosena tulee Hollanti, jossa lähestytään jo 20 tihutyön rajaa. Lisäksi ainakin näissä maissa operaattorien työntekijöitä on häiritty ja uhkailtu jopa tappamisella.

Recode/Vox muistuttaa, ettei 5g-viha ole suinkaan uusi asia. Säteilykammoiset ovat olleet barrikadeilla jo silloin, kun uuteen verkkoteknologiaan siirtymistä vasta hahmoteltiin. He ovat vakuuttuneita säteilyn terveyshaitoista.

Tiettävästi ensimmäisen kerran salaliittoteoreetikot yhdistivät julkisesti koronaviruksen leviämisen 5g-verkkojen käyttöönottoon ranskalaisella hörhöteorioita suosivalla Les moutons enragés -sivustolla 20. tammikuuta.

Tarinan ytimessä oli se seikka, että Kiinan Wuhanissa otettiin 5g-teknologia käyttöön samoihin aikoihin, kun koronakriisi iski päälle. Se seikka, että 5g-aikaan siirryttiin samalla parissakymmenessä muussakin Kiinan kaupungissa ilman tautiepidemiaa ei tarinaniskentää haitannut millään tavoin.

Hyvin lyhyessä ajassa salaliittoteoria ylitti rajat ja kielimuurit. Nopeaa leviämistä on edesauttanut se, että teoria yhdistää niin perinteiset säteilyfanaatikot kuin ylipäänsä kaikkeen ymmärryksen ylittävään kiihkeällä epäluulolla suhtautuvat.

Kuka keksi ensimmäisenä yhdistää Wuhanin 5g-siirtymän ja koronaviruksen? Aivan ensimmäinen aiheesta havaittu maininta on löydetty Twitteristä päivää ennen ranskalaissivuston julkaisua. Tviitin yhteyteen oli jaettu linkki Venäjän propagandamyllynä tunnetun Russia Todayn korona-artikkeliin.

Venäjällä on toistuvasti havaittu olleen sormensa pelissä erilaisten salaliittoteorioiden lietsomisessa, myös 5g-aiheisten.